Dagens VM: inför dag 18

Dagens VM: inför dag 18

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

USA hajpar sig själv
Sverige går under söndagen in i åttondelsfinalen där man ställs mot de regerande världsmästarna, USA. Svårast möjliga motstånd då USA är rankade på första plats i FIFAs världsranking. Något som gör det svenska landslaget än mer motiverat verkar det som.
– Det hade varit jätteskönt att få ut dem ur turneringen och köra vidare, säger Nathalie Björn till Sportbladet inför VM-åttondelsfinalen.

Mittfältaren som fått spela högerback i årets mästerskap menar att det finns en extra tagg i att det är just USA. Framförallt på grund av historien landslagen emellan.
– Som du säger med historiken och de matcher vi har spelat mot USA. Det hade varit jätteskönt att få ut dem ur turneringen och köra vidare, säger hon till Sportbladet.

Hon menar även att USA kanske inte är så bra som de en gång varit. De gillar att höja upp sig själva säger hon.
– De är väldigt bra på att hajpa upp sig själva. Men egentligen med all rätt, för de har ju flest VM-guld. Men det känns som att nu kanske det har blivit lite mer påtryckningar hemifrån när det inte har gått så bra och då är det klart att man får äta upp det man själv har sagt. Så de är ändå bra på att lyfta upp sig själva, skulle jag säga.

Reinfeldt om Infantino
Under fredagen  anlände SvFFs ordförande, Fredrik Reinfeldt, till Australien. Han kommer stanna kvar så länge Sverige är kvar i turneringen berättar han. Efter gruppspelet har flera av de tunga jättarna, historiskt sett, har fått lämna. En utveckling som är logisk sett till de stora satsningar som görs inom damfotbollen menar Reinfeldt.
– Det som vi ser början på är just det här är att Europa, som har dominerat så mycket, nog inte ska ta så mycket för givet. Nu är konkurrensen tuff. Man kallar det för överraskningarnas VM och jag vill gärna att VM ska se ut så här. Det är härligt att vi har åttondelar som fortfarande täcker hela världen och jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta, berättar han.

Under presskonferensen Reinfeldt hade, kom även FIFAs ordförande, den omtalade Gianni Infantino, på tal. SvFFs ordförande fick frågan om vad han tycker om Infantino med tanke på att hans företrädare ställde sig mycket tveksam till FIFA-basen.
– Jag förstår naturligtvis diskussionen att vi har många länder i världen som inte är perfekta. När det organiseras fotbolls-VM i länder mot vilka vi har omfattande kritik mot så behövs det utrymmet. Nu har vi dock i många år framöver, vad vi just nu kan överblicka, de här internationella fotbollsarrangemangen i demokratier, precis som vi har nu i Nya Zeeland och Australien nästa år, säger Reinfeldt och fortsätter:

– Om vi inte vill ha länder vars regimer vi inte gillar, då får demokratierna räcka upp handen och säga att vi vill ha de här arrangemangen. Det kommer det följa under flera år och då kanske det inte blir samma grund eller samma typ av kritik. Det vet inte jag ,men jag kommer naturligtvis vara beredd att uttala den typen av kritik både mot arrangörsland eller mot Fifa om jag tycker att det är befogat. Men jag har inte haft anledning att göra det just nu i den position jag har och med vad jag nu blickar framåt mot. 

Nederländerna räds ej
I söndagens andra åttondel ställs Nederländerna mot Sydafrika. Nederländerna överraskade de flesta när de slutade före USA i grupp E. Sydafrika lyckades genom en seger i sista minuten mot Italien kvalificera sig för landets första slutspel i ett VM. Nederländernas försvarare räds inte Sydafrikas stjärna, Thembi Kgatlana, som visat upp fin målform.
– Det kräver samma som alltidfrån mig, vi hjälper varandra längst bak, vi täcker varandras rygg och jag tror på just söndag att det kommer att vara väldigt viktigt att ha varandras rygg, sa Van der Gragt under lördagen till Reuters. Läs Magnus Falks införrapport HÄR.

Mästerskapspodden inför åttondelarna
I Mästerskapspodden diskuteras Sveriges chanser i matchen mot USA och vad som kommer bli viktigt för en seger. Glöm inte lyssna på senaste avsnittet HÄR.


Söndagens matcher: 


TV: Sofia Jakobsson – USAs chanser i VM

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-05 20:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons