Iver Arena, 2021-04-12 19:00

Västerås - AFC Eskilstuna

Inför VSK - AFC

Inför VSK - AFC

Superettan 2021 drar äntligen igång igen och för AFC väntar samma premiärmotstånd som i fjol, nämligen Västerås SK. 2020 var det på Tunavallen, denna gången på Iver Arena. Matcherna lagen emellan är det närmaste båda klubbarna kommer till derby i årets Superettan, alltså en spännande start för lagen.


Äntligen är Superettan snart igång igen, som vi har väntat! 

Båda lagen kommer säkerligen gå in i säsongen med optimism. VSK anser nog att de har tillräckligt mycket för att försöka ta det där nästa steget medan för AFC's del så handlar det om att bygga trygghet och stabilitet till en klubb som har varit lite upp och ned de senaste åren. 

Jag kommer såklart att mest fokusera på AFC, så vi börjar där.
Som vanligt har klubben haft ganska stor spelaromsättning, men den här gången känns det annorlunda. I år har AFC valt att värva ungt och hungrigt från de lägre divisionerna på lite längre kontrakt och sedan kryddat med lite spetsspelare. Vanligtvis värvas spelare man aldrig hört talas om på korttidskontrakt, nu har man valt en annan väg, eller snarare har den nya sportchefen Jawad Al Jebouri valt en annan väg. 

De som kommit in för AFC är: York Rafael, Alexander Ahl-Holmström (Kalmar FF), Ashley Coffey, Victor Fors (IFK Haninge), Marwan Bazi (IFK Norrköping), Lawson Sabah (IFK Göteborg), Jacob Andersson (Linköping City FC), Makan Keita (Eskilstuna City), Noel Törnqvist (Mjällby AIF, lån), André Alsanati (Hammarby), Abdelkarim Mammar Chaouche (Norrby IF), Albin Linnér, Ibrahim Blati Toure (kontraktslös), Robin Tihi (AIK, lån), Rasmus Wikström (IFK Göteborg, lån). (Superettan.se). 

De mest spännande nyförvärven tycker jag är de offensiva. Det ska bli kul att se den nya engelsmannen Ashley Coffey, 27 och Alexander Ahl-Holmström, 22 kombinera sig framåt i plan för AFC. Det är de två som kommer att behöva stå för målgörandet om Eskilstunaklubben ska ha en lyckad säsong. Jag tycker även att AFC har använt lånemarknaden väldigt väl. Både Robin Tihi, 19 och Rasmus Wikström, 20 kommer förmodligen starta i AFC's backlinje medan Noel Törnqvist, 19 kommer att bidra med bra konkurrens för den rutinerade målvakten Josh Wicks, 36. Sedan har man som sagt kryddat med några spetspelare, framförallt Ibrahim Blati Touré, 26. Mittfältaren har ett förflutet i AFC och om han hittar formen under 2021 kommer han vara en av Superettans bästa mittfältare. 

AFC har som sagt även tappat flera spelare, de är: Samuel Nnanami (Jeonnam Dragons), Ryan Williams, Adnan Kojic, Ferid Ali, Jesper Björkman, Gustav Jarl, Mark Gorgos, Gabriel Somi, Jacob Andersson (ny klubb ej klar), Mamadou Kouyate (IFK Luleå), Wilhelm Loeper (Helsingborgs IF), Wille Jakobsson (IFK Norrköping), Karim Rossi (Tsarsko Selo Sofia), Christian Ljungberg (UP Langreo). Värt att nämna är även att klubbens populära fystränare Luke Robertson har brutit kontraktet i förtid av familjesjäl. 

De viktigaste spelarna som lämnat klubben är de offensiva krafterna. Klubbens forne stjärna Samuel Nnamani har lämnat för Sydkorea medan Superettans främste framspelare 2020 Wilhelm Loeper har lämnat för Superettan-kollegan Helsingborg. Även en spelare som har varit med under hela resan från Solna till Eskilstuna har lämnat klubben. Det handlar om Ferid Ali som efter 6 år inte kommer fortsätta i AFC. Den unge målvaktstalangen Wille Jakobsson har det även snackats mycket om under uppehållet. Han satt på ett utgående kontrakt och tillslut blev det ingen förlängning hos AFC utan en permanent flytt till IFK Norrköping. Det som kanske är värst för AFC bland alla dessa spelartapp är att klubben inte fått några pengar för dessa spelare, utan alla har lämnat som Bosman. 

Västerås har även dem värvat i vår, deras nyförvärv är: Olle Edlund (IK Frej Täby), Amer Ibrahimovic, Samuel Sörman (Skövde AIK), Gustaf Lagerbielke (Sollentuna FK), Simon Gefvert (IK Sirius), Jesper Merbom Adolfsson (Motala AIF). (Superettan.se). 

