VM2023: Fokus på Ghizlane Chebbak- den främsta Atlaslejoninnan

VM2023: Fokus på Ghizlane Chebbak- den främsta Atlaslejoninnan

1976 vann Marocko AFCON. Efter landets frigörelse 1956 fick fotbollen rejält med  fart och efter VM 1970, OS 1972 så kom den stora triumfen. Vinnare av det afrikanska mästerskapet 1976. Fortfarande landets enda seger i denna stora turnering. 
På mittfältet denna turnering sprang en hårt arbetande gosse vid namn Larbi Chebbak. "Un Milieu de Terrain" som tidningar refererar till- dvs en mittfältare, men en hårt jobbande box-till-box spelare. Han förblev Marocko trogen under hela sin karriär och när han för tre år sedan gick ur tiden, så sörjde en nation, men samtidigt tittade man på en annan Chebbak - Ghizlane Chebbak- som på ett fantastiskt sätt fört namnet vidare. 

När Marocko går in i VM om några dagar är det just det namnet som de modiga atlaslejoninnorna tittar på. Hon är kaptenen i laget och den som skall styra lagets framtid. Ghizlane Chebbak föddes i Rabat 1990 och hennes stora stund kom ifjol. Under AFCON 2022 valdes hon till turneringens bästa spelare och som kapten för ett Marocko som tog sig hela vägen till final. 
Hon har spelat i landslaget sedan 2007, då hon och en mängd andra spelare från laget ASFAR tog plats i landslaget. Sedan dess har det blivit över 50 landskamper och mål i varannan match. För som mittfältare är hon väldigt offensiv. Hon har sju ligatitlar i Marocko och därtill flera skytteliga-vinster. Efter 2022 års silvermedalj, då Kung Mohammed V klev ned och hyllade laget speciellt har fokus på laget ökat stort. Det har flödat in en del pengar, möjligheten att träna har förbättrats och det har blivit ett starkt fokus på laget. Ghizlane Chebbak är den som får det största rampljuset. Hennes rykte, bakgrund och familjenamn ger henne detta. Laget från 1976 är i princip odödligt i Marocko och Larbi Chebbak är en av spelarna. 

Stort fokus på Chebbak under VM. Den starkaste lejoninnan av de som kommer från Atlasbergen. 

 

Magnus Falk2023-07-19 18:30:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons