Styrelsen föreslår att Malmö FF ska kunna bolagisera idrottsverksamheten
Himmelriket har träffat Johan Cederström och Susanne Lundberg som ligger bakom två av de inskickade motionerna till Malmö FF:s årsmöte på fredag. Den ena behandlar ägandet av röster vid ett eventuellt bildande av idrottsaktiebolag, den andra föreslår en utredning för att undersöka möjligheten till organiserade pyrotekniska arrangemang.
Johan, som är 25 år gammal, såg sin första MFF-match när han var 7 år gammal. Han brinner för en levande läktarkultur och är engagerad i supportergrupperingen Supras Malmö. Susanne är 23 år och kommer ursprungligen från Västerås. Hon började gå på MFF:s matcher 2007 och sitter sedan hösten 2009 i MFF Supports styrelse.
I den första motionen, som Johan står bakom, föreslås ett tillägg i stadgarna som innebär att föreningen Malmö FF ska äga 100% av aktierna vid ett eventuellt bildande av ett idrottsaktiebolag.
- Personligen är jag emot en bolagisering överhuvudtaget. Men om det blir av i framtiden så vill jag mena att det är viktigt att bibehålla medlemsinflytande och fullt ut bevara den demokratiska principen om en medlem - en röst och att föreningens årsmöte i praktiken fortfarande är högsta beslutande organ, säger Johan.
I samband med föregående års möte gavs styrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning av föreningens stadgar. Till årets möte har man nu lagt fram förslag på olika stadgeändringar. Ett av förslagen är att införa en punkt som bestämmer att föreningen Malmö FF ska äga majoriteten, d v s minst 51 procent av aktierna, vid ett eventuellt bildande av ett idrottsaktiebolag. Styrelsen stöjer därför inte Johans förslag utan hänvisar istället till sitt eget.
Styrelsens förslag till stadgeändring ser ut som följer:
Föreningen får bedriva idrottsverksamheten i idrottsaktiebolag enligt de bestämmelser som beslutats av Sveriges Riksidrottsförbund (RF) och Svenska Fotbollsförbundet (SvFF). Föreningen skall, om den upplåter sin rätt att delta i SvFF:s tävlingsverksamhet till idrottsaktiebolaget, äga majoriteten för samtliga aktier i idrottsaktiebolaget.
- Det är viktigt att påpeka att skillnaden på min och styrelsens motion är avsevärt större än om föreningen ska äga alla röster eller bara röstmajoritet i ett eventuellt framtida idrottsaktiebolag. För styrelsens förslag innebär ju också att föreningen får bedriva idrottsverksamhet i just bolagsform.
Att styrelsen i samband med framläggandet av sin motion framhåller att en eventuell fråga om överföring av elitverksamheten till aktiebolagsform är av sådan dignitet att det inte kan ske utan att årsmötet tagit ställning räcker inte enligt Johan.
- Stadgarnas utformning innebär att eventuell bolagisering är en årsmötesfråga och med en stadgeändring enligt styrelsens förslag så finns det inte längre någon garanti för att Malmö FF:s medlemmar äger den yttersta bestämmanderätten i frågan.
- Vad man än bedyrar idag är det ingen försäkring för framtiden. För om inte annat bör man komma ihåg att ingen styrelse sitter för evigt.
Den andra motionen har Johan och Susanne gemensamt skickat in. I denna föreslår man en utredning för att undersöka möjligheterna till organiserade pyrotekniska arrangemang vid Malmö FF:s matcher.
- Det har tidigare varit möjligt att med tillstånd genomföra lagliga och säkra pyroteknik-arrangemang. Det har gjorts ett flertal gånger på fotbollsarenor runt om i landet utan några som helst problem. Vi vill därför att man utreder de juridiska och säkerhetsmässiga förutsättningarna för organiserade pyroteknik-arrrangemang på Nya Malmö Stadion, säger de.
Malmö FF:s supportrar är inte de första som lyfter frågan om pyroteknik på föreningens årsmöte. Tidigare har bland annat AIK:s, Djurgårdens, Hammarbys och Örebros haft uppe frågan på sina årsmöten med varierande resultat. I några av klubbarna har man röstat igenom motioner där man ålagt sina föreningar att verka för legaliserande av pyroteknik eller tillåtande av säkra pyrotekniska arrangemang vid respektive föreningars fotbollsmatcher. Motionerna har varit ganska likartade och kommer ur en kampanj från Svenska Fotbollssupporterunionen där man gick ut till sina föreningar med förslag på stadgemotioner. Tanken är att om tillräckligt många klubbar röstar igenom sådana här motioner så får man majoritet i SEF.
- Vi jobbar inte riktigt efter den linjen utan vill i första hand utreda frågan. Oftast har pyroteknikdebatten en tendens att bli väldigt onyanserad. Vi känner därför att det är bättre att först göra en utredning i frågan om huruvida det är möjligt att genomföra säkra pyrotekniska arrangemang och sedan presentera fakta och konkreta exempel som kan ligga till grund för ett eventuellt årsmötesbeslut om en motion till förbundet, säger Susanne.
Johan nickar instämmande och fortsätter;
- Syftet med en utredning är att finna en godtagbar lösning för Malmö FF och att utredningsresultatet därmed ska kunna ligga till grund för en möjlig motion från föreningen till Svenska Fotbollsförbundets årsstämma. Vi tror att det är större chans för en sådan motion att vinna gehör mot bakgrund av en utredning.
- Kan man visa att det är möjligt att genomföra säkra pyroteknik-arrangemang så menar vi att förbundets regler inte borde stoppa detta. Utan då bör förbundet släppa frågan och låta det vara upp till polisen och brandväsendet att precis som i andra sammanhang i samhället avgör om pyrotekniktillstånd, säger de.
Malmö FF:s styrelse ställer sig bakom förslaget och ser positivt på att tillsätta en utredningsgrupp. Till skillnad från motionärerna anser man dock inte att det är årsmötets sak att tillsätta arbetsgruppen utan yrkar att denna uppgift ska tillfalla styrelsen.
*****
Inkomna motioner till årsmötet och styrelsens yttrande på dessa.
Motion om stadgetillägg gällande ägande av röster vid ett eventuellt bildande av idrottsaktiebolag
Styrelsens förslag till ändring av föreningens stadgar
Motion angående utredning av möjligheten till organiserade pyrotekniska arrangemang