Dagens VM: inför dag 10
”Kosse” har tränat sparsamt under veckan.

Dagens VM: inför dag 10

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Garanterat avancemang
Sverige jagar sin andra seger när man under lördagen möter Italien. Efter att Argentina och Sydafrika spelat oavgjort under fredagen är förutsättningarna för Sverige enkla. Vinst mot Italien garanterar avancemang till åttondelsfinal. Förlust och man har kniven mot strupen inför den avslutande omgången mot ett lurigt Argentina. Läs mer om förutsättningarna inför lördagens match HÄR.

Högintressant möte
Utöver Sveriges match väntar ett högintressant möte i grupp F. Brasilien som lekfullt enkelt dansande sig till tre poäng mot Panama i premiären sätts nu på prov ordentligt. Förvisso är det ett stukat franskt landslag som står för motståndet. Les Bleues lyckades inte få in bolluslingen mot Jamaica i premiärmatchen och avsaknaden av PSGs målgaranti Katoto var märkbar. 

Faktum kvarstår dock att Brasilien aldrig har vunnit en match mot Frankrike. Sedan Sundhages ankomst till Brasilien har hon mött Frankrike två gånger och förlorat båda. Det ska dock sägas att senaste mötet lagen emellan var det en viss Marie-Antoinette Katoto som stod för båda målen som bärgade segern. Hon finns som bekant inte att tillgå i lördagens match. Ska det bli tredje gången gillt för Pia Sundhage och kanske hela första omgångens genombrottsstjärna – Ary Borges. 12:00 svensk tid får vi svaret. Läs Frankrikes införrapport HÄR.

Långa matcher
Vi blev introducerade för det redan i herrarnas VM 2022. Den långa tilläggstiden är i och med ett nytt världsmästerskap, även den tillbaka. Domarna har fått direktiv om att bli hårdare att lägga till tid för avbrutna sekvenser i spelet. Därför är det inte ovanligt att halvlekarna uppgår i 10 extra minuter. Till exempel i mötet mellan Haiti och Kina under fredagseftermiddagen fick vi se nästan en kvart extra fotboll spelas innan domaren klargjorde att det var färdigspelat. 

Den stora anledningen är att det ska bli mer effektiv speltid och mindre maskningar. Samtidigt som det sätter större krav på spelarna som tvingas spela ibland 30 minuter extra fotboll. 

Målskörden mer spridd
Bara ett lag gör mål. Under den första omgången fick vi se båda lagen i en match göra mål endast en gång. Det var som bekant matchen mellan Sverige och Sydafrika. I övrigt var det max ett lag som lyckades göra mål medan motståndarna fick gå av planen mållösa. 

I omgång två har det blivit skillnad och vi har fått se mer målrika tillställningar spridda över båda lagen. På de 11 matcher som spelats av omgång två har fyra av dessa matcher bjudit på mål från båda lagen. 

I omgång ett var det alltså bara Sverige och Sydafrika som lyckades med den bedriften, på 16 försök. 
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-28 19:45:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons