Matchrapport IK Uppsala-Hammarby

Soligt på studan när det är dags för omgång 2 i Allsvenskan för söderbönorna. 2-0 skrevs resultatet till i premiären och dagens motstånd är ett intressant test, där Hammarby förväntas vara spelförande mot nykomlingarna. Startelvan skiljer sig relativt mycket från premiären där bland andra Matilda Vinberg samt förra veckans målskytt Vilde Hasund får chansen från start.

Visslan ljuder och vi är igång. Matchbilden är rätt väntad, där Bajen har mycket boll. Uppsala står dock upp väldigt bra och skapar stora problem med sin höga press, som Bajen har uppenbara svårigheter att spela sig ur. I den åttonde minuten lyckas dock Janogy utmanövrera försvaret och kan spela till en fri Vinberg, som läckert placerar in bollen via stolpen.

Hemmalaget fortsätter att pressa högt men det är alltjämt de grönvita som har boll och skapar chanser. Med kort passningsspel och höga återerövringar kommer Bajen till en del halvbra lägen men utan att hitta det hundraprocentiga. I minut 28 ser det dock ut som att utökningen ska komma när Janogy snurrar bort sin försvarare och kommer fri mot målvakten, men avslutet är för tamt. Uppsala är dock fortsatt aggressiva och hittar stundtals kontringar, men utan att komma till farliga avslut.

Matchbilden håller sig intakt halvleken ut där Hammarby har väldigt mycket boll men Uppsala organiserar sig bra i sitt höga försvar. Detta gör att Hammarby främst kommer till lägen genom individuella aktioner och inte kan förlita sig på att spela sig genom pressen genom sitt passningsspel. Samtidigt får Uppsala förlita sig på kontringar för att komma till lägen, och har inte varit särskilt nära någon kvittering.

Tidigt i den andra halvleken spelar Hammarby till sig en hörna. Inlägget styrs ut till en öppen Roddar som avslutar i ribban. Det är tydligt att Bajen inte är mätta med 1-0 utan går för att utöka ledningen.

I minut 55 får Hasund och Sørbo lämna plats för Maika Hamano samt Adelina Engman. Uppsala har mer boll efter ribbträffen och utmanar oftare längs kanterna. Julia roder fortsätter att vara irriterad på domaren och Janogy fortsätter att på egen hand lösa lägen men varken mål eller kort än så länge. Engman kommer längs högerkanten och hittar väldigt uppmärksamt Jonna Andersson vid bortre men en fin benparad från Majasaari i hemmaburen gör att det alltjämt är 0-1 i minut 63. Bajen börjar dock komma tillbaka in i matchen och närma sig en utökning. Någon minut senare vinner Hamano bollen högt i ett riktigt lovande läge men Laajanen blåser av oklar anledning för frispark i de rödkläddas favör.

Med 70 minuter spelade dominerar Hammarby fortsatt bollinnehavet men det är inte helt bekvämt med en uddamålsledning och hemmalaget är väldigt nära en kvittering när Tamminen kommer ut något sent. Minuten senare får båda lagen en rätt lång paus efter att en uppsalaspelare fallit väldigt illa och behöver tas av planen på bår. När spelet återgår kommer Bajen snabbt till ett riktigt farligt läge där Andersson spelar in mot både Janogy och Engman men avslutet går rätt på Majasaari och bollen går ut till hörna. Bajen gör ett byte med tio minuter kvar där Janogy går ut för Kanutte-Fornes.

Uppsala forcerar kännbart och börjar äga mer och mer boll. I den 82a skakar de fram en hörna, och minuten senare kommer inbytta Ries till farligt läge men avslutar över. Bajen byter i minut 85 ut Roddar för Gibson. Uppsalas offensiva forcering öppnar upp stora ytor för Hammarby att kontra på men de lyckas inte riktigt ta vara på dessa. Ett till mål hade varit mycket lugnande. Närmast blir det när Hamano iallafall lyckas komma till avslut, men bollen styrs ut till hörna. Hörnan är bra slagen men trånga ytor gör att bollen tillslut hamnar hos målvakt. Bajen etablerar nu ett större bollinnehav.

Med ordinarie tid spelad återstår det sex minuters spel. Med en av dessa spelad avslutar Cooney-Cross hårt, Engman fångar upp returen och spelar in till Kanutte-Fornes som enkelt slår in det betryggande 0-2 målet. Bajen fortsätter att trycka på och har både ett och två farliga lägen i matchens avslutande minuter men något mer mål blir det inte, och söderbönorna åker hem till Södermalm med tre spelade poäng. Spelet såg bra ut men när det vankas tyngre motstånd behöver Bajen vara effektivare på att spela sig ur press och skapa fler farliga chanser. Tre poäng är dock som bekant tre poäng, och för dagen får vi ändå vara nöjda.