Dagens VM: Inför dag 26

Dagens VM: Inför dag 26

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför matcherna i fotbolls-VM dag 26.

Hon saknades på träningen
Inför måndagens träning var den svenska landslagsläkaren, Houman Ebrahimis förhoppning att samtliga 23 spelare skulle vara tillgängliga. Så blev det dock inte. Sedan tidigare har Caroline Seger saknats efter känningen från hennes tidigare vadskada. Hon var dock med under måndagens träning, istället saknades Sofia Jakobsson med ”mildare sjukdomssympton”.
– Alla tränade fullt, Jakobsson hade kontakt men klättrade på väggarna. Det måste jag tyda som positivt. Det är lätta symptom. Det är en säkerhetsåtgärd, så jag hoppas att alla är tillgängliga imorgon, säger förbundskapten Peter Gerhardsson på presskonferensen inför matchen.

Spaniens konflikt löst?
Inför årets VM handlade mycket kring det spanska laget om den konflikt som uppstod under hösten förra året. Spelarna ville ha bort förbundskapten Jorge Vilda men fick motstånd av förbundet. 15  spelare valde att bojkotta landslagsspel i protest mot förbundet och fick även stöd av Jenni Hermoso och Alexia Putellas som återfinns i dagens spanska VM-trupp.
Men inför semifinalen mellan Spanien och Sverige verkar det vara muntrare miner i det spanska laget.
– Det är en del av det förflutna. Det har varit en svår situation för alla men vi är enade och fokuserade på att nå en final. Vi är fokuserade på vad vi har inför oss och lagsammanhållningen är väldigt bra. Vår största motivation är att försöka nå en finalplats, säger Irene Guerrero.
Men helt fridfullt verkar det dock inte vara i det spanska laget. Real Madrids Misa Rodriguez som inledde turnering med kaptensbindeln i det spanska målet, avsade sig kaptensbindeln och menade på att det fanns andra spelare i truppen med mer erfarenhet. Efter det uttalandet har Rodriguez förpassats till bänken och Barcelonas Cata Coll har istället vaktat det spanska målet.

”Sverige har en skyldighet att vinna”
Enligt de stora spelbolagen gäller Spanien som favoriter i morgondagens VM-semfinal mellan Spanien och Sverige. La rojas förbundskapten Jorge Vilda hävdar dock motsatsen.
– Vi har aldrig vunnit tidigare. Det är ett lag som vi måste slå och det motiverar oss att vi nu befinner oss i en situation där vi har möjligheten. Sverige har en skyldighet att vinna rent historiskt. Men jag är helt övertygad om att vi kan se dem i vitögat och om vi spelar tillräckligt bra kan Spanien vinna, säger han till Fotbollskanalen.
Som Vilda är inne på har Sverige rent historiskt ett övertag på spanjorskorna. Sverige har spelat mot Spanien elva gånger genom tiderna och har 8 vinster och 3 oavgjorda. Morgondagens match blir dock den först i mästerskapssammanhang mellan länderna.

”Hejat på de i alla matcher”
Matchen mot Spanien blir Sveriges fjärde raka semifinal i ett stort mästerskap (VM,EM,OS). En som har varit med under de semifinalerna är Fridolina Rolfö.
– Vi har kommit nära (en stor titel). Nu vill vi verkligen vinna det här för Sverige och det svenska folket, säger Rolfö som till vardags spelar sin fotboll i FC Barcelona.
I den spanska truppen återfinns hela nio av hennes lagkamrater från den spanska storklubben.
– Jag har hejat på de i alla matcher. Vi har skickat meddelanden till varandra genom turneringen och grattat varandra efter vinster. Jag vill att de ska gå långt i den här turneringen, eller jag ville. Nu tycker jag att de har gått tillräckligt långt, sa Rolfö om sina spanska lagkamrater inför semifinalen.


Morgondagens match:

10:00 Spanien - Sverige (Läs införrapport här)


TV: Sveriges resa till semifinalen mot Spanien
 

Elias Johanson2023-08-14 20:30:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons