Tele2 Arena, 2022-03-19 16:00

Hammarby - Elfsborg
1 - 0

Hammarby är i cupfinal

Premisserna inför cup-semin var lätta. Vinna eller försvinna. Nilsson tog plats i Hammarbys front-trio och lämnade både Swedberg och Lahdo på bänken. Ett defensivt drag av Martí Cifuentes då Nilsson i grund och botten är en högerback. Ludwigsson tillbaka i startelvan efter förra helgens förkylning och Blazevic skulle vakta målet. Elfsborg med Kapten Larsson in på ytterbackplats. En ytterback som är jobbig att möta i både det deffensiva, men kanske framförallt det offensiva spelet. Hammarbys trän

Och obekvämt blev det, men kanske inte för Elfsborg inledningsvis. Dovin räddade första och såg andra stora chansen stötas utanför. och än var inte 5 minuter spelade. Hammarby växte in matchen och skrek på straff efter 6 minuter. På den efterföljande hörnan fick man se bollen gå tätt utanför. Intensivt.

Bägge lagen fortsatte att komma till målchanser likt boxare delar ut smällar. Frågan var om matchen skulle sluta i knockout eller avgöras på poäng.

När Nahir Besara i den 27 minuten tryckte in bollen hade det lika gärna kunnat vara åt andra hållet. Jeahze, Bojanic, Jeahze som i sin tur trädde in den till Ludwigsson. Efter att inlägget sedan nickats ut, bröstade en fristående Besara ned bollen och tryckte in den längs marken. 1-0 till Hammarby. Med målet växte också lugnet i Hammarby, som inte sett särskilt defensiva ut, snarare laglojala och kontringsvilliga.

Elfsborg jobbade  sig runt på kanterna vid några tillfällen men såg ofta ut att kladda för mycket på bollen. Det gick för långsamt. Striden fortsatte i andra halvlek och slagen växlades. Ena stunden var det Ondrejka som sköt över från nära håll. Andra stunden höll Selmani på att runda Rönning som gjorde sig stor.

Hammarby såg ut att kontrollera matchen och lät Elfsborg ha bollen. Men ytorna som var obekväma, där var det mest Hammarby som hade bollen. Man lugnade ned, och blixtrade till i sekvenser när det behövdes. När Blazevic med 10 minuter kvar fick dyka ner och täcka ut bollen till hörna skymtade man en forcering komma. Den kom aldrig. Hammarby kunde spela av resten av matchen utan större problem som kunde sluta med en 1-0 vinst.

Man är nu full rättvist i sin andra final i Svenska cupen på lika många år. Där kommer man att möta antingen Malmö eller Djurgården den 26 maj.