Dagens VM: summering av dag 12

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Propagandafotboll av Japan
Både Spanien och Japan var klara för avancemang, men när det skulle avgöras om förstaplatsen i gruppen tog Japan fram skönspelet och visade verkligen vart skåpet skulle stå. Spanien var chanslösa under en första halvlek som dominerades helt av Japan. Tre mål innan halvtidsvilan slutade sedan i en bekväm seger med 4–0. Japan går in med kraft i åttondelen.

Zambias första seger
Krossade av Japan och Spanien och en målskillnad på 0–10 hindrade inte Zambia från en klang- och jubelföreställning i den avslutande gruppspelsmatchen mot Costa Rica. Lushomo Mweemba gjorde nationens allra första mål någonsin i ett VM-slutspel och man kunde sedan även inkassera den allra första trepoängaren efter seger 3–1. Ett VM-slutspel med guldkant för Zambia. Spelarna kan lämna turneringen som hjältar.

Australien körde över Kanada
Hayley Rasos båda mål i den första halvleken gav biljett till åttondelen för värdnationen Australien. Förlusten mot Nigeria satte Australien i ett läge där de var tvungna att prestera i den avslutande gruppspelsmatchen. Inte alltid det lättaste när en värdnation hackar lite och saker och ting ställs på sin spets, men Australien visade att de levererar när det gäller som mest och körde till slut över Kanade med 4–0.

Nigeria vidare i ”dödens grupp”
Irland var ute ur leken, men ville ändå avsluta värdigt. Det blev också en tät tillställning, där Nigeria fick bekänna färg mot slutet av matchen då Irland pressade på. Med tanke på Kanadas kollaps mot Australien, hade Nigeria tagit sig vidare även med en förlust. Men man stod emot, fick en poäng och kan nu se fram emot åttondelsfinal.