England föll på målsnöret

England föll på målsnöret

Den sista dagen av VM 2023 bjöd på en jämn match. I en summering av mästerskapet där England snubblade på målsnöret följer tankar på den utveckling vi fått se och uppleva sedan VM 2019.

Finalen mellan Spanien och England var en jämn batalj där undertecknad redan på förhand tippade att laget som stod för det första målet också skulle stå som segrare.
En tippning som jag så gärna hade sett få skita sig totalt.
Inför VM var europamästarinnorna topptippade, men det var lite osäkert hur de skulle prestera då de hade tunga skadetapp.
The Lionesses gjorde vad de skulle under gruppspelet, men det var i vissa matcher med nöd och näppe.
Vi fick se hur Sarina Wiegman inte bara bytte spelare i startelva utan även bytte spelsystem för att på så sätt få ut det bästa av de spelare hon hade att tillgå.
England hade siktet inställt på världsmästartiteln, de kom snubblande nära och fick se sig besegrade efter ett tidigt mål i finalen mot Spanien.
Det var en väldigt jämn match där de båda lagen turades om att hålla i taktpinnen.
En fråga gnager lite i mig, skulle Lauren James ha startat istället för Ella Toone. Hade matchen då slutat med omvänt resultat.
Tänk om, två ord vi kan drömma om, tänk om. Tyvärr spelar det ingen roll, tänk om ändrar inte utgången, England fick inte jubla i Sydney denna söndag.
De besegrade sitt VM spöke och tog sig till final efter att ha besegrat hemmanationen Australien, målet var inom räckhåll.
Inför VM snackades det om oförmågan att göra mål, den oförmågan syntes även idag. Bollen ville inte in i mål, Earps storspelade och klistrade en straff och höll England kvar i matchen, men inte ens det hjälpte.

Denna finaldag får ändå visa på hur stor betydelse det har att satsa även på damfotbollen, vikten av att ge dem samma förutsättningar för att utvecklas som fotbollsspelare.
I final fick vi se två nationer som de senaste fyra-fem åren verkligen har satsat på sin inhemska liga. Pengar har pumpats in, matcherna marknadsförs och visas på TV. Fler och fler får upp ögonen för dessa skickliga atleter och de får äntligen lite välförtjänt credd för allt slit och arbete de lagt ner, trots att de har haft sämre möjligheter och miljöer att utvecklas i.

Detta VM visade på hur snabbt det kan gå, nykomlingarna överraskar, stornationerna floppar, fotbollen har blivit större, jämnare och jag längtar till OS nästa sommar, EM året där på och vem vet vilka kliv damfotbollen har hunnit ta till nästkommande VM. Jag längtar med spänning och nyfikenhet på vad framtiden har att bjuda på.

Nu tackar vi för en månad fylld av härlig fotboll och ser fram emot att ligaspelet ska dra igång igen.
Tack Australien och Nya Zeeland för att ni har bjudit på en fantastisk fotbollsfest!

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-08-20 20:21:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons