Första sidan - Del 3

I den avslutande delen tas bengaler, derbyt och kritik upp.

I de föregående intervjuerna togs pyroteknikfrågan upp. Med de svaren i åtanke är det självklart intressant att höra klubbens tankar om detta.
- Vi har ju egentligen påpekat för tifogruppen, framförallt inom Bara Bajare, att de är välkomna att med hjälp av oss att söka de tillstånd som behövs hos de olika tillståndsmyndigheterna såsom brandmyndighet och SvFF. Gör vi detta och har alla tillstånd så har vi inga problem med pyroteknik, säger Henrik.
Hur mycket jobb behövs för att få alla tillstånd?
- Det är klart att det behövs ett väldans jobb. Men det som krävs från början, vilket vi förklarat för Bara Bajare, är att ta fram underlag för detta. Nu pratar jag om tre år sedan ungefär. Då tog de personerna på sig att fixa med dokument hur det ska göras, hur vi ska arbeta och sedan överlämna det till Hammarby. Då skulle vi titta igenom det om det överhuvtaget är möjligt, och sedan skicka in det. Då är det myndigheternas tur att ge sin syn på saken. Men det har inte hänt någonting från dessa personer. Vi har fått in tre olika typer av pyroteknik, men vi har inte fått in någonting för hur vi ska göra, berättar Peter.
- Vi ställer oss positiva till den pyroteknik som går att få under de angivelser vi får. Vi kan ju aldrig godkänna bengaler som folk står och håller upp längst ner om vi inte har tillstånd för det, tillägger han.

Upplever ni att grupperna inte tar frågan ta de här frågorna på ett seriöst sätt?
- Jag upplever att de här personerna inte tar det på ett seriöst sätt eftersom de hela tiden går ut via sina hemsidor och talar om saker som inte stämmer, säger Peter.
- Jag vet inte vad man ska kalla det egentligen, det är väl som alltid när man jobbar ideellt. Vi kan ju tyvärr inte göra detta åt någon utan det måste komma på initiativ från någon av grupperna. Då kan vi ställa vår kunskap och tid till förfogande. Men vi kommer inte göra något, just för att vi vill att engagemanget och idéerna skall komma från supportrarna. AIK har ju mer från klubben arrangerade tifon och den vägen tycker vi inte är rätt. Supportrarna skall göra det, men då måste supportrarna också göra något i frågan, säger Henrik. - Tycker folk att vi skall arbeta så kommer vi att göra det. Vi kan på ett mycket enkelt sätt göra som AIK gjorde, om supportrarna vill det. Men det är inte som att vi vill köra över supportrarna utan det skall komma från deras håll, tycker Peter.

Händelserna i derbyt mot DIF för några veckor sedan har stötts och blötts Hammarbykretsar, och vad som egentligen hände ligger antagligen någonstans mittemellan allas versioner. Klubben står fast vid det man skrev på sin hemsida.
- Man blir illa berörd när man tvingas att in polis på arenan. Egentligen har den inget där att göra, säkerheten ska kunna skötas med andra medel. Det är en väldigt drastisk återgärd att se polisen på svenska arenor, säger Henrik.
- Jag kan tillägga att det var väldigt nära att matchen bröts, berättar Peter.
Många har ställt sig frågan varför vakterna gick upp i paus och inte väntade till slutsignalen.
- Den här personen hade bettet sig så pass illa att man inte ville missa personen.
I efterhand kan man självklart se det annorlunda. Det var inte vårt mål att rikta 24 000 blickar mot norra, utan det var ett felbeslut i efterhand. Men som det står hemsidan, personen följer lugnt med och ingen gör något. Av någon anledning reser sig ett par personer upp och andra undrar vad som händer. Sedan blir det som det blir, säger han.
I samma match togs en banderoll med budskapet ”Hammarby säkerhet, tack för gott samarbete” ned. Peter påpekar att det inte handlade om censur från klubbens sida.
- Den rullades inte ner, vi var fullständigt medvetna om den banderollen och de skulle få hänga upp den. Anledningen till att de inte fick göra detta är för att de har detta bengalinferno. Delar av tifogruppen blir gripna på bar gärning och avvisade från arenan. Därför togs den bort, berättar han.

Vi säger att jag kommer till Söderstadion med en banderoll med texten ”Avgå styrelsen”. Får den visas upp eller kommer den beslagtas?
- Det har vi sett ett flertal gånger. Det är en sådan banderoll som inte åker ner då den är ett internt budskap inom Hammarby, säger Henrik.
- Konstruktiv kritik är inget att lägga sig i, det får visas. Men sedan ska du tänka på om tjugo personer tycker att styrelsen skall avgå, då ska budkapet inte rullas upp av 4 000 personer. De kanske ska veta att det är en banderoll där det står så, annars har man mörkat. Även om de tjugo personerna tycker så behöver inte de övriga tycka likadant, säger Peter.
Så Hammarby försöker inte att styra sina supportrar? - Det gör vi absolut inte, säger Peter.
Men hur vill ni att klacken och läktarna skall se ut när Hammarby spelar?
- Det är inte vår uppgift. Det är supportrarna själva som får formera det, inom de regler som finns, svarar Henrik.

Avslutningsvis, hur skall situationen lösas tycker ni?
- Genom fortsatt dialog, diskussion, ökad förståelse och framförallt genom ökad respekt, säger Henrik.
B.U.S. pratade om att kompromisser i flera frågor behövs för att föra frågan vidare. Även Hammarby är beredda att titta över den möjligheten.
- Det är svårt att kompromissa, det är som med skatten. Antingen betalar du skatt eller inte. Du kan inte betala lite i skatt utan du skall betala det som krävs. Men vi får se efter om det finns möjligheter för kompromisslösningar, avslutar han.

[Del 1] [Del 2]

Micha2002-11-01 08:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö