England vidare efter straffdsrama

England vidare efter straffdsrama

Under måndagsförmiddagen spelade England åttondelsfinal mo Nigeria. En fysisk match som fick avgöras på straffar när det var mållöst efter 120 minuter.

Wiegman valde att lita på den formationen som besegrade Kina med 6-1 i den sista gruppspelsmatchen.
En stor lättnad för många var att vi fick se Keira Walsh från start. Mittfältaren som blev utburen med bår i den andra gruppspelsmatchen mot Danmark med en befarad alvarlig knäskada, kunde efter lite återhämtning och medicinsk undersökning fullfölja VM.
Sarina valde därför att ställa upp med följande elva:
(3-4-1-2) Earps; Carter, Bright, Greenwood; Bronze, Stanway, Walsh, Daly; James; Russo, Hemp

England gick in som favoriter i matchen mot tvåan i grupp B. Nigeria var fysiskt svåra för de engelska tjejerna att ta sig förbi och det blev därför en jämn tillställning.
Rachel Daly vägde lätt i en närkamp och det såg ut som att England skulle få möjligheten att ta ledningen från straffpunkten. Men efter en VAR-koll ändrade domare Borjas beslutet då det inte var några oschystheter i situationen.

England anfall stoppades upp på de fysiska försvararna och det blev inte några solklara målchanser för något av lagen.
Kanske var det en viss frustration som växte sig in i europamästarna när de inte fick till sitt spel som de ville.
Frustration eller ej, från att tidigare varit matchhjälte och Englands främste målskytt i VM höll VM-debutanten Lauren James på att bli syndabock. Helt oförlåtligt och korrekt visades hon ut efter att fullt medvetet ha tryckt ner motståndaren efter att de båda gått omkull, tryckte hon till i ryggslutet innan hon helt sonika satte dobbarna i Nigerianskans rumpa och sköt ifrån.
Med mindre en kvarten kvar av ordinarie tid och 10 spelare på plan föll the Lionesses ner djupt för att försvara sig och Nigeria fick chansen att flytta upp sitt spel när det nu blev spel mer eller mindre på en planhalva.
stod sig matchen ut och när vi kom till förlängningen var det två trötta lag på planen, något som gynnade England – laget som såg ut som att de bara väntade ut en straffläggning.
Åter igen gick en åttondelsfinal till straffläggning – jag avskyr straffläggningar, blir så sjukt nervös och illamående.  Om Sverige och USA öppnade sin straffläggning starkt var det helt tvärt om här.
Georgia Stanway satte sin straff utanför den vänstra stolpen.
Nigeria hade chansen att ta ledningen i straffavgörandet men Desire Oparanozie följde Stanways exempel och satte den även hon utanför.
Inbytte Bethany England gav England ledningen när hon satte sin straff och Michelle Alozie missade helt när straffen gick högt över Earps ribba.
Två missade straffar gjorde att Nigeria, trots att Rasheedat Ajibade och Christy Ucheibe satte den tredje och fjärde straffen, är utslagna ur VM denna gång då Rachel Daly, Alex Greenwood och Chloe Kelly kyligt satte sina straffar.


Europamästarinnorna är nu vidare till kvartsfinal där de ställs mot vinnaren i matchen mellan Jamaica och Colombia.
En match som de kommer få klara sig utan James – som i denna match tappade huvudet – och det blir spännande att se om det åter igen blir en förändring i formationen med Kelly från start eller om Ella Toone tar James plats från start.

Oavsett hur Sarina Wiegman väljer att ställa upp i denna match så är England klara favoriter då det är två lag som är VM debutanter och chockade många när de tog sig vidare från sina grupper där de slog ut lag som Brasilien och Tyskland – två lag som är rankade topp tio i världen.

Kvartsinalen spelas nu på lördag med vspark klockan 12.30. Imorgon, tisdag, får vi reda på vilka som blir Englands motståndare. 

TV: England vidare – efter straffavgörande mot Nigeria

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-08-07 13:20:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons