Inför Japan - Sverige: ”Laget såg ut som guldkandidat”

Inför Japan - Sverige: ”Laget såg ut som guldkandidat”

Fredag 09:30 svensk tid möter Sverige Japan i en av kvartsfinalerna i VM. Vinna eller försvinna gäller mot ett Japan som seglat upp som en guldfavorit efter sin fina start på turneringen. För Sverige gäller det att fokusera på sina styrkor om man ska ha en chans att avancera.

Pulsen har knappt hunnit lägga sig från den overkligt spännande åttondelsfinalen mot USA. En match där Sverige var tillbakapressade stora delar av matchen. Straffar fick avgöra till slut och ett visst målkamerabeslut är bilden på allas näthinnor. Även om Sverige inte mäktade med särskilt mycket i offensiv riktning finns det en hel del saker att ta med när vi nu ställs mot Japan i kvartsfinalen. 

Sverige
Förutom segern och avancemanget var det en viss Zecira Musovic som stod ut i positiv bemärkelse för Sverige mot USA. Sveriges målvakt stod för 11 räddningar vilket enligt statistik är rekord för ett lag som hållit nollan och gått vidare. Ett otroligt styrkebesked från Zecira som fått förtroendet mellan stolparna av Gerhardsson. En målvakt i storform kommer att behövas mot ett snabbt anfallande Japan.

I övrigt finns det en del att se över inför fredagens kvartsfinal. Gerhardsson har hittills inte velat ändra för mycket i startelva (bortsett från matchen mot Argentina). Men mot USA var det inte mycket i anfallsväg som fungerade. Firma Angeldahl/Asllani lyckades inte tillåta Sverige vila med bollen och förlorade mittfällskampen matchen igenom. Rytting Kaneryd som varit ett av anfasslinjens utropstecken hade stora problem att komma loss på högerkanten. 

Nu kommer förvisso matchen mot Japan bli av en helt annan karaktär än den mot USA. Japan kommer från en 3-1 vinst över vårt grannland Norge och har hittills 14 mål framåt och endast ett insläppt bakåt. Imponerande papper från 2011 års världsmästare. 

För Sverige gäller det att lägga fokus på sina egna styrkor. Likt matchen mot Italien var det när Sverige utnyttjade sin fysik och längd som laget såg ut som guldkandidat. Det är även det som krävs om Sverige ska ha en chans mot ett Japan, vars styrka ligger i det snabba spelet längs marken. 

Japan
Sveriges motståndare på fredagen är ett Japan som överraskat många under årets VM. Obesegrade under gruppspelet där 4-0 mot upphaussade Spanien drog världens blickar till sig. De japanska damerna var inför mästerskapet ifrågasatta. Experter och tidigare världsmästare från 2011 ansåg att tillväxten var för svag i landet och att försprånget landet hade efter guldåret inte utnyttjats på bästa sätt. 

Kritiken fungerade uppenbarligen som tändvätska för ett japanskt landslag bestående av många unga förmågor. Man har genom mästerskapet stått för utskåpningar om vartannat - vilket motståndet än varit. Signifikativt för Japan är det låga, solida försvarsspelet som gett laget förutsättningar att kontra effektivt. Vid bollvinst är det rakt spel och första bästa väg framåt som gäller. 

En bolltrygg målvakt i Yamashita ger laget en trygghet som genomsyrar laget. Farligast av alla i offensiv riktning är Hinata Miyazawa, 23. Anfallaren har hittills mäktat med 5 mål och en målgivande passning. En kvick spelartyp som hugger på allt. Att hon omgärdas av den rutinerade Mina Tanaka och Aoba Fujino gör Japans anfallslinje till en orgie i mål och assist. 


För att ha en chans
För att Sverige ska ha en chans i fredagens kvartsfinal gäller det att man fokuserar på sina egna styrkor, snarare än Japans svagheter (inte för att det behöver uesluta varandra). Det fysiska spelet är en punkt där Sverige ska kunna ha ett övertag. Det gäller för Angeldahl och Rubensson att vinna mittfältet mot ett spelskickligt Japan. Hårt närkampsspel och våga vila med bollen så kan vi straffa motståndarna. 

Även fast situationer är ett moment där Sverige kommer att ha ett övertag. Kan Asllani, Jonna och company sikta in sig tidigt i matchen har vi ett livsfarligt vapen som måste utnyttjas. Detta förutsätter givetvis att Asllani startar, något som Gerhardsson inte ville avslöja under presskonferensen inför kvartsfinalen när han frågades om vem lagkaptenen kommer vara.
– Det får vi se. Vi har som alltid tre kaptener som är (Caroline) Seger, Magdalena (Eriksson) och Asllani. En av dem kommer det att vara, det kan jag garantera, säger Gerhardsson.


Sveriges förväntade startelva:
Musovic; Björn, Ilestedt, Eriksson, Andersson; Angeldahl, Rubensson, Asllani; Rytting Kanaryd, Blackstenius, Rolfö.

Japans förväntade startelva:
Yamashita; Takahashi, Kumagai, Minami; Shimizu, Hasegawa, Nagano, Endo; Fujino, Tanaka, Miyazawa.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-10 11:09:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons