Hörnorna blev en mardröm för Italien
Italien lyckades inte stoppa Ilestedt.

När jag frågade receptionisten på hotellet i Florens om vi kunde få lov att se VM-matchen mellan Sverige och Italien i deras konferensrum visste han inte vilken sport jag åsyftade. Efter att ha besökt såväl Bologna som Florens den senaste veckan går det att konstatera att det inte råder någon italiensk VM-feber, åtminstone inte i norra inlandet.

Matchen däremot inleddes med italiensk entusiasm. De första tio minuterna fick de bra bett i sin höga press och vann tillbaka bollen flertalet gånger. Unge Dragoni briljerade med ett par fina aktioner och Italien höll bollen inom laget med ett annat lugn än svenskorna, som mest fick slå ifrån sig.

Bertolini hade valt att starta Cantore ute till höger och flyttat in Beccari i mitten medan Giacinti förpassats till bänken. Det var på Cantores högerkant som det mesta hände under matchens inledning. När den initiala italienska pressen lugnat ner sig efter 20-25 minuter jobbade Sverige sig in i matchen och italienskorna blev några centimeter kortare för varje minut som gick. Ledningsmålet skulle kunna ha kommit redan i 25:e minuten men ett felbeslut av Asllani vid inspelet räddade Italien då.

Det dröjde istället till minut 39 innan nollan kom att spräckas och mer därtill. Inför matchen pratade vi om vikten av att lyckas stoppa Sveriges fasta situationer med Amanda Ilestedt i spetsen. Inom loppet av fem minuter hade nu två hörnor från Jonna Andersson avgjort matchen. Innan halvleken var slut satte Sverige ytterligare spiken i kistan genom att visa att de minsann även kan kombinera sig fram till mål, när Blackstenius avslutade ett fint anfall. Beccari fick en halvchans efter en tilltrasslad situation strax innan halvleken var över men i övrigt hade Italien inga klara målchanser.

Andra halvlek började sedan ungefär som den första slutade. Vid det här laget kan ni melodin, Ilestedt målskytt på nick efter hörna från Jonna Andersson. Halvleken blev sedan mest en transportsträcka innan inhoppande Rebecka Blomqvist fick göra sitt första mästerskapsmål i 95:e minuten efter en läcker prestation.

5-0 och en riktig käftsmäll för Azzurre, som hade bra koll på Sveriges styrkor men saknade medel för att sätta stopp på dem. De fysiska faktorerna blev avgörande och nu blir det spännande att se hur laget klarar av att ställa om till den avslutande gruppspelsmatchen mot Sydafrika. Oavgjort räcker för avancemang, under förutsättning att Sverige vinner mot Argentina. Skulle Argentina vinna krävs italiensk seger.

TV: Alla höjdpunkter från Sveriges kross