"Domarna skall förklara sina VAR-beslut" säger Collina

Man blir alltid rädd när man ser blicken.
Pierluigi Collina var domaren som alla känner igen. Ett kalt huvud. En iskall blick, strama beslut och en domare som ingen ville ha, men också ofta gjorde ett bra jobb. Jonas Eriksson, vår vältalige expert inom fotboll och draknäste, skrev i sin bok om honom. Han har inte alltid helt nöjd med hur han betedde sig och de beslut som togs. 
Efter karriären blev han först chef för de italienska domarna och nu är han FIFAs domaransvarige. Är man förvånad? Föga. 

VAR har varit omdebatterat sedan det togs i bruk. Man minns VM2018 och hur otroligt irriterande det var med alla straffar, all väntan, all osäkerhet om jubel eller ej. Sedan har det långsamt förbättrats, instruktionerna till domarna har varit klarare och långsamt börjar det bli en del av tillvaron. 
Till VM2023 kommer nästa steg. 
Enligt Collina skall nu domarna förses med en mikrofon och förklara VAR-besluten för åskådare och publik. Som i NFL, där domarna ställer sig och berättar för världen vad som sker. Detta skall nu testas i VM2023 och Collina tror det blir ett riktigt lyft för spelare, domare och publik.
"We want to give more transparency, more understanding of the decision made by the referee", sade Collina."The referees here in Sydney have already practised at the training grounds using the PA system and things are going well."We are very confident this new tool will be very positive.

Nya tider, nya funktioner, Nästa steg är att AI dömer och domarna tittar på. 

Magnus Falk2023-07-19 09:32:39
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons