England - Grekland 1-2: Historisk seger på Wembley till minne av George Baldock
En speciell och känslofylld afton på Wembley när Pavlidis sänkte England.

England - Grekland 1-2: Historisk seger på Wembley till minne av George Baldock

Vangelis Pavlidis blev med sina bägge mål stor hjälte när landslaget tog en historisk triumf i London mot England. En seger tillägnad minnet av George Baldock.

Historien har bevisat att greker sluter sig samman och blir ännu starkare när det vankas tuffa tider. Ett sådant fall var under torsdagskvällen (10/10) i London. Under svåra omständigheter tvingades landslagskillarna att spela mot ett av världens främsta landslag på bortaplan trots att som bekant en av deras lagkamrater i form av George Baldock tragiskt avlidit c.a. 24 timmar tidigare. Men som killarna gjorde det.

Förbundskapten Ivan Jovanovic manskap spelade för att hedra minnet av Baldock och genomförde en otroligt fin match på Wembley. I första halvlek handlade mycket defensivt om att ligga rätt i positionerna och offensivt om ett rakt/direkt omställningsspel. Målchanser fanns åt bägge håll främst under de första 20 minuterna där Bakasetas hade den bästa målchansen när Pickford bjöd på ett bra läge. Lagkapten Bakasetas avslut räddades på mållinjen av Colwill.

Några minuter in på andra halvlek drev Koulierakis upp bollen. Pavlidis tog vid i straffområdet där han fintade och avslutade med ett behärskat avslut. 0-1 på resultattavlan. Jude Bellingham visade sin klass när han kvitterade med ett par minuter kvar att spela av ordinarie tid men Pavlidis skulle få sista ordet när han efter en tilltrasslad situation på tilläggstid var klinisk när möjligheten uppstod. 1-2 och en historisk första seger mot England var ett faktum. Vilka hjältar. Att med tanke på omständigheterna runt matchen komma ut och göra en sådan genomgående fin kollektiv insats både med och utan boll samt taktiskt är inget mindre än helt enastående. Laget ser gladeligen också redan ut som ett Jovanovic-lag ur många aspekter. De två målen vi producerade i gruppfinalen var dessutom lite i underkant. Scener efter slutsiglanen här.

Vlachodimos gjorde det bra mellan stolparna trots ingen speltid i Newcastle. Vad gäller backlinjen var Rota väldigt solid till höger och Mavropanos kanske bäst på planen centralt i försvaret. Koulierakis drog på sig ett tidigt gult kort men det hindrade inte honom från att vara robust med mera resterande del av matchen medan Giannoulis kom in och gjorde det bra till vänster i backlinjen istället för Tsimikas som fick kasta in handduken p.g.a. sjukdom. Kourmpelis och Siopis stod för ett hästjobb på mittfältet där även bland andra inhoppande Zafeiris gjorde ett piggt inhopp. Masouras jobbade stenhårt på sin kant, Bakasetas var en kapten i ordets alla bemärkelser och Tzolis sylvass i transitionsspelet. Längst fram precis som undertecknad var inne på i inför-artikeln [Länk] var matchen en stor chans för Pavlidis att bevisa sig i Ioannidis frånvaro. En chans Benfica-anfallaren tog med hela handen. 

En väldigt speciell och känslosam höstafton. Det var skrivet i stjärnorna. Hatten av till samtliga i landslaget. Irland på Karaiskakis väntar härnäst (söndag 13/10 kl.20:45) med 3/3 segrar i ryggen efter hälften av matcherna i vår Nations League B grupp avklarats. Vinsterna har också bland annat givit oss allt större chans att återfinnas i seedningspot 2 inför lottningen av kvalet till VM 2026.  

Vila i frid George Baldock (1993-2024).

***

Matchfakta

England - Grekland 1-2 
0-1 Vangelis Pavlidis 49 min
1-1 Jude Bellingham 87 min
1-2 Vangelis Pavlidis 94 min

England (Lee Carsley): Pickford, Αlexander-Arnold, Stones, Colwill, Lewis, Rice, Palmer, A.Gordon (60' Watkins), Saka (52' Madueke), Foden (72' Solanke), Bellingham.

Grekland (Ivan Jovanovic): Vlachodimos, Rota, Mavropanos, Koulierakis, Giannoulis, Siopis (66' Zafeiris), Kourmpelis (74' Mantalos), Masouras (66' Pelkas), Bakasetas (86' Vagiannidis), Tzolis (86' Konstantelias), Pavlidis.
 

Andreas Mitsis2024-10-11 13:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland