Dagens VM: inför dag 7

Dagens VM: inför dag 7

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Sport tillhör alla
Under tisdagen följde Nya Zeeland upp premiärvinsten med att chockartat förlora mot Filippinerna. Något som skapar stor dramatik inför sista omgången i grupp A. Lagkapten för Nya Zeeland uppmärksammades efter premiären för sin charmerande svenska men viralt har hon även blivit uppmärksammad för sina naglar. Ali Rileys valde nämligen att måla dessa i regnbågens alla färger, något som skapat positiva reaktioner på internet. Ytterbacken säger själv att det är reaktion på FIFAs uteblivna regnbågsbindlar.
– De bindlarna (One Love-bindlarna) var inte lika starka som vi ville så jag ville visa vad jag står för, även utan bindel, säger hon till Sportbladet, och fortsätter:
– Det är så viktigt. Sport tillhör alla. Det är inte politiskt utan bara mänskligt. Jag ville verkligen visa mitt stöd för mina kompisar och alla runt i världen som är en del av HBTQ+-gemenskapen att de är en del av sporten, att alla är en del av det.

Bästa fansen i världen
De japanska supportrarna har gjort det igen. Efter den övertygande 5-0 vinsten mot Zambia i premiären av VM firade spelarna med supportrarna på plats. Sedan var det dags att göra rent hus. Det vill säga städa arenan. De japanska supportrarna kunde ses gå runt med svarta sopsäckar och göra rent över arenan. Initiativet har blivit hyllat på sociala medier där supportrarna kallats ”de bästa fansen i världen”. 

Men att just Japans supportrar är extra ordentligt på fotbollsarenor är inget nytt. Både under herrarnas världsmästerskap 2018 och 2022 blev de kända för samma sak. Återstår att se hur supportrarna uppträder efter morgondagens match mot Costa Rica. Vi på SvenskaFans hyllar initiativet, röj med värdighet!

Första någonsin
Under onsdagen ska Canada ta sig an Irland i jakt på mästerskapets första seger. En av de som med stor sanolikhet är med från start imorgon, 14:00 svensk tid, är mittfältaren Quinn. Men det är inte bara seger i fotbollsmatchen som hen är på jakt efter. Quinn kan om Canada går hela vägen, bli den första ickebinära transpersonen att vinna ett VM. Sedan hen offentliggjorde sin läggning 2020 har Quinn varit en stark förebild och förespråkare för HBTQI+ rörelsen i fotbollsvärlden. 
– ??Att vara en transperson idrottare var det svårt att se min plats inom idrotten och se att jag tillhör, sa Quinn till Streets of Toronto inför mästerskapet.

Hen tillägger:
– Och samma sak gäller för cisgendertjejer som navigerar efter sin upplevelse; vi har en mansdominerad sportkultur i Nordamerika och de förtjänar att se att de har en plats i denna sport.

Vare sig hen blir den första ickebinära transpersoner att vinna VM kommer mittfältaren fortsätta arbetet utanför planen till hösten. Då startar hon ett nytt mentorskapsprogram som går ut på hjälpa tjejer och ickebinära människor att involveras inom sport. 

Matcher onsdag:

  • 07:00 Japan – Costa Rica
  • 09:30 Spanien – Zambia
  • 14:00 Kanada – Irland

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-25 20:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons