Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons

Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons

Sverige vann under lördagen sin fjärde bronsmedalj i VM genom tiderna. En demonstration i styrka som visar att man, trots storsatsande klassiska fotbollsnationer, fortfarande är med i den yttersta toppen av världsfotbollen. Mästerskapet har kantats av dramatik och känslor som kan vara svåra att sätta ord på. Därav kommer här ett försök till att beskriva fem avgörande insatser och ögonblick som bäddade för Sveriges VM-brons.

Hjälten
Sverige hade seglat genom kvalet enkelt och nu var det dags. På andra sidan jorden skulle man jaga guld i Oceanien. Ett Sydafrika rankat som 54:a i världen stod för premiärmotståndet när Sverige bara skulle städa av och övertyga inför det som väntade senare i turneringen. Så blev inte fallet. Det var ett nervöst och till synes osynkroniserat landslag som inte kom rätt under 90 minuter. 

När Magaia ger afrikanerna ledningen med 1-0 var det ett Sverige i ordentlig brygga. Tack vare ett slumpartat mål från Fridolina Rolfö var Sverige med i matchen när den gick in i sista tredjedelen. Men trots målet uteblev momentumet och hade det inte varit för Sveriges skyttedrottning hade denna turnering blivit något annat. Amanda Ilestedt har gjort 1 mål på de två senaste säsongerna i PSG. Att segermålet på en svensk hörna i den 92:a minuten mot Sydafrika skulle bli starten på en målorgie för mittbacken trodde nog ingen. Men målet föll efter en fast situation och Sverige hade tagit den där viktiga premiärsegern trots krampaktigt spel. Amanda Ilestedt satte inte en fot fel efter baklängesmålet i premiären. Oklanderlig i tajmingen i försvarsspelet utöver sina viktiga fyra mål genom turneringen.

Sveriges skyttedrottning, Amada Ilestedt.

Vägskälet
Sverige hade  darrigt ut mot Sydafrika i premiären. Det sena vinstmålet och Amanda Ilestedts hjälteroll till trots var frågetecknen många inför matchen mot Italien i omgång 2. Var det premiärnerver? Skulle Sverige kunna dominera matchen mot ett spelskickligt motstånd?

Under de första 20-25 minuterna såg det inte ut att vara tal om premiärnerver. Det såg darrigt och osäkert ut. Sverige vann inte en enda närkamp och Italien spelade ut oss. Fram tills ett vägskäl som får ses som högst avgörande för Sveriges bronsmedalj. Någonstans där på planen valde Sverige, som kollektiv, att ta ödet i egna händer. Hel plötsligt vann man duellerna på mitten, kombinationerna i ytterzon satt som de skulle och fasta situationerna visade vägen. Det är svårt att peka på en enskild spelare som satte tonen men jag återkommer själv alltid till Filippa Angeldahl. Nivåskillnaden i en spelare har aldrig varit så stor som innan minut 30 och efter det - turneringen ut. Där och då bestämde hon sig för att vara en vägvinnande mittfältare som både vågar spela fotboll och ta kampen på mitten. Attitydsförädnringen förde Sverige på en VM-resa vi sent kommer glömma. 
 
Millimeter-Hurtig
Slutspelet hade knappt hunnit börja innan Sverige skulle ställas mot de regerande världsmästarna USA. Fyra gånger hade de vunnit turneringen som det går argumentera för är deras lilla lekstuga. Högst rankade nationen i världen dessutom. Det var vad Sverige hade att bita i när åttondelsfinalen startade i början av augusti. 

Som väntat var det USA som dominerade matchen, men att de skulle göra det mot ett Sverige som inte hade någonting att sätta emot var förvånande. Sveriges offensiv var som bortblåst och Sverige mäktade med ett skott på mål under hela matchen. Tur var väl då att vi dels har en nya förstaspade i målet som slår rekord i räddningar (elva till antalet, rekord enligt FIFA). Tack vare henne tog Sverge matchen till straffar där den eviga inhopparen Lina Hurtig fick chansen att avgöra. Konversationen Lina och Zecira har innan, om vad som händer om hon sätter straffen, är redan legendarisk. Straffen i sig?

Straffen i sig går till historien på grund av den minimala marginal som gav Sverige avancemang. Aldrig har jag sett så små marginaler, men alltjämt hela bollen, avgöra en utslagsmatch i ett VM. Sekunderna som gick var olidliga innan domare Stephanie Frappart klargjorde att Sverige var vidare. Det enda som lever längre än jublet är smeknamnet Lina kommer få leva med framöver. Fina Millimeter-Hurtig.

Alyssa Naeher som förgäves försöker rädda Millimeter-Hurtigs straff.

Sveriges viktigaste spelare
En svensk medaljhistoria går inte att nämna utan att nämna Elin Rubensson. Det är för mig svårt att plocka fram ett enskilt ögonblick där Rubensson var avgörande. Kanske för att det inte är koncentrerade till ögonblick, utan snarare ett konstant flöde av avgörande sekvenser. 

Elin Rubensson som varit en del av landslaget under en lång tid. Som en konstant på mittfältet som hamnat i skymundan av sina lagkamrater. Med vapendragaren från 2019, Caroline Seger, förpassad till bänken var det dags för Rubensson att axla Segerrollen på egen hand. Och som hon gjorde det sen. En evighetsmaskin på mitten som är lika bra i spelet med boll som utan boll. Flest bollvinster av alla spelare i mästerskapet säger en del om var hon är. Överallt det vill säga. 

Tillsammans med Angeldahl dominerade hon Sveriges mittfält och satte tonen, match efter match, för hur ett svenskt landslag bör uppträda på planen. 
Den enda spelare att få högsta betyg under VM-slutspelet i SvenskaFans betygskala. 

Den oväntade hjälten
Sist men inte minst på min lista över avgörande skeden och insatser måste Zecira Musovic nämnas. Målvakten som inte visste att hon skulle stå när Sverige reste till årets VM. Målvaktsfrågan efter Lindahls sorti var just det, ett frågetecken. Jennifer Falk hade länge setts som den klara andramålvakten men när det var skarpt läge satsade Gerhardsson på Chelseas andramålvakt. 

Zecira som hittills stått en handfull matcher sedan hon lämnade Sverige och Rosengård fick förtroendet mellan stolparna i årets VM. Ett genidrag. Lugnet hon spridit i de mest pressade situationer har varit av största vikt för Sverige. Med rekordinsatsen mot USA och marginalerna på sin sida mot Japan är Zecira given fortsatt mellan stolparna. Reflexstark och lugn, samtidigt som hon har längden. Kan hon ta en ordinarie plats i klubblaget kan Musovic växa ut till en av världens bästa målvakter.

TV: Millimeter-Hurtig hjälte efter straffdramat mot USA

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-20 09:50:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar