Inför VM-finalen mellan Spanien - England: ”Ett riktigt ess i rockärmen”

Inför VM-finalen mellan Spanien - England: ”Ett riktigt ess i rockärmen”

Mästerskapet har nåt sin kulmen och under söndagen ska England och Spanien göra upp om VM-bucklan i finalen. Två länder som ställdes mot varandra så sent som i EM-slutspelet i fjol. Då segrade England efter förlängning och gick sedermera och vann hela turneringen. Nu jagar Spanien revansch på den största av scener.

För blott andra gången under 2000-talet spelas en heleuropeisk VM-final. Då var det Tyskland och Sverige som gjorde upp om VM-bucklan, nu är det England och Spanien. Två länder vars damfotboll har utvecklats något enormt under de senaste åren. De inhemska ligorna har vuxit till två av de bästa i världen och landslagens framfarter går inte heller att ta miste på. England vann så sent som förra året EM på hemmaplan efter att bl.a slagit Spanien i kvartsfinalen. Spanien har skördat stora framgångar på flicklandslagssidan och har vunnit fyra av de fem senaste F19 EM-turneringarna. Nu är det många av de spelarna som bidrar till A-landslagets framgångar.

Interna stridigheter
Spanien har som bekant skakats av interna stridigheter i landslaget. Kvar hemma i Spanien är 13 vanligtvis ordinarie landslagsspelare i protest mot förbundskaptenen Jorge Vilda och det spanska förbundet. Trots det har de 23 spelarna på plats tagit landet till deras första VM-final.

Man övertygade i semifinalen mot Sverige men vann bara med 2-1 efter Olga Carmonas sena avgörande. Men även dessförinnan har la Roja imponerat och har egentligen bara stött på en rejäl plump under mästerskapet, 4-0-förlusten mot Japan i gruppspelet.

Hur Jorge Vilda kommer välja att ställa upp sitt lag är lite svårt att sia. Han har under turneringens gång bytt ut spelare i många matcher. Mycket talar dock för att han kommer att ställa upp med samma lag som startade i semifinalen mot Sverige. Ett starkt lag men det lämnar även utrymme för en joker på bänken i Barcelona-talangen Selma Paralluelo. Två matcher i rad har hon kommit in och varit en stark bidragande orsak till Spaniens vidare avancemang. Den gamla friidrottaren är väldigt snabb och avig och svår att hålla reda på. Nu får hon ett eldprov i den sista matchen när hon ställs mot VM:s kanske bästa försvar.

Hitta tillbaka till trianglarna
Nycklarna för Spanien blir såklart att spela sitt spel, dvs hålla mycket boll och hitta dem där trianglarna som man inte gjorde mot Sverige. Har inte motståndaren bollen så kan de inte göra mål. Fullt så enkelt är det ju dock inte. Man får anta att Englands stora playmaker i årets turnering, Lauren James kommer att vara tillbaka i den engelska startelvan. För Spanien gäller det att inte låta henne ha mycket boll. Vi har sett vad hon kan göra, men vi har också sett att hon kan tappa huvudet när det inte går hennes väg.
Till sist gäller det att undvika fasta situationer, likt mot Sverige. England är betydligt mer fysiska än spanjorskorna och även Englands inläggsspel blir något för La Roja att passa sig för.

Även The Lionesses är för första gången någonsin i en VM-final. Laget har hittills i turneringen inte riktigt kommit upp i sin högsta växel. Lagets bästa match hittills kom i semifinalen mot Australien, men det var ändå en bit ifrån en riktig Wow insats. Offensivt har det sett trubbigt ut och man har saknat Lauren James och en Keira Walsh i form. Två som dock har klivit fram när det har behövts som mest är Lauren Hemp och Alessia Russo. Inför turneringen snackades det mycket om att det var Russo som skulle göra målen i Beth Meads frånvaro. Efter gruppspelet stod hon på ett mål. Under kvarts-och semifinal har hon stått för två helt avgörande mål. Anfallaren har med andra ord prickat in formen inför hennes livs kanske största match.

Övertygat genom hela VM
Något som däremot har övertygat genom hela VM är Englands försvarsspel. I Leah Williamsons skadefrånvaro fick Chelseas Millie Bright ta över, dels ledarrollen där bak men även kaptensbindeln. England har byggt vidare på det starka försvar som vann EM-guld på hemmaplan ifjol. Lagets trebackslinje tillsammans wingbacksen Rachel Daly och Lucy Bronze har hittills bara släppt in tre mål i årets VM, och är det enda laget som hittills inte har förlorat i turneringen.

Nycklarna för England blir att försöka föra matchen själva och störa rytmen i Spaniens passningsspel. I England finns även ett par kontringsstarka spelare som kan får utrymme i finalen mot Spanien. En nyckelspelare som man får anta är tillbaka är Chelseas Lauren James, som missat dem två föregående matcherna pga en avstängning. I hennes ställe har Ella Toone, som stod för ett drömmål mot Australien, startat i kvarts- och semifinal och gjort det okej. Dock har nämnde James en större verktygslåda och skulle om hon inte får starta, vara ett riktigt ess i rockärmen för Wiegman att slänga in.

Spaniens förväntade startelva:
Cata Coll; Ona Batlle, Irene Paredes, Laia Codina, Olga Carmona; Aitana Bonmatí, Teresa Abelleira, Alexia Putellas; Alba Redondo, Jenni Hermoso, Mariona Caldentey

Englands förväntade startelva:
Mary Earps; Jess Carter, Millie Bright, Alex Greenwood; Lucy Bronze, Georgia Stanway, Keira Walsh, Ella Toone, Rachel Daly; Alessia Russo, Lauren Hemp

VM-finalen börjar klockan 12:00 svensk tid och går att se på TV6 och i Viaplay.

 

Elias Johanson2023-08-19 21:38:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons