Dagens VM: inför dag 13

Dagens VM: inför dag 13

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Svensktjafset på sidlinjen
Efter måndagens överkörning av de regerande olympiska mästarna, Kanada, var Australien klara för åttondelsfinal i VM. Trots Sam Kerrs fortsatta frånvaro kunde man via Hayley Raso x2, Mary Fowler och Steph Catley vinna med 4-0. Man hade bud på mer men ett av målen dömdes bort för offside efter VAR-granskning. Något som australiens förbundskaptenen Tony Gustavsson ledsnade på och framförde sina klagomål till den svenska fjärdedomaren, Tess Olofsson. 
– Det är så jävla fjantigt, utbrast han efter ett domslut som han inte höll med om, vilket blev droppen för domaren som varnade Gustavsson.

Trots det var det en glad förbundskapten som mötte Viaplay efter sändning.
– Jag är stolt och privilegierad att få vara del av något sånt här. Det är något speciellt med den här gruppen, den är unik, berättade Tony efter matchen.

Ödmjuka världsmästare
USA har länge stått på toppen av näringskedjan inom världsfotbollen. Med två VM-guld i ryggen är det heller inte konstigt att man gick in i mästerskapet med höga förväntningar på sin axlar. Prestationerna hittills har dock inte levt upp till dessa och det oavgjorda resultatet mot Nederländerna var en realitycheck för många supportrar.
– Jag tror att jag fick ungefär 13 000 fler gråa hårstrån från den här senaste matchen, berättar supportern ??Chris Lawler för BBC. 

Laget själv är medvetna om att formen inte riktigt är där dom vill att den ska.
– Vi är missnöjda med sättet vi har spelat på, men vi vet de områden där vi kan bli bättre. Och jag tror att det finns några riktigt enkla korrigeringar som vi kan göra för att sätta oss själva i en bättre position, sa den amerikanska stjärnan Megan Rapinoe på söndagen.

Samtidigt är det ödmjuka supportrar som vet om att damfotbollen är på frammarsch, på bred front.
– Resten av världen kommer ikapp och det här världsmästerskapet kommer att bli mycket mer konkurrenskraftigt än de senaste åren, berättar supportern Michelle Tropeano för BBC och avslutar: 
– Jag hoppas att vi skjuter på alla cylindrar i hela 90 minuter och inte bara 45 mot Portugal, då kan vi ta oss vidare.

USA Möter Portugal i den avslutande gruppspelsomgången i grupp E, som man leder före Nederländerna på bättre målskillnad.

Starka nog utan Walsh
England och Barcelonas rekordkvinna Keira Walsh sågs bäras ut på bår i matchen mellan England och Danmark i omgång 2. En misstänkt korsbandsskada konstaterades senare ”bara” vara ett skadat knä. Walsh är kvar med truppen även om sista gruppspelsmatchen inte är aktuell för mittfältaren. 
– Vi har ett tillräckligt starkt lag även utan henne. Vi hade en trupp på 23 så nu har vi en trupp på 22 (inför Kina-matchen). Vi har våra lösningar och det kommer vi att visa imorgon. Vi är här för att gå vidare, berättade förbundskapten Sarina Wiegman för brittiska BBC.

England möter Kina i den avslutande gruppspelsomgången i grupp D som man leder på 6 poäng.

Tisdagens matcher: 

  • 09:00 Portugal – USA
  • 09:00 Vietnam – Nederländerna
  • 13:00 Kina – England
  • 13:00 Haiti – Danmark

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-31 20:04:41
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons