Dagens VM: summering av dag 3

Dagens VM: summering av dag 3

Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Planenlig vinst för favoriterna
Det vart inga 13-0 denna premiär men en ack så övertygande seger blev det för regerande mästarna USA. Trots VM-turneringens fjärde straffmiss kunde man utan problem avfärda Vietnam med tre mål mot noll. En bra start för de regerande mästarna som har ett enormt tryck på sina axlar med de favoritskapet som vilar på dem. Med en Sophie Smith, som visade vägen med 2+1, i storform kan detta bära hur långt som helst för USA.

Intensivt för Tess
Två offsidemål, en straffsituation som dömdes bort för offside, röda kort och omtagna straffar. Ett Japan på spelhumör som forsade framåt. Sveriges bidrag i domarväg, Tess Olofsson, hade minst sagt att stå i när Japan krossade Zambia med 5-0. Världsmästerskapet i Nya Zeeland och Australien är Tess första på seniornivå och den svenska domaren stod för en klart godkänd insats. Matchen flöt, trots flera VAR-granskningar, på relativt smidigt tack vare Olofsson. Inför mästerskapet var hon stolt över att ha blivit tilldelad uppdraget.
– Det har varit en nervös och lång väntan innan beskedet kom och nu är jag främst lättad och oerhört glad över att ha blivit uttagen. Jag fick veta för tre år sedan att jag var en VM-kandidat men ingenting är ju säkert förrän det är klart, sa Olofsson till SvFFs hemsida.

Vinsten innebär att Japan leder grupp C framför Spanien på målskillnad.

Sverigeelvan avslöjad
Enligt uppgifter som Sportbladet gick ut med under lördagsmorgonen ska Peter Gerhardsson ha gjort sitt val. Till premiären mot Sydafrika under söndagsmorgonen ser det ut som att Chelseas målvakt, Zecira Musovic, får chansen. I en intervju med Viaplay avslöjar förbundskaptenen att han aldrig varit med om maken till svårt val gällande Sveriges målvaktsposition, utan att bekräfta någonting. Men ska vi tro Sportbladets uppgifter har han alltså valt Zecira, vilket förpassas Jennifer Falk till bänken. Läs mer om förmodade startelvan HÄR.

Hon har allt, Dumornay
De regerande europamästarna, England, gick till slut vinnande ur matchen med debutanten i VM, Haiti (MATCHRAPPORT HÄR). Men det var inte med stor marginal. Haiti hotade i omställningar matchen igenom men lyckades inte spräcka nollan. Bakom mycket av Haitis snabba och kraftfulla anfallsspel låg den skickliga Melchie Dumornay. Mittfältaren, nyss värvad av storklubben Lyon, gav verkligen Lucy Bronze och company något att bita i. 
– En facinerande spelare. Hon verkar ha allt, fantastisk fysik, snabb, hon har speluppfattning. På det en teknik som helt och hållet är outstanding måste jag säga, mässade Lagerbäck i studion efter matchen gällande Dumornay.

En minst sagt imponerande insats trots förlusten. Något som bådar gott inför omgång 2 mot Kina. För England väntar Danmark i nästa match.

Resultat från dagens matcher:
USA – Vietnam 3-0
Zambia – Japan 0-5
England – Haiti 1-0
Danmark – Kina 1-0

TV: Lagerbäcks hyllning: "Hon har allt"

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-22 16:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons