Dagens VM: inför dag 23

Dagens VM: inför dag 23

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför matcherna under VM:s tjugotredje dag.

Efterspelet kring James
Efter några dagars speluppehåll har det trots allt hänt en hel del i VM-bubblan. Lauren James som fick se rött i Englands vinst mot Nigeria har fått utstå rejält med kritik dagarna efter avancemanget. En som verkligen gått i bräschen för kritiken är Daily Mails Amanda Platell. På sociala medieplattformen X (Twitter) håller hon inte tillbaka.
– Lauren James har vanärat sporten och the Lionesses (landslaget). Lauren James borde bli utvisad från det engelska landslaget – för gott, skriver hon.

Lauren i sin tur var tidig med att gå ut och be om ursäkt för sitt agerande på planen.
– Till mina engelska fans och lagkamrater: att spela för och med er är min största ära och jag lovar att jag kommer att lära mig av detta, skrev hon på X.

Fifa har nu meddelat att James stängs av i två matcher. Därmed missar hon både kvartsfinalen mot Colombia och en eventuell semifinal för engelsk del.

”Släkten” är värst
Under fredagen spelar Nederländerna kvartsfinal i VM mot Spanien. En match där Nederländerna ses som knappa favoriter efter 2019 års final och en stark insats i årets VM hittills. Förbundskapten för Nederländerna, Andries Jonker, säger sig veta allt om fredagens motståndare. Mycket på grund av ett välbekant spanska ansikte.
– Jag tror att de (Spanien) inte kommer att överraska oss på fredag. Vi har pratat med våra spelare, och naturligtvis med Damaris Egurrola, som vet mycket om Spanien.

Faktum är att Damaris Egurrola fram till 2021 spelade för det spanska landslaget. 2019 gjorde hon sin första träningslandskamp för Spanien, men sedan tog det tvärstopp. Enligt Spanien förbundskapte försökte man kalla mittfältaren till fler samlingar utan resultat. Egurrola är av annan åsikt.
– Det är inte sant. Senast jag blev kallad var till träningsmatcherna inför VM 2019. Efter det är det ingen som har ringt mig. Jag förstår att en tränare har rätten att välja sina egna spelare. Men det ger honom inte rätten att ljuga.

Istället valde mittfältaren då att representera sin mammas hemland och nu kan hon få chansen från start och slå ut förra lag. 

Japans osannolika stjärna
Vid 18 års ålder fick hon möjlighet att spela fotboll på heltid för första gången. När de  dåvarande regerande japanska ligamästerna, Tokyo Verdy Beleza, hörde av sig var hon inte sen att tacka ja. Men med ett villkor. Japans skyttedrottning Hinata Miyazawa skulle satsa på en akademisk karriär vid sidan av fotbollen. 

Sagt och gjort började hon studera idotts- och hälsovetenskap vid universitetet i Tokyo, parallellt med succén i TVB. Två säsonger senare var det dags för en flytt från Tokyo, närmre bestämt. 360 km från Tokyo, men studierna fick följa med om än på distans. 
– Jag ser mig fortfarande inte som ett proffs, berättade Miyazawa för ett par år sedan. 

Efter succe i ungdomslandslagen gör hon det nu på den stora scenen. Trots det är det inte frågan om att flyga iväg i tankarna.
– Jag var glad över att göra två mål men det här var en laginsats. Försvaret gjorde sitt jobb och jag fick rätt pass vid precis rätt tidpunkt. Det var det som gjorde att jag kunde sätta bollen i nätet, svarade Miyazawa när hon frågades om sin insats mot Spanien (slutade 4-0 till Japan).

Efter studierna har det trots allt blivit en satsning inom fotbollen. Målexplosionen kommer väcka enormt intresse i de stora ligorna. Men med Miyazawas historia om oväntade val kan ingen vara säker på vad nästa steg i stjärnans karriär blir. Med en ödmjuk attityd kommer man långt visar det sig. Frågan är om attityden även kan ta henne och Japan förbi ett Sverige i kvartsfinal under fredagen.

Fredagens Matcher:

  • 03:00 Spanien – Nederländerna
  • 09:30 Japan – Sverige
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-10 19:59:31
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons