Tele2 Arena, 2022-05-02 19:10

Hammarby - Malmö FF

Gula bussarna välkomnar Skåne till betongplattan

Gula bussarna välkomnar Skåne till betongplattan

Måndagens möte mot Malmö Fotbollsförening är eventuellt säsongens hittills viktigaste allsvenska match. Tabellplacering, rivalitet, historik, tabellposition samt flera andra anledningar är orsakerna till det. Vi bör därför se fram emot att ta emot norddanskarna på nya Söderstadion så att vi får en ordentlig värdemätare på årets säsong.

Tonläget inför matchen är definitivt högre än vad det hittills varit under säsongen. Dem som står för detta kommer däremot knappast från egna led, snarast beror det på motståndarna själva. Efter att ha gjort några snabba blänkare på deras hemsida, intervjuer och forum är min teori den att fotbollsföreningen har en sjuklig besatthet av Hammarby och nya Söderstadion. Ola Toivonen gav stöd för den när han redan efter förra omgångens match tänkte på oss och sa:

"Det är dessutom en platta vi kommer spela på, det är knappt konstgräs."

Det hela sammantaget går inte att tolka på annat sätt än att det enorma spöket för Malmö är nya Söderstadion. Blickar vi bakåt så inleddes trenden att gnälla på arenan för flera år sedan. Åge Hareide sa inför ett möte mot oss att ”jag har svårt att bedöma matcher när de spelar fotboll i ett badkar” på vilket Nanne Bergstrand svarade föredömligt att ”jag kommer att tappa upp badet åt dig”. Vi har hört det förut, ni känner igen det och intet av detta är något nytt under solen. En bidragande orsak till tjatet är så klart att norddanskarna anser sig ha 100% tolkningsföreträde för alla diskussioner om vilket underlag fotboll bör spelas på. Vad de vill är enligt dem själva rätt, alla vi andra har givetvis fel. Att förutsättningar, väder, resurser och annat kan tänkas ha minsta påverkan på valet för en arenas underlag tycks totalt främmande för dem.

Spöket nya Söderstadion

En andra och den så klart mer logiska orsaken är att de har förjävligt svårt att vinna på nya Söderstadion. Jag förstår att de inte gillar att spela här då resultaten genom åren varit katastrofalt dåliga. Vill vi hitta lagets senaste allsvenska seger på vår arena behöver vi nämligen backa till säsongen år 2017 (då det inte ens var oss de besegrade). Resultatet för dem i de senaste fem årens allsvenska hemmamöten mot oss är:

2021 Hammarby - Malmö 2-1
2020 Hammarby - Malmö 2-2
2019 Hammarby - Malmö 2-0
2018 Hammarby - Malmö 3-2
2017 Hammarby - Malmö 1-1

Att det finns ytterligare en hyresgäst på vår arena bidrar säkerligen då Malmös resultat mot dem är:

2021 Djurgården - Malmö 3-1
2020 Djurgården - Malmö 3-2
2019 Djurgården - Malmö 1-1
2018 Djurgården - Malmö 3-0
2017 Djurgården - Malmö 0-1

Som vän av ordning skall vi givetvis konstatera att fotbollsföreningen besegrade hyresgästerna i cupens semifinal tidigare i mars. Gällande just allsvenska möten tvivlar jag dock på att det finns något vidare självförtroende inför bortamatcher i Stockholm. Det kan inte beskrivas som något annat än mardrömsstatistik och ställer vi upp deras senaste 10 allsvenska möten på vår arena som en tabellrad ser det för Malmös del ut såhär:
 

Vinster Oavgjorda Förlorade Gjorda mål Insläppta mål Poäng
1 3 6 11 20 6

Som människor vet vi alla att misslyckanden och tillkortakommanden är sådant vi ogärna vill ta ansvar för. Jag likt många av er har garanterat vid sådana situationer sökt lägga ansvaret på någon eller något utanför mig själv. Lyckas vi så förtar det ju vårt egna ansvar och skuld! Vad vi därför vet är att norddanskarna återigen på förhand valt sin eventuella ursäkt och att projicera det hela på underlaget är säkerligen något som får dem att sova bättre om nätterna, kanske vad som behövs inför måndagens match?

Malmös 2022

Vi som inte lägger all vår energi på att reflektera över fotbollens underlag kan titta på det sportsliga och där har Malmö inte gjort annat än att imponera hittills i år. De är vår finalmotståndare i Svenska cupen och detta efter en väldigt bra insats hela vägen. Man gick övertygande vidare från sitt gruppspel med 3 segrar vilka innehöll 12 gjorda och enbart 2 insläppa mål. De besegrade IFK Värnamo med 2-0, Ängelholms FF med 1-5 och GAIS med 5-1. Målgörare i cupen var:

Veljko Birmancevic 5
Anders Christiansen 2
Malik Abubakari 2
Jo Inge Berget 1
Audi Nalin 1
Eric Larsson 1

Väl framme i slutspel besegrades AIK i kvartsfinalen med 3-2 efter mål av Sebastian Nanasi, Niklas Moisander och Veljko Birmancevic. Semifinalen spelades som sagt borta mot hyresgästerna med slutresultat 0-1 efter att Isaac Kiese Thelin gjort matchens enda mål i den första halvleken. Sett till årets allsvenska så har Malmö inte gått rent men det har gått mycket bra. Efter fem omgångar har de tagit 11 av 15 möjliga poäng genom 3 segrar och 2 oavgjorda. Visserligen har man ”bara” 6 gjorda mål men det bör understrykas att de enbart släppt in 1.

Kalmar - Malmö 0-1
Malmö - Elfsborg 1-1
Malmö - AIK 3-0
Värnamo - Malmö 0-0
Malmö - Göteborg 1-0

Målgörare hittills i serien är:

Isaac Kiese Thelin 3
Christiansen 1
Toivonen 1
Birmancevic 1

Trots sin målproduktion i cupen har Birmancevic saknats i lagets senaste startelvor efter att tränaren inte ansett att prestationen varit på rätt nivå. Diskussionen om detta har fortlöpt i media och kanske ytterligare bidragit till en bild av att det faktiskt gnisslar en aning i lagets annars så väloljade maskineri. Målen i Allsvenskan har istället främst kommit från Thelin som däremot haft problem med en ljumske men sägs vara tillbaka i spel inom kort. Även Anders Christiansen klev av skadad i matchen mot Göteborg och enligt rapporter blir han borta ett tag, hur länge är oklart då fotbollsföreningen själva säger att de har ”målet att ha honom tillbaka i spel så snart som möjligt.” Definitiva längre skador finns på Audi Nalin, Peter Gwargis, Niklas Moisander och David Edvardsson. Form och skadeläge är därför intressant och kan säkerligen komma att påverka huruvida Malmö kan ställa upp med en önskad elva eller ej. Sett till deras trupp så finns däremot fullgoda ersättare på samtliga positioner.

Defensiven har uppenbarligen lyckats med sin uppgift i år vilket fåtalet insläppta mål bevisar. Backlinjen som startat de senaste matcherna med Felix Bejimo, Lasse Nielsen, Dennis Hadzikadunic och Oscar Lewicki är inget en skojar bort.  Att laget enbart släppt in ett mål hittills i Allsvenskan är givetvis också ett bevis för hur starka de är i försvarsspelet. Det här beror så klart delvis på lagets offensiva styrka men även att de kan ta kontroll i matcher och eliminera hot på det sättet. Deras spelare kan även rotera och anpassa sig till olika lag vilket även det är en stor styrka och del av taktiken.

Trots den fina statistiken så tycks det inte råda någon större harmoni i vare sig laget eller i supporterled. Tveksamhet har uttryckts ända sedan starten på försäsongen för såväl den nya ledarstaben såväl som truppens kvalitet. Det kan tyckas larvigt att klaga på sådant när klubben år efter år i praktiken köper ett allsvenskt guld men surrandet och gnisslet är ändå intressant. Obekväma bänkningar har gjorts och de uttalanden som synts i media har nog inte varit av det slag de önskar höra, framför allt inte sett till klubbens självbild. Med tanke på att resultaten hittills i Allsvenskan inte varit fläckfria utifrån målet att vara bäst och vinna allt kan vi tydligt se att laget tycks lida under den självklara press de har på sig. 

Gula bussen Hammarby

För vår del vet jag inte hur mycket som är värt att säga. Ni som läser detta vet hur bra vi spelar och resultaten detta lett till. Jag vet mycket väl att såväl ledare som spelare betonar att vi inte är färdiga med vårt spel, något jag också tror på med tanke på den korta tid laget haft att sätta sig. För mig är därför måndagens möte fortsatt främst en ordentlig värdemätare för årets säsong och hur långt vi kommit i denna utveckling. Eftersom tonläget är så högt och matchen uppenbart har en viss dignitet är det två frågor jag försökt hitta svar på som lugnar mig.

Är det illa om vi förlorar?

Många av er tycker säkert annorlunda men jag skulle svara nej. I alla fall inte om vi gör det trots en bra prestation vilken är en fortsättning på lagets inslagna väg. För egen del består värdemätaren i hur väl vi i år kan stå upp mot topplag, hur väl vi kan fortsätta med vårt spel samt hur väl vi nu kan hantera den press som laget efter inledningen fått på sig utifrån. Malmö njuter rimligtvis av situationen då de inte har någonting att förlora. Blir det en torsk kan de skylla på underlaget och åka hem, vinner de så tror jag däremot att det för deras del kan komma att bli en säsongsdefinierande seger.

Bör vi bry oss om Malmö?

Absolut inte. Vi ska spela match och just denna måndag råkar motståndet heta Malmö FF. Nästa motståndare stavas Kalmar FF, efter det AIK, efter det Norrköping och så vidare. Jag är övertygad om att laget inte fäster tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet på vilka bokstäver som avslöjar omgångens lag som vi utan känslan är att de närmar sig varje match med målsättningen att enbart göra sitt jobb och fortsätta utvecklingen. Vad vi bör bry oss om är därför att stötta det arbetet och kanske få se ytterligare kliv framåt. Blir det inte så är det är det inte mer än att gå hem, svära och sova för att sen fortsätta ta det ansvar vi har: att i ytterligare 24 omgångar vara det stöd och den själ vi utgör. Låt oss därför som betongplattans hemmalag gladeligen välkomna några norddanskar till Stockholm och nya Söderstadion på måndag.
 

Theodor Bittner2022-04-30 20:32:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!