Svenska landslagschefen om spanska spelarstrejken: ”fruktansvärt och förkastligt”

Svenska landslagschefen om spanska spelarstrejken: ”fruktansvärt och förkastligt”

Efter skandalscenerna vid Spaniens guldfirande har nu spelarna sagt sitt. 56 stycken spelare, inklusive hela guldtruppen, har skrivit under en lista som kräver den spanska förbundspampen Luis Rubiales avgång innan de spelar igen. – Det är sorgligt att en sådan oacceptabel händelse ska fläcka ner spansk damfotbolls största sportsliga framgång någonsin.

För fem dagar sedan vann Spanien sitt första VM någonsinn. Firandet och glädjen var stor i landet och hos spelarna. Guldet var landets första i mästerskapet men rubrikerna har i efterhand mestadels färgats av kontroverser. Redan inför VM fanns det ett uttalat missnöje med förbundet och förbundskaptenen, Jorge Vilda. Hela 15 spelare hade tackat nej till landskamper inför VM på grund av bristande förutsättningar vid landslagssamlingar bland annat. 

Efter slutsignalen blev rubrikerna stora när Spanien förbundsorföranden, Luis Rubiales, tog sig friheten att kyssa den spanska stjärnan Jenni Hermoso på munnen under priscermonin. Kritiken har haglat över Rubiales efter aktionen, bland annat har den Spanska regeringen meddelat att man vill avsätta förbundsordföranden. 
– Rubiales har inte levt upp till vad spelarna, regeringen eller samhället förväntat sig, säger Victor Francos, ordförande i Spaniens idrottsråd.

Fläckar ned framgången
Trots kritiken som kommit har Rubiales valt att inte lämna sin post för förbundet. På fredagsförmiddagen talade han under ett möte hos det egna förbundet och hävdade att han var utsatt för en häxjakt.
– Ni är riktiga feminister, inte som den falska feminismen där ute. Det var en spontan, ömsesidig, euforisk och samtyckande kyss. Det finns många människor som, även om de är tystade, stöttar mig. Jag har placerats i massa fack som jag inte ska vara i. Det ger inte en rättvis bild. De här människorna har försökt mörda mig offentligt, sa Luis Rubiales och ska även ha skanderat: ”Jag tänker inte att avgå!” föertalet gånger.

Nu svarar spelartruppen i Spanien på beskedet att orföranden blir kvar på sin post. I ett gemensamt uttalande skriver nu hela 56 spelare, däribland hela guldtruppen från årets VM, att de vägrar spela några fler landskamper innan Rubiales avgår.

”Det är sorgligt att en sådan oacceptabel händelse ska fläcka ner spansk damfotbolls största sportsliga framgång någonsin”, skriver de i uttalandet enligt damsportssajten Visibilitas.

Förkastligt
Sverige ska under hösten möta Spanien i Göteborg den 22 september. Matchen som är en del av Nations League, men även en kvalmatch till kommande års OS, är så gott som slutsåld.

Nu kommenterar Sveriges landslagschef, Marika Domanski Lyfors, situationen som pågår.
– Luis Rubiales agerande i samband med VM-firandet är fruktansvärt och förkastligt och jag har full förståelse och respekt för de spanska spelarnas reaktioner. Men vad konflikten leder till och om det kommer att påverka det spanska lag som ska möta oss i Göteborg den 22 september är alldeles för tidigt att säga och det är inget vi ska spekulera i.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-25 22:04:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons