Inför semifinalen mellan Spanien – Sverige: ”Nu krävs det full närvaro”

Inför semifinalen mellan Spanien – Sverige: ”Nu krävs det full närvaro”

Sveriges jakt på det åtråvärda VM-guldet fortsätter. På tisdag ställs man mot världssexan Spanien i semifinalen klockan 10:00 svensk tid. Vinner man är man i sin första final på 20 år, men då krävs det att man utnyttjar Spaniens svagheter. Nedan följer tre punkter där Sverige kan hota Spanien.

Sverige har inte varit i en final i VM sedan 2003. För Spanien hade det varit första gången någonsin. Sverige kommer med elva gjorde mål och två insläppta i bagaget medans Spanien har gjort 15 mål men man har också läckt bakåt en del (sex insläppta mål). Utan kanske sin största stjärnspelare i slag (Alexia Putellas) har man Spanien trots allt flugit fram. Mycket  tack vare ett par offensiva ytterbackar, en magiker på mittfältet (Bonmati) och rutinerad stjärnglans längst fram i form av Jennifer Hermoso. 

Att landslaget dessutom omgärdas av konflikter kring förbundskapten Jorge Vilda, och trots det presterat på denna nivå, är imonerande. Nu möter man Sverige som stått för en genomgående stabil prestation. På vägen till semifinalen har man dräpt jättar som USA och Japan. Trots detta är man inte oddsfavoriter hos någon av de stora spelbolagen. Kanske att det är för att våran överlägset bäste målskytt är en mittback. Det är svårt att peka på offensiva fixstjärnor som har briljerat. Istället har den svenska framgången hittills präglats laget före jaget. Uppoffrande spel där man täcker upp för varandra över hela planen och sliter i 90 (100?) minuter plus. Nu ställs dessa skilda fotbollsgiganter mot varandra. Två lag som aldrig möttes på den stora scenen, men spelade oavgjort så sent som i höstas. 

Presspelet
För att Sverige ska ha en chans mot Spanien krävs det att spelarna verkligen är på hugget på tisdag. Spanien är det lag i turneringen som vinner boll på offensiv planhalva näst flest gånger (endast Nederländerna bättre). Samtidigt är man det lag som flest gånger, vid offensiva bollvinster, lyckas komma till avslut. En av nycklarna för Sverige blir därför Rubenssons och Angeldahls jobb i defensiven. Att vi kommer tappa boll är det ingen tvekan om, men vad vi gör när vi tappat bollen är desto viktigare. Mot Spaniens höga press gäller det att ha spelare på rätt sida bollen och inte låta dem komma till avslutslägen. Dels kommer stor ansvar ligga på Ilestedt och Eriksson att kliva upp i pressen när Spanien anfaller. Men kanske viktigast av allt, det som varit Sveriges usp genom turneringen, är Rubenssons defensiva arbete. Tillsammans med Angeldahl kommer de behöva jobba lika hårt i återerövringen som i positionsspelet. Se till att vinna tillbaka bollen, alternativt tvinga dem ur avslutslägen så tidigt som möjligt.

Visa mod
Gerhardssons slitna uttryck är något jag har anammat detta mästerskap. Vi såg första 30 mot Italien hur ett Sverige utan mod ser ut. Det är ingen vacker syn. Kollar vi istället på första timmen mot Japan ser vi hur ett lag med mod uppträder i min mening. Bortser vi från Spaniens presspel är Sveriges spelare sina egna värsta motståndare. Våga fokusera på de egna styrkorna framför att anpassa sig till motståndet. 

Givetvis är det inte svart på vitt, utan båda delar krävs. Men vi vet att vi är farliga i luften och då ska vi fortsätta utnyttja det. Vi vet att vi är starka i det fysiska spelet, så vi ska fortsätta satsa hårt i duellerna. Mot ett bollskickligt Spanien kommer som så många gånger förr mittfältet få slita hårt, men gör man det med samma energi som mot Japan kommer det gå rätt bra.

Djupledsspelet
Spanien gillar som sagt att pressa högt. Med en backlinje som gärna ligger vid mittplan kommer det öppnas upp stora ytor bakom för Sveriges anfallare att springa på. Där krävs det att Stina Blackstenius har siktet inställt. i matchen mot Japan såg vi ett Sverige som gärna testade att skicka bollar bakom backlinjen men skärpan fanns inte där när tillfälle bjöds. Fridolina Rolfö som inte varit i slag skulle mycket väl kunna förpassas till bänken då Sofia Jakobsson både har sina styrkor i djupledsspelet. Men hon har även sett intressant ut när hon kommit in. För Johanna Rytting Kaneryd gäller det att hitta en jämnhet i sitt spel. Bitvis briljant, bitvis osynlig genom mästerskapets matcher hittills. Nu krävs det full närvaro av samtliga i anfallstrion.

TV: Rytting Kaneryd: "Finns inget annat – vi ska vidare"

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-14 14:31:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons