Fler UEFA cup tankar

Signaturen "Hugins" dyker här upp med lite fler funderingar över ett aktuellt Bajenämne.

Läste häromveckan om att UEFA ska införa en ny variant på Uefacupen. Gruppspel, där varje lag är garanterad 8 matcher. Detta genererar två saker för alla deltagande lag. Med förra veckans vinst över Elfsborg, så är vi ett av dessa lag. Hammarby får, om allt går vägen, möta internationellt motstånd i minst 12 matcher samt, klubbintäkterna, publikt och via tv-rättigheterna ökar explosionsartat. Är väl medveten om att tv-rättigheterna och ersättningen för lagen inte är klara i skrivande stund. Finner dock, Uefa: s förslag som genomtänkt och väldigt spännande.

Det bästa är att tre lag från varje grupp á 5 lag går vidare. Och att den direkta utslagningsfasen infaller i och med 16-delsfinalen. De stora farorna ligger nationellt. Med det menar jag att speciellt Sverige kommer att få problem med detta upplägg. Våran liga börjar som bekant den 7 april och avslutas sista veckan i oktober. Sedan väntar en månad med nedträning, en månad semester och 4 månader försäsongsträning, sammantaget 6 månader utan riktiga matcher. Samtidigt spelas fotboll nationellt och internationellt via landslag och klubblag ute i olika mästerskap. Tror att detta är den största boven till att svenska lag presterat så dåligt på klubbnivå. Länder som Israel, Danmark, Norge och snart Finland med ca: 5 milj. Inv. har fler lag i de olika mästerskapen än vad Sverige har. De är dessutom betydligt högre rankade än vad vi är. Nu ligger vi väl och pendlar mellan 23-25 plats bland de europeiska länderna. Således ses svenska klubblag som blåbärslag. Att påstå någonting annat är att försträcka sina redan vida stora skygglappar.

Hur ska vi då råda bot på detta? Vi har ju ett klimat så bakbinder svensk fotboll ca: 6 månader om året! Inomhushallar och eluppvärmda grusplaner ökar (tack o lov) markant. Vi har olika perioder under vårt seriespel med 2 ibland 3 veckors speluppehåll. Vi har en cup, som avgörs på senhösten, en allsvenska som avgörs likaså på senhösten. Varför inte ha samma tänk!, som danskarna och lägga in ett serieuppehåll under ett par månader. Dvs. under den kallaste årstiden december-februari. Vi borde vid detta lag, ha en beredskap (el-värme, specialfiltar) för våra gräsplaner. Så att vi kan hålla våra gräsplaner i gott skick i alla fall 9 -10 månader om året. Idag är planerna som bäst i juni/juli, vilket inte alls duger.

Jag tror således att svenska fotbollsförbundet ska satsa stort på att subventionera eluppvärmda fotbollsplaner för de allsvenska lagen. Den största fördelen av detta kan vi se i stockholmsområdet. När Aik, Dif och Bajen äntligen fick eluppvärmda gräsplaner att träna på under försäsongen, så kortades avståndet till lagen från Sydsverige markant. Årets allsvenska ger en indikation på hur viktigt det är att ha elvärme under planen. Dif, Bajen, Malmö ff. ligger ensamma i top, ÖIS och Allmänna, som slutfyra respektive femma. Dif och Bajen har haft eluppvärmda planer i 1-2 år, Mff, ÖIS och allmänna lite längre. Och resultaten har inte låtit att vänta på sig.

En annan viktig faktor är att under oktober månad sker all upplösning i svensk fotboll. På gott och ont. Kul, att en månad kan vara så betydelsefull och avgörande för svensk fotboll. Klart negativt att formtoppen för många lag stagnerat främst pga. Skador detta för att spelarna blir så slitna, då de även ska spela kvalmatcher till europeiska klubbmästerskap och landslagen ska kvala in till EM eller VM samt avgörs den inhemska cupen. Att då istället sprida ut alla matcher ger en mer rättvis och på långsikt poäng- och resultatsammanställning för den svenska fotbollen.

Låt Sv. Cupen avgöras under tre månader. Med final i slutet av juni eller i början av juli. Vinnaren ansluter direkt under augusti månad till Uefacupen, samma kalenderår. Låt allsvenskan börja i juli och ta en paus i december-februari för att avgöras under maj månad det påföljande året. Klimatet avgör spelschemat dvs. tidig vår och sommarmånaderna ger ett tätare matchschema (2 per vecka). Resultatet kan bli att de allsvenska spelarna är mer utvilade, har mindre matcher (1 match/vecka) under hösten och kan ge bättre motstånd internationellt, och inte tappa formen på hemmaplan. Detta kan då möjliggöra att vi inte bara får tre platser via den egna ligan till Europa. För visst är det pinsamt att våra tre topplag, får kvala in till de olika mästerskapen. Och länder om Norge, Danmark och Israel har direktplatser. Och till sist...

De som blir svensk mästare efter en serieomläggning med paus under vintermånaderna kan då verkligen kalla sig värdiga svenska mästare. För som det är nu, kan en formsvacka under ett par veckor helt spoliera en serieseger. Svenska lags prestationer efter 4 månaders försäsong och 4-5 månader seriespel innan europeiskt motstånd tillkommer, är ju faktiskt skrämmande. Detta gäller alla lag i allsvenskan som under de senaste 10 åren medverkat i de europeiska cuperna. Nu kanske Royal Cup kan minska detta avstånd. Ju fler möten mot topplag, desto mer minskas avståndet till dem.

Summa summarum: In med dukar och värmeslingor, förläng säsongen med en månad och tidigare starta med en månad. Avgör cupen i början av sommaren. Vinnarna ansluter till Uefacupen redan i mitten av augusti. Då stiger definitivt intresset för cupen. Samt ett tätare matchschema under vår/sommar, för ett glesigare matchschema under höst/tidig vinter, för att minimera bl.a. skaderisk och ork bland de kvalande spelartrupperna. För ska svensk fotboll nå internationella framgångar, så krävs det att de allsvenska lagen lyckas i de internationella cuperna. Detta genererar ära, attraktionskraft, ev. berömmelse och pengar.

Hugins2003-10-30 15:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö