Det började i vattnet
Grattis Hammarby på 119 årsdagen!
För den som önskar veta mer om Hammarbys klubbhistoria finns det mycket att hämta i Hammarbys 100 års jubileumsbok.
Här kommer fläckvisa utdrag ur historien. Läs och gör en egen bedömning:
”När den moderna roddsporten kom till Sverige från England i mitten av 1800-talet, blev dess första svenska tilläggsort Göteborg. På intiativ av den brittiske konsuln T. W. Duff i Göteborg bildades Götheborgs Ro-Clubb 1851.
I Stockholm bildades Stockholms roddförening 1880 på initiativ av gymnasterna Viktor G. Balck, som samma år besökt England och där tagit intryck av roddsporten, K. J. Hartzell och F. Wancke.
Några småklubbar uppstod också under 1880-talet, men deras verksamhetsår är för vår tid höljd i dunkel. . Dessa var Tegelö Roddklubb, Ellensviks Roddklubb, Helgeandsholmens Roddklubb och Järla Roddklubb. Den senare sammanslutningen höll tävlingar på Hammarby sjö och Järla sjö och bestod av välbärgade herrar från Södermalm. Att de tog lätt på verksamheten vittnar stadgarna om:
§ 1 Klubbens uppgift är att vecka efter vecka väcka håg för roddsporten utan s.k. Idrottssnobberi.
§ 3 Vid invalet af ledamot tillgår som vanligt, att Styrelsen antar, för eller utkastar förslagna ledamöter. Hedersledamöter inbjudas och få bjuda på punsch.
Den 10 april 1889 bildades Hammarby Roddförening av några distingerade herrar med A. R. Schönthal i spetsen. Bland andra herrar fanns kamrer Lagergren, vävmästare Löfgren och herrarna A. Sundqvist, C. Sahlberg och A. Lundblad. Till föreningens förste ordförande valdes Schönthal.
Rodden höll till på Hammarby sjö, från vilken roddarna tog sitt namn.
Hammarby RF var en av de klubbar som inte hade någon möjlighet att uppbringa pengar till båtinköp under sitt första verksamhetsår. Den mest kända ”amatörbyggda” roddbåten var den s.k. hammarbygiggen, som alltså byggdes av hammarbyroddarna".
Och när det gäller klubbmärket som jag tycker är mycket viktigt i sammanhanget så hämtar jag svaret ifrån Hammarbyiten 1/1996 och det är Hasse Gänger som står för det uttömmande svaret:
”För alla oss i Hammarby är föreningens märke alltid det absolut förnämsta. Och det är ett ”varumärke” som har sin egen historia, en snart 100-årig sådan.
Hammarby IF:s första klubbmärke har sitt ursprung i den roddförening som en gång lade grunden till föreningen. Bland roddarna på Hammarby sjö utvecklades redan 1989 ett flaggmärke med sju vågräta ränder varav fyra vita och tre gröna.
Varför flaggan blev vit med tre gröna ränder beror på att två på den tiden konkurrerande roddföreningar – Stockholms Roddförening och Mälaröroddarna – hade vit flagga med två blåa respektive röda ränder. Dessa färger var alltså ”upptagna” och Hammarbyroddarna valde därför grönt eftersom det är hoppets färg. Man lade till ytterligare en rand, för det upptäcktes att Göteborgs RF redan hade en grönvit flagga med två ränder.
Denna trerandiga flagga blev sedan också Hammarby IF:s klubbmärke vid föreningens bildande 1897 och har sedan dess följt med genom alla år".
Fast jag begriper inte varför det inte beslutades att Hammarby IF födelse var och är den 10 april 1889.
För mig är det i alla fall så!
– Därför gratulerar jag idag Hammarby på 119 årsdagen!
Och fotbollsföreningen får gärna ge sig själv och alla supportrar (som inte kommer finnas på plats) tre poäng nere i Göteborg ikväll. För på så sätt knyts inledningen i den här artikeln ihop på något spejsat sätt.
- En pinne för varje grön rand i flaggan!
Vi syns i Bajenvimlet!