Dagens VM: summering av dag 11

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Marockos för VM-vinst
Marocko fick en tung VM-debut när man föll mot Tyskland i premiären med hela 6-0. Men idag studsade man tillbaka mot Sydkorea och bärgade landets första VM-seger. Det historiskt första målet gjordes redan i matchens 6:e minut. På ett inlägg från höger trängde sig Ibtissam Jraidi förbi sin försvarare och slängnickade in 1-0 till Marocko. Trots stort spelövertag från Sydkorea i den andra halvleken förblev målet det enda i matchen och stora glädjescener utspelade sig i Marocko-lägret efter slutsignalen.
I segern blev också Marockos mittback Nouhaila Benzina historisk som den första spelaren att bära hijab i ett fotbolls-VM.
Segern innebär att Marocko fortsatt har chansen på en åttondelsfinalplats inför den sista gruppspelsomgången. Sydkoreas minimala chanser till vidare avancemang lever tack vare Colombias överraskande seger mot Tyskland.

Norge stormade vidare till åttondelsfinal
Inför gruppspelet var Norge stora favoriter att ta hem grupp A, men det har inte gått så bra som norskorna hoppats på. Inför den tredje och sista gruppspelsomgången hade man bara tagit en poäng och gjort 0 mål framåt. Därmed var det en måstematch som låg framför de mot Filippinerna, där man dessutom var tvungen att klara sig utan skadade storstjärnan Ada Hegerberg.
Hennes ersättare Sophie Román Haug skulle dock ta för sig rejält. Först gjorde hon 1-0 på ett nästintill Marco Van Basten-liknande sätt, innan hon 17 minuter in utökade till 2-0. Den omtalade stjärnan Caroline Graham Hansen såg innan halvtid till att Norge gick till vila med en 3-0-ledning.
I den andra fortsatte Norges överkörning av Filippinerna och slutsiffrorna skrevs till 6-0, det sista målet återigen inprickat av Sophie Román Haug som gjorde hattrick.
I och med segern kunde Norge på egen hand säkra ett avancemang från gruppen. Filippinerna slutar i och med förlusten sist i grupp A.

Värdnationen utslagen
Nya Zeelands VM på hemmaplan är över. Detta efter att man ”bara” fick med sig en poäng mot Schweiz samtidigt som Norge vann stort mot Filippinerna. Det var dock nära för hemmanationen. I den första halvleken lyfte Jaqueline Hand bollen i stolpen. I slutet av den andra halvleken lyfte Nya Zeeland fram allt man hade, till och med målvakten Victoria Esson som var nära att kvittera.
Men det oavgjorda resultatet räckte alltså inte för att värdnationen skulle avancera till åttondelsfinal.
För Schweiz räckte dock det oavgjorda resultatet till både vidare avancemang och gruppseger.
– Det är känslosamt, men jag är stolt över laget och stolt över truppen. Tack hela Nya Zeeland för att ni har stöttat oss, sa Katie Bowen i Football Ferns mediakanaler efter matchen.

Övertidsdrama när Colombia skrällde
Det var en hård och tuff batalj som utspelade sig mellan Tyskland och Colombia i Sydney. Det dröjde till den 52:a minuten innan matchens första mål skulle komma, men vilket mål det var. Colombias supertalang Linda Caicedo gjorde bort två tyskor innan hon placerade upp bollen i krysset bakom en chanslös Merle Frohms i det tyska målet. Världstvåan var i rejäl gungning.
Las Cafeterias såg ut att gå mot tre poäng ända tills Lena Oberdorf i den 89:e matchminuten fixade en straff till Tyskland. Skyttedrottningen Alexandra Popp förvaltade den väl och minuterna senare var man även nära att göra 2-1. Istället kunde Colombia skrällartat avgöra på en hörna i matchens sista övertidsminut.
Segern gör att Colombia nu stormar mot åttondelsfinal, endast en poäng krävs mot Marocko i sista matchen för att vinna gruppen. Tyskland, som har 10 plusmål ner till Marocko behöver i praktiken bara en poäng för att ta sig vidare.