Likt AFC har även Västerås värvat väldigt ungt och från de lägre divisionerna. Den främsta värvningen är nog Gustaf Lagerbielke, 20. Den reslige backen var väldigt bra i Sollentuna förra året i Division 1 Norra och har redan spelat i 4 av VSK's 5 Svenska Cupen matcher, där han även nätade mot GAIS. Målet med värvningen är nog att han skall ersätta Sean Sabetkar, 25. 

Västerås har även de tappat några spelare, de som försvunnit är: Pontus Fredriksson (Oskarshamns AIK), Calle Svensson (IFK Mariehamn), Karwan Safari, Jesper Florén (ny klubb ej klar), Michael Jahn (Karlbergs BK), Moonga SImba (SK Brann), Gustav Rydberg (Smedby AIS), Sean Sabetkar (Degerfors IF), Amer Ibrahimovic (Skövde AIK, lån), Sebastian Selin (Akropolis IF, lån). (Superettan.se). 

Västerås har bland annat släppt målskytten Karwan Safari, 29. Anfallaren har lämnat VSK efter 5 år i klubben. Det största spelartappet har dock varit den forne lagkaptenen och försvarsklippan Sean Sabetkar. (Som AFC var och ryckte i sommaren 2019). Den tidigare Sollentuna-backen var med och slog ut Degerfors i Svenska Cupens kvartsfinal, en match han även gjorde mål i. Bara två dagar efteråt lämnade han dock VSK för motståndet i den matchen, just Degerfors. Han skrev på för 3 år med den nyblivna Allsvenska klubben. Även Calle Svensson har lämnat för IFK Mariehamn. 33-åringen har tidigare stått för 83 matcher i Västeråsdräkten. 


De båda klubbarnas försäsonger har sett ganska annorlunda ut. Medan VSK gick hela vägen till semifinal i cupen tog AFC's äventyr slut redan i gruppspelet. Eskilstunalaget hade dock både Hammarby och AIK i sin grupp. Att ha ett stort Allsvenskt lag i sin grupp hindrade dock inte VSK från ett avancemang efter man slog ut de regerande Allsvenska mästarna Malmö FF. Man slog både skåningarna och GAIS i gruppen samt Degerfors i kvartsfinalen innan Häcken blev numret för stort i semifinalen för Superettan-klubben. Man har även slagit Akropolis och Sollentuna på försäsongen men även åkt på förluster mot bland annat Vasalund. 
För AFC's del har försäsongen varit väldigt blandad. Man startade försäsongen rent av svagt med en hemmaförlust mot Sylvia, efter det slog man dock Vasalund innan det var dags för Svenska Cupen. Där förlorade man som sagt mot både Hammarby och AIK, men slog Oskarshamn i den avslutande omgången. Efter det vann man mot både Sandviken och Åtvidaberg men förlorade mot Akropolis borta, trots stort spelövertag. 

Klubbarnas avslutande matcher på försäsongen slutade båda med förlust, båda mot Allsvenskt motstånd. Jag var på Tunavallen när AFC förlorade med 0-2 mot Rikard Norlings IFK Norrköping. AFC gjorde en blek första halvlek men var det klart bättre laget under de sista 45 minuterna. Västerås sista match var mot Sirius, en match man förlorade med 2-1. 

Klubbarna möttes som sagt under förra årets upplaga av Superettan, varav en var i premiären. Under de båda matcherna var det bortalaget som vann. På Tunavallen segrade Västerås med 1-0, målskytt Ahmed Awad, som sedan såldes till ÖFK under sommaren. I Västerås var det Wilhelm Loeper som gjorde det avgörande målet när han nätade för AFC från 11 meter. 

Jag har även hunnit med en liten intervju med AFC's Alexander Ahl-Holmström. Den lät såhär: 

 



Seriepremiär mot VSK väntar, hur känns det att vi äntligen snart är igång?

- Känns riktigt bra, ska bli kul att sätta igång med säsongen!

Dina tankar om motståndet, de gick ju bra i Cupen?

- Som vilken match som helst, vi går in för att vinna som alltid!

Hur har försäsongen varit överlag? Du har imponerat på oss supportrar! 

- Det har varit bra, såklart blir det en omställning med nytt lag, spelare osv! Men överlag känns det bra och vi har något bra på gång! Kul att höra!

Tillsist, kan vi få en tippning?

- Vi tror alltid på vinst, så vinst!

Stort tack för medverkan Alexander! 


Min ideala XI för AFC: 3-4-1-2: Wicks, Tihi, Wikström, (©) Rödin, Manns, York Rafael, Sabah, Blati Touré, Bazi, Coffey, Ahl-Holmström. 

Min tippning inför mötet:

Hjärtat - AFC vinner med 3-1

Huvudet - Jämn match, det slutar 2-2

Västerås SK - AFC Eskilstuna
12 April, 19.00
Iver Arena, Västerås
Domare: Andreas Dufva-Johansson
Ass. Domare 1. Anton Sjöberg
Ass. Domare 2. Conny Hugman
Fjärdedomare: Ahmed Abid

Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-04-11 14:00:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna