Dagens VM: inför dag 8

Dagens VM: inför dag 8

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Nya VAR får kritik från svenskt håll
I årets VM i Nya Zeeland och Australien har man valt att införa en ny krydda till VAR. Beslutet som domaren tar efter granskning ska av samma domare ropas ut i ett högtalarsystem som går över hela arenan (något som diskuteras hett i Mästerskapspoddens tredje avsnitt). Under onsdagens match mellan Spanien och Zambia fick den sydkoreanske domaren Oh Hyeon-Jeong rätta sig själv efter en felsägning. Först deklarerade hon att Jennifert Hermosos 4-0 inte var mål, men heller inte offside. Ett beslut som ändrades genast när hon ropade ut rättelsen i högtalarsystemet.
– No no no, no offside, final decision is goal, ropade Hyeon-Jeong direkt efteråt.

Nu går den förre toppdomaren, Jonas Eriksson, till attack mot VAR-hanteringen. 
– De är uttagna för att de är bra domare, inte för att de är experter på att kommunicera i en PA-anläggning. Den som klarar det bäst av alla är svenska Tess Olofsson, som talar högt och tydligt, men hon har också en bra röst och talar bra engelska. Om du bara ska säga det här på ditt modersmål inför 80 000 människor är det svårt. På ett språk du inte behärskar är ännu värre. Det blir en ny sak att ta in i dömandet, berättar han för Sportbladet.

Kritik mot tatuering
Yamila Rodríguez, Argentinas anfallare, fick bara en kvart när landet förlorade mot Italien i måndags. Ändå är det henne det pratas mest om. Detta på grund av en tatuering som kunde skymtas på anfallarens smalben efter slutsignal. Anledningen till att tatueringen har fått så mycket uppmärskamhet är då den föreställer Cristiano Ronaldo, Portugals stora stjärna på herrsidan. 

Bilden på Ronaldo har alltså rört upp känslor i hemlandet Argentina, där man menar att Ronaldo är Lionel Messis största rival. Och då Yamilla Rodriguez är Messis landskvinna borde hon stötta honom istället. Nu ha anfallaren gått ut på social medier och rytit ifrån mot kritiken.
– Snälla sluta. Jag mår inte bra av det. När sa jag att jag är ’anti Messi’? Sluta säga saker som jag inte har sagt, för jag mår dåligt av det (mitt under ett VM när jag representerar mitt land), skriver hon och fortsätter:
– Messi är en fantastisk kapten för vårt landslag men att jag säger att min inspiration och idol är CR7 betyder inte att jag hatar Messi. Det betyder att jag (alla gillar olika och det är okej) gillar en annan spelare mer, som inspirerar mig. Vad är problemet? Alla måste inte bara gilla spelare från sitt eget land.

Repris på VM-finalen 2019
Under torsdagen väntar en tidig gruppfinal i grupp E. Det är USA och Nederländerna som ställs mot varandra i en svårtippad match. Finalisterna från Världsmästerskapet 2019 har gjort om en hel del i lagdelarna och Nederländerna ställer dessutom upp utan deras kanske bästa spelare, Vivianne Miedema. Samtidigt som finalmålskytten och Megan Rapinoe börjar bli till åren. 

I sina respektive premiärer vann de båda lagen även om Nederländernas 1-0 vinst mot Portugal såg aningen krampaktig ut. USA däremot flöt fram med Sophia Smith i spetsen och vann komfortabelt mot Vietnam med 3-0. 

Vilka drar längst strå under torsdagen återstår att se, klockan 03.00, inatt, svensk tid.

Torsdagens matcher:

  • 03:00 USA – Nederländerna
  • 09:30 Portugal – Vietnam
  • 12:00 Australien – Nigeria

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-26 19:38:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons