Det är nu det gäller för The Matildas - Inför Semifinalen Australien - England

Det är nu det gäller för The Matildas - Inför Semifinalen Australien - England

Semifinal nummer två när värdnationen Australien tar emot europamästarna England, vems gulddröm ska krossas denna gången? Vilka som ska gå till final återstår att se, vinnarna möter Spanien i finalen och förlorarna möter Sverige i matchen om brons.

Det är nu det gäller, ska det bli medalj eller ramla på målsnöret. Här är förutsättningarna inför semifinalen. 

I Australiens senaste match hade man det kanske tuffaste mötet hittills, mot stornationen Frankrike. Matchen gick till straffar och efter hela 10 (!) straffar var,  blev Vine Australiens stora hjälte. Målvakten Arnold gjorde en hjälteinsats i målet och kallas för muren. En viktig kugge även mot England. 
En match då den stora stjärnan Sam Kerr spelade ungefär en halvlek då det blev förlängning mm. Är det Kerr i storform? Det var inget vi kunde se men å andra sidan gavs fler chanser när Kerr hoppade in i matchen. 

I Kerrs frånvaro har vi sett stortalangen Mary Fowler vara i storform och gjort helt fantastiska matcher. Kan hon bli den som förverkligar alla dröm om guld? Troligtvis ser vi en ung målskytt som säkrar medalj för The Matildas. 

Nu behövs Kerrs superform där hon kan göra sinnessjuka mål och krossa deras superförsvar, en målvakts mur som tar allt och svensk bekanta mittfält duon Gorry och Cooney-cross vara i toppform och stänga hela mittfältet.

England har deras målspruta Lauren James avstängd efter åttondelsfinalen där James trampande på sin  motspelare och fick dirket rött kort, som sedan blev två matcher avstängning, det innebär att hon är redo för spel i final eller bronsmatch, samtidigt som de har mästerskapets bästa försvar. Det gäller nu att hitta små vägar, svagheter och slå in alla mål man får chansen till för The Matildas. Det är en kniven mot strupen match,  att kunna säkra en medalj som The Matildas och deras fans väl förtjänar och skriva in sig i historeböckerna. Kan det bli en nya nationaldag? snudd på. 


England är väl favoriter i denna match på förhand, men vi vet sen tidigare att den 12:e spelaren är viktig och att det kan gynna Australien i resan mot guldet. Det troligare är att det avgörs på straffar, då det lär vara stängda butiker på båda håll. Men hur matchbildeen kommer se ut är svårt att säga innan vi vet om Sam Kerr är redo för en hel match eller ej. Just Sam Kerr kan komma att bli avgörnade.


Kommer vi få se glada scener från spelare, läktaren och Tony Gustavsson? Det får tiden utvisa, men nu får guldet gå till Svenske Tony Gustavsson när Sverige missar finalen! Heja Australien!

 

Lovina Stafhammarlovina.stafhammar@hotmail.com@lovinastafhamm22023-08-15 17:46:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons