SFSU-Bloggen - stort och smått om supporterkultur och fotboll: SFSU Vecka 14

Säsongsstart i Allsvenskan och säsongsstart i Superettan senaste tiden, vilket betyder att det händer en hel del i Supportersverige. Kör igenom veckans snackisar och lite tankar runt dom. Det här har f.ö officiellt blivit en onsdagsblogg. Helt klart.

Bojkott, bra väg att gå eller inte?

AIK-Alliansen, sammarbetsplattformen för AIKs fyra stora supportergrupper, utlyste bojkott mot Syrianska i veckan p.g.a de biljettpriser Södertäljelaget hade tänkt ta ut för matchen mellan laget om en dryg vecka. Efter ett möte mellan Syrianska och AIK-Alliansen där bägge parter uttryckte sina tankar och funderingar kring prissättningen så sattes biljettpriset till en mer rimlig nivå och bojkottshotet hävdes också.

Rent generellt ska man nog vara försiktig med att försöka reglera priser på matcher, klubbarna bör vara fria att sätta sina priser som dom vill. Å andra sidan så är ju ”kunderna” i sin fulla rätt att klaga på prissättningen och ta till aktion för att få sin vilja igenom. Så funkar marknadsekonomi.

Men Svensk fotboll borde nog ändå tänka sig för. Trots ett publikuppsving jämfört med förra årets första omgångar så är det inte riktigt läge att ropa ”faran över” än. Man har absolut inte råd att prisa ut hela kundsegment med priser som ligger upp mot 300 kr för en ståplats utan tak, utan ordentliga toaletter i ansluting och som saknar de flesta andra faciliteter man som åskådare faktiskt förväntar sig.
Det är ändå positivt att se att SFC kunde komma fram till en prissättning som både dom och AIK-supportrarna tycker är rimlig. Desto fler nöjda åskådare, desto bättre.



 
TV 4 och Bajensupportrarnas protestmarsch
 

Bajensupportrarna genomförde en marsch till TV4-huset på tegeluddsvägen i Stockholm i för att protestera mot TVs dribblingar med matchtider och matchdagar, en aktion som de absolut flesta supportrar nog kan ställa sig bakom oavsett lagtillhörighet.

TV måste naturligtvis få ha en röst med i frågor som rör spelschemat, man lägger faktiskt en hel del pengar för rättigheterna, men det får aldrig slå över och bli negativt för fotbollen. Och faktum är att det faktiskt är läget idag. Spelschemat i landets två högsta serier är inte fastslaget till längre än Juli, vilket uteslutande beror på att TV vill hålla det så öppet som möjligt. Matcher flyttas, och har gjort så länge, i sent skede. Tror vi att vi är drabbade av det här i Allsvenskan ska man bara se vad man gör med Superettan, där man förra året flyttade hela 10 matcher för Hammarby.

Tidigare kunde man kanske skylla på att det fanns 3 aktörer som sinsemellan skulle komma överrens, men eftersom TV4 köpt upp Canal+, och SVT inte längre har några rättigheter så finns det faktiskt bara ett bolag att skylla på i dagsläget.
TV4 menar å sin sida på att supportrarna inte ska klaga, då man bidrar med en jäkla massa stålar till klubbarna. Det är förvisso sant, problemet med argumentet är att man inte bidrar tillräckligt.

Det förra avtalet, som sträckte sig från 2006 t.o.m. 2010 gav klubbarna i de två högsta serierna 180 Mkr per år att dela på, dvs 900 Mkr. I jämförelse så gav biljettintäkterna, räknat på ett biljettpris på 100 kr per biljett*, en intäkt på 1,14 Miljarder kr under samma period. Det finns alltså krasst sätt ingen anledning att ge full beslutsrätt till TV-bolagen när deras beslut går ut över den betalande publiken, eftersom man inte pyntar upp för den fulla beslutsrätten.

(* Jag pallar faktiskt inte räkna ut vad snittbiljettpriset i de två högsta serierna under åren 2006 till 2010 var, så jag kör en hundralapp. Vet att Stockholmsklubbarnas snittpriser ligger ungefär 40% över det, men det finns säkert gott om klubbar som ligger ett par procent under också. För storstadsklubbarna ligger nog dock favören ännu mer till den betalande publikens fördel.Det finns folk som räknat på det här bättre än vad jag gör, se Osynliga Handen eller Go Bajen Go)

Vidare är ersättningarna för ”veckans match” (i TV4s kanaler, exkl. C+) relativt små, sett till det publikbortfall som oftast uppstår då dessa matcher tenderar att ligga på lördagar. Ofta är det ren förlustaffär för klubbarna att få sin match sänd i TV4. När saker ligger till på det viset kanske det inte är läge att slå sig för bröstet från fyrans håll.

Sist men inte minst måste jag faktiskt kommentera 4:ans ”Kanon och Kalkon” (jäkligt fräsht grepp förresten, TV4. Verkligen 2000-tal…) som i ganska sarkastiska ordalag mer eller mindre hånade Bajensupportrarnas protester och dessutom tog åt sig en stor del av äran för årets hyfsade publiksiffror. Sån självgodhet har jag inte sett på år och dar.

Vet dock att Bajarna har haft samtal med vettigt folk på 4:an som inte delar sportredaktionens uppfattning om vad som är befogad kritik och inte. Det är bra, men sånt självhyllande skit som TV4 visade upp i sporten i Söndags klarar sig nog alla utan. Vi glömmer faktiskt inte bort att det var ni som låg bakom svensk klubbfotbolls största fiasko på åratal, nämligen ”Cuphelgen” i Gävle 08…  
 



Pyrofrågan – Igen
 

Tänke faktiskt inte skriva något speciellt alls om frågan eftersom jag skrev ett längre inlägg om det i veckan, men när jag gjorde en del faktakoll på förbundets hemsida så stötte jag på den här publiceringen.
Jag vet inte, men det känns som att man fortfarande inte riktigt fattat vad folk snackar om. Nej, det finns ingen ofarlig pyro, det stämmer bra det. Däremot finns det pyroteknik som mycket väl kan användas på ett sätt som inte sätter någon annan än användaren i någon som helst fara och där även användaren minimerar samtliga risker.

Med risk för att argumentationen haltar i.o.m att det ena är nödvändigt för samhället och det andra inte, så finns det faktiskt inte ofarliga bilar heller. Man förbjuder dock inte bilar för det, utan man ser till att folk går utbildningar och har ett straffsystem när fordonen används på ett sätt som sätter andra i risk.

Det finns inte heller någon ofarlig mat, men istället för att förbjuda mat så lägger varje modernt samhälle istället anseliga summor av skattepengar på kontroll- och certifieringssystem, för att minimera alla risker.

Det finns ingen ofarlig strålning, men vi förbjuder inte det heller, utan lägger även här anseliga summor på kontroll och certifiering. Så funkar världen. Inte genom att ta bort alla mobiltelefoner, microvågsungnar, dataskärmar och röntgenapparater.
 
Som sagt, jämförelserna haltar ju en aning, men principen är dock densamma.

Om pyroteknik per definition är farligt, oavsett hur det används, skulle vi inte ha pyro på melodifestivaler, konserter, festivaler, nyårsafton eller andra festligheter. Det har vi ju uppenbarligen, så nånstans måste ju även MSB gå med på att pyroteknik kan användas på ett säkerhetsmässigt acceptabelt vis. Att påstå något annat är ju strutsbeteende.

Det skulle onekligen vara intressant att höra argumentationen från SEF och SvFF om någon klubb ansökte om pyrotekniktillstånd från sin lokala brandmyndighet och faktiskt fick det. Även om man fortfarande inte skulle få genomföra det i.o.m SvFFs regler så skulle hela deras argumentation falla som ett korthus. Kan vara något att fundera på.
Det skedde åtminstonde för 1,5 år sedan, då AIK firade sitt SM-guld på Råsunda (dagen efter matchen i Göteborg alltså) med stora mängder tillståndsgiven pyroteknik. Eftersom det inte var en förbundssanktionerad match så gav det naturligtvis inga böter, men det var väl på förbundets egen arena med 15 000 människor på läktarna. MSB tyckte alltså åtminstonde inte i November 2009 att det var ett problem per definition, jag har svårt att se att man skulle tycka det idag.

Slutligen kan man väl tycka vad man vill om att man i officiella kommunikeer från förbundet pekar ut både enskilda journalister (inte första gången man är på DN:s Esk heller för den delen) och rätt specifikt vilka supporterorganisationer som tydligen är ett problem. Själv tycker jag att det är rätt ynkligt.


Nästa vecka hoppar vi nog på 51%-regeln och ståplatsfrågan tror jag. Kommentera gärna inläggen, det finns ofta rum att diskutera och utveckla sina tankar i olika ämnen.

Victor Capel2011-04-13 23:09:41
Author

Fler artiklar om SFSU