Inför: Frankrike - Jamaica / Les Bleues - Reggae Girlz

Inför: Frankrike - Jamaica / Les Bleues - Reggae Girlz

Inför VM 2023 så beslutade FIFA att efter framgångarna med dam-VM 2019, öka antalet lag från 24 till 32. Allt för att "främja utvecklingen av damfotboll". Det kan nog behövas för det är fortfarande tufft för damerna, men det går framåt, även om det går sakta.


Jag ska villigt erkänna, att för ett antal år sedan så var det min man som tittade på damer som sportade. 
Fotboll, hockey, innebandy, och jag kunde inte förstå varför han utsatte sig för det? 
Men till min förvåning så upptäckte jag, efter några år på Twitter, att Lyonfansen, både killarna och tjejerna nere i Lyon, älskade och stöttade "sina damer". 
Även herrlaget stöttar sitt damlag. Dagen innan tjejerna skulle samlas inför detta VM så spelade herrarna träningslandskamp mot Grekland. Under uppvärmningen bar dom damernas bortaställ för att visa sitt stöd. 
Det som ändrade min åsikt var Les Filles, Olympique Lyons damlag. År efter år spelade dom CL, och jag upptäckte att det var lika sevärt som herrarna, i en del fall t.o.m mer sevärt. Jag brukar uppmana folk att ge det en chans. Fast egentligen vet jag inte om det behövs längre? Eller jo? Nyss stod Lasse Lagerbäck i TV-studion och sa att han inte tittade så mycket på damfotboll...
Från OL var ju inte steget långt till Les Bleues. Det fanns de år när sju, åtta spelare från Lyon spelade i damlandslaget. Och på den vägen är det.
Så låt oss konstatera att oavsett kön så finns det bra eller dålig fotboll, och det är nödvändigtvis inte dåligt för att det är damer som spelar, tvärtom! Det är ju faktiskt ingen större skillnad?

Ekonomi
Pengar är det, trots allt, fortfarande dåligt med inom damfotbollen. 
De 24 lagen i dam-VM 2019 delade på 30 miljoner dollar, mot 400 miljoner för herrarna vid VM 2018. 
Chefen för Fifa, Gianni Infantino, har lovat att dubbla "prispengarna" som delas ut till damerna i VM 2023
Allt kommer att bero på sponsorer och tv-sändningar. Det i sin tur påverkas av att matcherna spelas på tider då man inte har så många tittare.
I maj gick Infantino ut och sa att man kanske inte kunde sända VM i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien och Frankrike.
- Om TV-bolagen fortsätter att vara orättvisa mot dam-VM och kvinnor, kommer vi att tvingas att inte sända dam-VM i de "fem stora europeiska länderna", hotade Gianni Infantino.
Eftersom dessa inte gjort klart med en godtagbar ersättning för sändningrättigheterna. 
Den låg 20 till 100 gånger lägre än det som mottagits för herrarnas VM. Programföretagen betalade mellan 100 och 200 miljoner dollar för världscupen för män, men var bara redo att erbjuda 1 till 10 miljoner dollar för världscupen för damer.
I USA, Kanada, Nederländerna och Brasilien var allt då redan klart.
I mitten av juni hade iaf Frankrike gjort klart med sina sändningar. En dryg månad från starten av fotbolls-VM har man hittat en gemensam grund mellan FFF, FIFA och två programföretag. M6 och France Télévisions kommer att dela på sändningarna. Jag har inte sett nån siffra, men en gissning på 10 m€.

