Inför bronsmatchen mellan Sverige - Australien: Svenskduell väntar i bronsmatchen

Inför bronsmatchen mellan Sverige - Australien: Svenskduell väntar i bronsmatchen

Imorgon bitti kl 10:00 kliver Sverige in i sin sista match i årets VM när bronsmedaljören ska koras. På andra sidan står värdnationen Australien som har chansen på sin första VM-medalj någonsin. Bakom The Matildas framgång ligger två svenskar som mer än gärna vill snuva Blågult på medalj.

Det blev en riktigt snöplig semifinalförlust för Sverige mot Spanien. Efter att Rebecka Blomqvist kvitterat i den 88:e minuten grusade Olga Carmona de svenska gulddrömmarna, när hon sköt Spanien till final i matchens 90:e minut. Stor besvikelse hos de svenska spelarna, men sedan laget anlände till Brisbane (där bronsmatchen spelas) har fokuset ställts om helt till matchen mot Australien.

Australien föll till slut mot England med 3-1 i sin semifinal efter att Ellie Carpenter agerat olyckligt vid Englands 2-1-mål. Men Australiens förbundskapten Tony Gustavsson gjorde tidigt klart att det nu bara återstod en sak att göra. Ta hem den där medaljen.

Sam Kerr tillbaka i startelvan
Värdlandet som efter knackig inledning på mästerskapet nu verkligen har peakat formen när det ska delas ut medaljer. I semifinalen mötte man ett England som steppade upp när det gällde som mest, och då straffar det sig om man bjuder de på något. Från semifinalen så finns det dock bra saker att ta med sig för The Matildas. Storstjärnan Sam Kerr gjorde sin första match från start i mästerskapet och krönte det med ett riktigt drömmål som utjämnade matchen till 1-1. På slutet hade hon även ett par chanser att kvittera, men lyckades inte förvalta dem. Med all säkerhet hade en Sam Kerr i form tagit bättre vara på dem chanserna.

I form eller inte, klart är att Sam Kerr adderar något till Australiens offensiv som redan innan har varit ett starkt vapen. Nu spetsas det ytterligare och senast var det Emily Van Egmond som fick börja matchen från bänken.
Även Australiens mittfält är värt att lyfta. Katrina Gorry och Kyra Cooney-Cross har varit två av turneringens bästa mittfältare och har löpt något kopiöst under mästerskapet. De båda besitter också väldigt fina passningsfötter. Kampen på mittfältet kommer bli en viktig match i matchen mot Sverige.

Svenska tränarduon
Kring det australiensiska laget finns två svenskar som mer än gärna snuvar Sverige på bronsmedaljen. Förbundskaptenen Tony Gustavsson och hans assistent Jens Fjellström. Under de senaste åren har de gjort stora framsteg med The Matildas och i OS 2021 tog man även då laget till bronsmatch. Då föll man mot USA inför tomma pandemiläktare. Imorgon är det andra spelregler. Ett fullsatt Suncorp Stadium väntar och de flesta på plats kommer hoppas på en australiensisk bronsmedalj. Att det råder fotbollsfeber i värdlandet är nästan en underdrift, och förbundskapten har mer än en gång poängterat hur mycket stödet från landet betyder för The Matildas. Det är Sverige mot Australien bokstavligen.

Karriärens sista VM-match?
Kosovare Asllani sa efter semifinalförlusten att hon var ”trött på jävla mästerskapstårar”, och det kan man nog förstå. Årets semifinaluttåg var hennes tredje med det svenska landslaget i ett stort mästerskap, och på det har hon även varit med om två finalförluster i OS. Hon är tillsammans med ett par andra spelare, en av de som kanske gör sin sista VM-match i karriären på lördag. En match som hon nog mer vill avsluta med en vinst och medalj.

I semifinalen blev det en tuff match mot ett bollskicklig Spanien, där det svenska mittfältet inte riktigt kom upp i nivå. Även anfallet var trubbigt och Sverige skapade egentligen bara två klara målchanser under hela matchen. Under turneringen har det stora svenska anfallsvapnet varit fasta situationer, där mittbacken Amanda Ilestedt klivit fram och stått för fyra mål i turneringen, flest i det svenska laget.
I semifinalen gav Spanien inte bort mycket hörnor eller frisparkar och då hade Sverige till synes svårt att skapa farligheter mot det spanska målet. Lite av samma visa gäller nu mot Australien. Man kan inte förlita sig på att de fasta situationerna kommer göra jobbet.
Mittfältet måste komma upp i den nivån som man hade mot Japan, där Filippa Angeldahl och Kosovare Asllani gjorde sina klart bästa matcher i turneringen.

Offensiven måste steppa upp. Mot Spanien gjorde Rolfö en av sina bättre matcher i VM och det måste hon bygga vidare på i bronsmatchen. Hon kommer ställas mot Lyons Ellie Carpenter som hade en tuff match i semifinalen. Även Johanna Rytting Kaneryd, som stått för en fin turnering, kommer gå en tuff kamp mot Steph Catley på sin kant. Men främst är det kanske Australiens mittförsvar som är den svaga länken. Mittbacksgeneralen Alanna Kennedy åkte på en smäll mot huvudet i kvartsfinalen och var därför inte tillgänglig semifinalen mot England. Nu står det klart att hon även missar bronsmatchen mot Sverige. I hennes ställe klev Clare Polkinghorne in och gjorde det bra. Dock kändes den australiensiska backlinjen lite osynkad och det blir absolut något för Sverige att utnyttja.

Det här behöver Sverige göra
För att brotta ner denna hausade hemmanationen behöver Sverige dels stå pall för publiktrycket. Sedan gäller det att besegra elva spelare på planen. Där krävs det att Sverige vinner den fysiska kampen som kommer bli mycket hårdare än under de föregående två matcherna.
Med Australiens starkaste huvudspelare Alanna Kennedy out, finns det mer utrymme för Sverige att ta vara på sina fasta situationer. Men även mittfältet behöver vinna sin kamp mot Katrina Gorry och Kyra Cooney-Cross.
Något som Sverige verkligen kommer att behöva hålla koll är Australiens omställningar, som nu blir farligare med Sam Kerr i startelvan. Nathalie Björn och Jonna Andersson kommer att få jobba hårt mot Hayley Raso och Caitlin Foord på kanterna. Därför blir ännu viktigare att mittfältet är med hem för att dubbla mot de två.

Jokern
Till sist har Sverige en liten joker på bänken. Stina Blackstenius målskytte i turneringen har inte riktigt varit vad många hade hoppats på. Istället är det Rebecka Blomqvist som har varit supereffektiv i sina inhopp. På tre skott har hon stått för tre mål och har nästan gjort sig förtjänt av en startplats. En klar styrka för Sverige att ha en sådan spelare att slänga in oavsett läge i matchen.

Historiskt sett har Sverige aldrig förlorat en bronsmatch i VM, något som bidrar till att man ses som knappa favoriter inför morgondagens batalj i Brisbane.

Sveriges förväntade startelva:
Zecira Mušovic; Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson; Elin Rubensson, Filippa Angeldal, Kosovare Asllani; Johanna Ryttting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö

Australiens förväntade startelva:
Mackenzie Arnold; Ellie Carpenter, Clare Hunt, Clare Polkinghorne, Steph Catley; Hayley Raso, Katrina Gorry, Kyra Cooney-Cross, Caitlin Foord; Sam Kerr, Mary Fowler

Elias Johanson2023-08-18 14:35:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons