Frenkie de Jong uppges vara "så gott som klar" för PSG till sommaren i rekordaffär
Frenkie till Frankrike?

Frenkie de Jong uppges vara "så gott som klar" för PSG till sommaren i rekordaffär

Ajaxs mittfältsstjärna Frenkie de Jong har jagats av idel storklubbar under hösten efter sina fantastiska insatser. Efter många rykten om Manchester City och Barcelona verkar det dock vara Paris Saint-Germain som är villiga att möta Ajaxs prislapp. Trovärdiga De Telegraaf uppger att affären är så gott som klar redan.

Vid midnatt gick De Telegraaf ut med den stora nyheten att Frenkie de Jong ska vara "så gott som klar" för Paris Saint-Germain. Tidningen, som står väldigt nära Ajax och har insiderkällor i klubben, uppger att Ajax och PSG kommit överens om en transfersumma på 75 miljoner euro och att de Jong och hans agent Ali Dursun också nått en överenskommelse med PSG. Övergången ska då ske först till sommaren, Marc Overmars har hela tiden varit tydlig med att han inte säljer nyckelspelare i januari och står fast vid sin linje.

Under morgonkvisten har De Telegraaf kompletterat med fler uppgifter, inklusive foton som visar en PSG-delegation, inklusive sportchefen (och fd Ajax-stjärnan) Maxwell i sällskap med de Jongs agent Ali Dursun på en restaurang i Amsterdam, bilderna ska ha tagits innan man sedan begav sig till Johan Cruijff Arena för ett möte med Ajaxs sportchef Overmars. Overmars bekräftar att han träffat PSG-folket men förnekar att en övergång ska vara i hamn.

Uppgifterna är mycket trovärdiga, det enda som återstår är att skriva under pappren. Om övergången går i lås så blir det inte bara Ajaxs utan hela Eredivisies dyraste affär genom tiderna. Ajax satte det tidigare försäljningsrekordet 2017 när man sålde Davinson Sánchez för 40 miljoner euro till Tottenham, 75 miljoners prislappen på de Jong krossar detta rekord. Summan skulle också göra de Jong till den nästdyraste holländska spelaren genom tiderna, efter Virgil van Dijk som kostade 85 miljoner när Liverpool köpte honom från Southampton. De 75 miljonerna skulle innebära att 11 miljoner euro tillfaller de Jongs moderklubb Willem II på grund av en vidareförsäljningsklasul i avtalet när Ajax värvade honom 2015. De 11 miljonerna är mer än dubbelt så mycket vad Willem II själva dragit in som mest på en egen transfer (5 miljoner euro för Mousa Dembelé till AZ). Ej att förglömma att i affären som tog den då 18-årige U19-spelaren från Tilburg till Amsterdam, betalade Ajax enbart 1 euro till Willem II. En symbolisk summa, den huvudsakliga betalning bestod i att Ajax skickade fyra oönskade spelare (Richairo Zivkovic, Lesly de Sa, Ruben Ligeon och Lucas Andersen) på lån i motsatt riktning, och då bakade in den här vidareförsäljningsklasulen i avtalet. Den bästa affär Marc Overmars någonsin kommer göra.

De Telegraaf har under morgonen också uppgett att de Jong och hans agent pratade i flera timmar med Pep Guardiola en novemberkväll. de Jong har tidigare uttryckt sin beundran för Guardiola och hans spelstil som förmodligen skulle passa in perfekt i Manchester City spädde på ryktena om en övergång dit som nu då enligt De Telegraaf inte blir av. De uppger att City helt enkelt inte var villiga att möta prislappen på 75 miljoner euro Ajax satt. Detsamma gäller Barcelona, som dock aldrig ska ha varit så seriöst inne i striden om de Jongs signatur trots alla rubriker i spanska tidningar om att Barca ska ha jagat både de Jong och Matthijs de Ligt.

de Ligt ja, det blir minst sagt intressant att se vad hans prislapp hamnar på i framtiden, om de Jong går för 75. I de flesta spekulationer har de Ligts tänkbara prislapp framhållts som högre än de Jongs...

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-12-07 09:57:16
Author

Fler artiklar om Ajax