Dagens VM: inför dag 24

Dagens VM: inför dag 24

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför matcherna i fotbolls-VM dag 24.

Mary Earps varning
England har svajat under årets VM. Efter två tveksamma 1-0 vinster och en överkörning av Kina, fick straffar avgöra åttondelen där Nigeria var en ribbträff från avancemang. Europamästarna letar efter en formtopp och får göra det utan supertalangen Lauren James när man ställs mot Colombia under lördagen. Den rutinerade målvakten Mary Earps är dock trygg i att resultaten kommer komma.
– Jag tror verkligen att det bästa fortfarande väntar, säger Earps till The Guardian och fortsätter:
– Det finns så mycket talang i gruppen, så många fler nivåer som vi kan nå, jag tror verkligen att... Det är en spännande tid att vara en engelsk spelare. Men vi måste förtjäna den rätten varje dag. Vi letar ständigt efter att förbättra och driva prestationer och höja våra standarder. Vi sitter såklart här glada och tacksamma över att vi är här, men vi är inte nöjda, vi är inte klara och det finns fortfarande fler nivåer i oss.

Colombias slås för något större
För 13 månader sedan började vägen till VM för Colombia. Bara någon dag innan första kvalmatchen mot Paraguay hade beskedet kommit. Den planerade inhemska turneringen för damlag i colombia, som skulle ta upp andra halvan av året, skulle inte bli av. 
– Det finns helt enkelt inget intresse, berättade Felipe Jaramillo, presidenten för den colombianska högstadivisionen.

Där och då bestämde de sig för att ändra den mansdominerade sporten i Colombia. Med knutna nävar gick de ut och slog Paraguay med 4-2 inför 20 000 supportrar. Jaramillos uttalande hade gett damerna en glöd att kämpa för damfotbollen i landet. Kraftsamlingen gav även effekt i landet, fler supportrar kom när resultaten fortsatt var framgångsrika.
– Jag föredrar dem mycket framför herrlaget. De är jordnära och sätter allt på spel, berättade cafeägaren Camilo under Colombias första arangerade Copa America på hemmaplan. 

The Guardian skriver följande:
”Trots alla övergrepp, det skenande kvinnohatet, orättvisorna och den totala bristen på stöd från ovan, hade de slitit på outtröttligt för att uppnå en plats i nationens samvete. I allmänhetens sinne hade de vunnit enorm respekt”.

Nästa hälften av spelarna i truppen kommer vända hem till Colombia efter VM. Till ett land utan en professionell liga för damerna. Där väntar nästa kamp mot orättvisorna, makthavarna och rätten till en inhemsk slagkraftig liga. Men först väntar England.

Inte bara för kvinnor
Lördagens andra kvartsfinal utspelar sig mellan Australien och Frankrike. Hemmanationens succe hittills har dragit stort intresse från supportrar och kvartsfinalen är inget undantag. Men en kapacitet på drygt 50 000 kommer det vara fullsatt. VM på hemmaplan sägs vara det mest följda sedan OS i Sydney 2000 för Australien. 
– De fenomenala framgången för turneringen, som arrangerades tillsammans med grannen Nya Zeeland, understryker damfotbollens breda och växande dragningskraft, säger Gen Dohrmann, ordförande för Women Sport Australia.

Hon fortsätter: 
– Sändningstrenderna blåser andra sporter ur vattnet. Folk vaknar upp till det faktum att damidrott inte bara är för kvinnor. Många av dessa stigmatiseringar bryts.

Mer än 1,7 miljoner biljetter har hittills sålts och över 500 000 supportrar har bevakats via så kallade ”fanzoner” runt om i landet. Dohrman menar att en vinst mot Frankrike hade skapat en overkligt stor hajp i landet för damernas fotboll.
– Det kommer att spränga TV-apparater över hela landet!



Lördagens matcher:

  • 09:00 Australien – Frankrike (INFÖRRAPPORT)
  • 12:30 England – Colombia
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-11 20:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons