Dagens VM: summering av dag 17

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Spanien enkelt vidare till kvartsfinal
Spanien fick en rejäl väckarklocka i den sista gruppspelsomgången när man förlorade mot Japan med hela 4-0. Det skapade en del frågetecken inför åttondelsfinalen mot Schweiz. Men de rätades ut till utropstecken efter åttondelsfinalen, mycket tack vara den spanska mittfältsstjärnan Aitana Bonmatí. Redan efter 5 minuter gav hon Spanien ledningen. En ledning som utjämnades efter ett bisarrt självmål där den spanska mittbacken Laia Codina, nästan från halvplan slog en sne hemmapassning som gick förbi Cata Coll och in i mål. Spanien spelade dock övertygande och mot slutet av halvleken kom även målen. La roja gick till halvtidsledning med 4-1 och kunde under den andra halvleken spela av matchen och putsa till siffrorna till 5-1. En övertygande seger för spanjorskorna som i och med segern tar sig till landets första VM-kvartsfinal. Tidigare nämnda Aitana Bonmatí glänste för Spanien i åttondelsfinalen och stod för 2 mål och 2 assist.

Norge utslaget
Norges tuffa VM fick idag sitt slut när man förlorade med 3-1 mot Japan i åttondelsfinalen. Japan tog ledningen 15 minuter in i matchen efter att Ingrid Syrstad Engen oturligt styrt in bollen i eget mål. Norskorna replikerade sig dock snabbt och genom Guro Reiten. I inledningen på andra halvlek återtog Japan ledningen efter en jättebjudning från Norges Vilde Bøe Risa.
Med 10 minuter kvar av ordinarie tid punkterade turneringens skyttedrottning, Hinata Miyazawa, matchen med sitt 3-1-mål och sköt Japan kvartsfinal. En kvartsfinal där antingen Sverige eller USA väntar.

Förbundskaptenen sitter löst?
Efter det norska VM-uttåget är det kritiska röster som höjs i hemlandet. Under turneringen har varit kring bl.a. Ada Hegerbergs skadeproblemtik och inte minst Caroline Graham Hansens omsämja med förbundskapten Hege Riise. Just förbundskaptens insats är något som har ifrågasatts. I åttondelsfinalen mot Japan valde hon att bänka stjärnan Ada Hegerberg till förmån för Sophie Román Haug, som stod för ett hattrick mot Filippinerna.
– Jag känner besvikelse nu. Vi håller ihop defensivt och kollektivt länge. Matchbilden blev som vi hade förväntat oss, sa Riise till NRK efter matchen.
– Vi gör allt vi kan och får några möjligheter på slutet. Det var nära men inte bra nog.
Efter fjolårets norska misslyckande i EM fick den dåvarande förbundskaptenen Martin Sjögren avgå. Ett år senare är det många som ifrågasätter Hege Riises framtid som norsk förbundskapten.
Enligt uppgifter till NRK är det flera landslagsspelare som är kritiska till förbundskaptenens ledarskap. Riise själv ville inte prata om hennes landslagsframtid efter VM-uttåget.

Så startar Sverige mot USA
Sverige tar imorgon sig an USA i åttondelsfinalen i VM. Sportbladet gick idag ut med den svenska startelvan till matchen. Mot Argentina roterade Sverige kraftigt och nio nya startspelare började matchen. Mot USA talar går Sverige tillbaka till den startelva som spelade i dem två inledande VM-matcherna mot Sydafrika och Italien.
Startelvan (4-3-3):  Zecira Musovic; Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson; Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Elin Rubensson; Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.