Nya arena - mer än publiksiffror
Gästkrönikören Preben funderar lite till den återkommande debatten kring Nya Söderstadions vare eller icke vara.
Det tog 37 matcher innan Hammarbys svit med fler än 10.000 åskådare på Söderstadion tog slut. Visselsignalen som avslutade matchen mellan Bajen och GIF Sundsvall hann knappt ljuda innan olyckskorparna kraxande frågade sig varför Hammarby behöver en ny arena när man inte ens klarar att fylla den man har. En frågeställning som är alldeles för enkel för att komma från kunniga supportrar och journalister. Varför har det tagit 37 matcher med fler än 10.000 åskådare utan att Stockholm stad lyckats fatta ett beslut om en större arena? Och ska det faktum att publiksiffran för första gången sedan 2001 kryper under det magiska antalet vara ett bevis för att det inte behövs en ny arena i Stockholm?
En ny fotbollsarena i Stockholm är inte bara sammankopplat till publiksiffror. Det finns fler skäl till att Hammarby behöver en ny arena. På Söderstadion finns två rum som huvudsponsorerna kan ta emot sina gäster i. Ett av dem används dessutom av a-laget för samling och taktiksnack inför match. Mellan dessa rum ligger en liten kiosklucka där vip-gästerna kan beställa förtäring och där kaffe och kaka dukas fram i halvtid. Dessa vip-gäster får trängas med folk ur organisationen som springer med andra uppgifter under pausvilan.
Spelargången på Söderstadion är den trängsta i Allsvenskan. När TV-bolagen ska göra sina intervjuer får funktionärer och gästande lags stab tränga sig längs väggen för att komma förbi. Det är ont om utrymmen för marknadsavdelningen att förvara priser, reklamartiklar och annat material.
VIP-utrymmen för sponsorer som vill ta en öl före match eller äta middag med gäster eller anställda finns på Hovet och alltså inte ens på arenan. Spelarintervjuer och aktiviteter efter match blir inte speciellt välbesökta eftersom gästerna inte söker sig den vägen när dom lämnar arenan. Dessutom finns klacksparksrummet som är trångt och varmt för mindre sponsorer.
Presskonferenserna genomförs där det finns plats. Mer än en gång har pressläktaren varit överfull och bristen på arbetsutrymmen för journalisterna är påtaglig. Inför varje säsong frångås elitfotbollsmanualen då TV-kanalernas huvudkamera ska placeras på södra läktaren.
Kort sagt är inte publikkapaciteten det enda argumentet för att Sveriges huvudstad ska bygga en modern fotbollsarena som kan rymma faciliteter för att locka publik och höja standarden och möjligheterna för Stockholms elitklubbar.
Stockholms två utomhusarenor för elitfotboll, Söderstadion och Stockholm stadion byggdes 1966 respektive 1912. Det är självklart att det måste byggas en arena som klarar 2000-talets krav och därmed kan skapa möjligheter för Hammarby att öka intäkterna och intresset också på andra sätt än publiktillströmning.
Om Stockholm bygger en ny fotbollsarena kan jag passa på att varsla olyckskorparna att det inte kommer vara fullsatt varje match då heller och förmodligen inte ens halvfullt vissa matcher.