Jamaica
Om det är något lag som har det tufft ekonomiskt så är det Jamaicas damer, med smeknamnet Reggae Girlz. 
Detta är deras andra VM. 
Trots att även Jamaica spelade sin första landskamp 1991. 2008 lade man landslaget i "malpåse" för att 6 år senare plocka fram det igen. Detta pga brist på bl.a ekonomisk stöttning. 
En dag hände det sig att reggae-kungen Bob Marleys barnbarn Skip, kom hem till sin mamma, Cedella Marley (som kämpar för kvinnors rättigheter) med ett flygblad som sa att laget skulle läggas ner. Där stod att laget var på väg att upplösas eftersom de inte hade något ekonomiskt stöd för att kunna spela. Det var inte för att de inte var bra (dom är Karibiens bästa lag), det var för att de inte hade pengar. 
För pojkarna fanns det, men inte för flickorna. 
Sedan dess har hon jobbat hårt för Jamaicas landslag och t.o.m betalat ur egen ficka. Hon startade insamlingar för att flickorna skulle få kläder och övrig utrustning. 
Ett gemensamt uttalande för drygt en månad sedan, lyfte fram frågorna kring "transport, boende, träningsförhållanden, kompensation, kommunikation, kost och tillgång till lämpliga resurser".
Flera möten ska ha ägt rum med Jamaicas fotbollsförbund (JFF), där medlemmar av damlandslaget sa att deras "frågor förblir obesvarade och våra problem olösta".
Men nu är dom på plats! 
Kanske flickorna slipper betala själva för att kunna ta sig hem igen efter turneringen. Något som hänt tidigare, när dom varit och spelat i Mexico.
Jamaica, som är rankat 43:a i världen, förlorade alla tre matcherna i gruppspelen i Frankrike 2019 (Australien, Italien, Brasilien).
Laget har nu en ny tränare, Lorne Donaldson. 
Lagets mest framgångsrika spelare torde vara Manchester Citys anfallare, Khadija Shaw.
Jamaicas kallade trupp HÄR.

Les Bleues
Fotbollslag ska ha en mix av äldre erfarna spelare, stora stjärnor, slitvargar samt unga debutanter. 
Vad jag sett/ hört så har alla lag en eller två debutanter. 
I Les Bleues heter hon Vicki Becho. Hon är 19 år och spelar "till vardags" i Lyon. Hon bär smeknamnet "den lilla krigaren". 
Medan hennes jämnåriga i Les Bleuettes nu är ute och spelar U19 EM, så var Vicki Becho en av de 26 som i stället valdes ut av Herve Renard till Les Bleues och VM 2023. 
Och när han, innan resan till Irland, sållade bort 3 spelare, så höll hon sig kvar. 

- Inte någon överraskning, sa Sonia Bompastor, Bechos tränare i Lyon. Med tanke på frånvaron av Marie-Antoinette Katoto och Delphine Cascarino var det uppenbart, tillägger OL-tränaren som är glad över att se sin spelare bekräfta sin form den gångna säsongen (31 matcher i Lyon-tröjan, varav 10 starter och 4 mål totalt, i alla tävlingar).
- Komplett och mångsidig, Vicki kan spela i alla anfallspositioner. Med sina tekniska egenskaper vet hon hur hon ska ta sig fram överallt, säger Bompastor.
Vicki Becho var likt Pia Sundahge en gång, en "Pelle" som fick spela med kvarterets pojkar. Och hon var stjärnan i laget enligt sin förste tränare. 

Becho om Hervé Renards ledning. 
- Han är en riktig tränare, passionerad. Han lever för fotbollen och förmedlar det på planen. När han ber oss att gå på press så springer han med oss ??på planen, han pushar oss och ger oss ännu mer styrka. För den här personalen vill vi ge allt, eftersom de verkligen lever grejen med oss! Han förklarade för mig att om jag var där så var det för att han hade sett vad jag var kapabel att göra. Vad han säger till mig, är att han är nöjd med mig. Jag kan inta alla anfallspositioner och det gläder honom!

Jag ska kanske presentera 3 veteraner också, dom, med sin erfarenhet, är jätteviktiga.

Wendie Renard, OL, en av världens bästa mittbackar, Franz Beckenbauers kvinnliga motsvarighet. 15 ligavinster, 9 vunna CdF, 8 CL-vinster. Detta blir hennes 4:e VM, det enda hon inte har, är en vinst med Les Bleues. Hon anses vara Frankrikes bästa kvinnliga spelare. 

Eugenie Le Sommer, OL, anfallare. 12 ligavinster, 9 CdF, 8 CL. Frankrikes näst bästa efter Wendie. 

Amel Majri, OL, vänster winger/back. 11 ligavinster, 8 CdF, 7 CL-titlar. Sexa på listan över Frankrikes bästa spelare. Detta blir hennes 3:e VM. Utanför planen väntar hennes, och lagets mascot, Maryam. 
- Det är viktigt att ge struktur åt spelare som har små barn, säger Hervé Renard. Hon har en nio månader gammal dotter, det är svårt för en mamma att lämna sitt mycket lilla barn hemma, även om det är för hennes jobb! Du måste klara av att ha en organiserad struktur med en barnflicka. Detta kommer inte att skada gruppens funktion, och psykologiskt är detta av stor betydelse. För att vara bra i ditt huvud, effektiv, är det viktigt att kombinera de två. Det finns framsteg att göra när det gäller denna organisation. 

En annan viktig spelare är Aston Villas mittfältare Kenza Dali. Hon har inte mer än 56 uttagningar till landslaget, hon har varit skadedrabbad. 2019 fanns hon inte med i VM pga en bruten tå. Dali var ihop med Selma Bacha den som fick högst betyg i träningsmatchen mot Australien för någon vecka sedan. Alla spelarna är ännu inte i fysisk toppform men Kenza Dali som bestämt sig för att springa mellan 11 till 11,5 km/ match, och tränat hårt för det, har tagit en liten ledning vilket bekräftas av Hervé Renard, som startat henne tre gånger på fyra matcher: 
- Hon är den som tillryggalägger flest kilometer i varje träning och match!

Och vad det gäller Bacha så är även hon på G efter sin stukning i träningsmatchen mot Australien. Hon sprang obehindrat på träningen igår. Enligt Renard så är läkaren en magiker. Även om hon inte kommer att spela mot Reggae Girlz, rörde Bacha bollen individuellt i slutet av träningen, och förhoppningarna växer om att hon ska kunna spela mot Brasilien.
 
Efter att ha missat två pass i början av veckan på grund av obehag i vaden kunde även Aïssatou Tounkara delta på träningen.
Med Elisa De Almeida är det tyvärr tvärtom. Under lördagens presskonferens berättade Hervé Renard att det nu är hon som har en skada i vaden, hon fick en smäll och kunde inte stödja på foten. Det kan hon iofs nu, men hon kommer inte att spela mot Jamaica. 

Efter förlustmatchen mot Australien så sa jag, att nu har Herve Renard och laget något att jobba på, och det har dom nog gjort? De som observerar menar att Renard kommer att lämna det 4-3-3 som han kört med sedan han tog över laget, och gå över till ett 4-4-2? 

Man menar att startelvan kan komma att bli:
Peyraud-Magnin - Lakrar, W.Renard (C), Elisa De Almeida Estelle Cascarino, Karchaoui - Mateo, Geyoro, Toletti, Majri - Le Sommer, Diani

*************
Domaren kommer från Chile och heter María Belen Carvajal Peña. Hon dömde f.ö även i VM 2019 i Frankrike. 

Övrigt 
Så här ser grupperna ut:

Grupp A: Nya Zeeland, Norge, Filippinerna, Schweiz
Grupp B: Australien, Irland, Nigeria, Kanada
Grupp C: Spanien, Costa Rica, Zambia, Japan
Grupp D: England, Haiti, Danmark, Kina
Grupp E: USA, Vietnam, Nederländerna, Portugal
Grupp F: Frankrike, Jamaica, Brasilien, Panama
Grupp G: Sverige, Sydafrika, Italien, Argentina

De två bästa lagen i varje grupp går vidare!

Avspark på Sydney Football Stadium söndag kl.12.00.
Matchen visas på TV 6 samt Viaplay.se

Källor: parents.fr, Le Progrès, L'Equipe, AS.com

 

Birgitta Malmborg2023-07-22 17:03:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons