Kina 1 - 6 England

Kina 1 - 6 England

Förändringarnas VM, Sarina Wiegman gör inte bara förändring i startelvan utan hon formerade även om laget inför gruppspelets sista match. Vi bjöds på målkalas samt märkliga domslut när England knep förstaplatsen i grupp D med tre vinster och nio inspelade poäng.

Förändringarnas VM, Sarina Wiegman gör inte bara förändring i startelvan utan hon formerade även om laget inför gruppspelets sista match.

Walsh som bars av bår i matchen mot Danmark har undersökts och det var inte så allvarligt som man befarade. Hon kommer att stanna kvar i Australien och kontrolleras av det medicinska teamet. Det återstår att se om vi får se henne mer i VM.
            Läs mer HÄR!

Vad undertecknad kunde urskilja valde Wiegman att ställa upp med 3-4-1-2 enligt följande:
Earps; Carter, Bright, Greenwood; Bronze, Stanway, Zelem, Daly; James; Hemp, Russo

England har inför VM haft väldigt svårt att göra mål. Något som höll i sig under de två inledande gruppspelsmatcherna som båda slutade 1-0.
Wiegmans val att ställa upp med en mer offensiv formation visade sig vara en lyckträff som gav utelning direkt. Redan i den fjärde minuten spräckte Alessia Russo sin målnolla när hon rullade in 1-0.
Det var mer eller mindre spel mot ett mål och Kina hade bara ett fåtal försök att skapa anfall. Vi fick se 2-0 från Lauren Hemp där hon läckert tog med sig bollen i farten för att skapa sig tid och yta så att hon enkelt kunde rulla in bollen.
Lauren James hade två bollar i nät där den första kom på en frisparksvariant. James stod helt ensam utanför straffområdet och frisparken från Greenwood satt perfekt och anfallaren kunde med en perfekt träff dundra in 3-0.


xx Låt oss prata VAR. Många gånger har de under detta mästerskap gått in och korrigerat domslut som missats eller som avvaktats från domaren ute på planen. Men att gå in och döma bort ett, vad som ser ut att vara, helt korrekt mål. Jag ser inte hur det skulle kunna dömas bort för offside. Håller ni med mig?xx

Lucy Bronze är i solklar offside när inlägget kommer men går lugnt i motsatt riktning. Bollen nickas två tre gånger av både engelska och kinesiska spelare innan den landar hos Lucy som nu är i en klar onside-position. Laren James smeker in bollen med sin vänsterfot i den bortre burgaveln och 4-0 kändes självklart. Att VAR-rummet då går in och kallar på domare Reibelts uppmärksamhet känns befängt. Har de i VAR-rummet en annan regelbok än den vi har, för som kommentatorerna sa är det 20 år sedan en situation som denna klassas som offside.
Drömmålet dömdes alltså bort.


Mary Erps som inte haft mycket att göra denna match var ändå på tårna då det behövdes och stod för några klassräddningar under slutskedet av matchen. Men när VAR åter igen går in och dömer straff efter en handsituation – denna gång var bedömningen korrekt, om en tuff – fick hon kapitulera. Wang Shuang satte sin andra straff i VM när hon reducerade till 1-3.

Kina fick efter reduceringsmålet lite luft under vingarna och England fastnade på egen planhalva utan att ta sig där ifrån. Men när Chelseaspelarna samarbetade – James inlägg nådde Jess Carter som kortpassade med Bronze innan backen slog en perfekt boll tillbaka till klubbkamraten som med vänstern tryckte in bollen på volley i den bortre burgaveln – gick luften en än gång ur de kinesiska spelarna.   

England går vidare som gruppetta framför Danmark och efter detta målkalas med fem olika målskyttar ställs de mot Nigeria i åttondelsfinalen.

Glömde jag nämna att Chloe Kelly stressade målvakten Zhu Yu, som missbedömde studsen och fick öppet mål för att rulla in 5-1 och att Rachel Daly visade prov på sin målfarlighet. Hon smög sig nämligen med i den bortre delen av straffområde där hon dundrade in slutresultatet 6-1.

Sarina Wiegmans helomvändning där hon helt frångått EM-framgångens statiska startelva gav oss idag två VM debutanter i Katie Zelem och Niamh Charles.
Den stora frågan nu är; kommer Sarina fortsätta med denna formation som helt klart varit en stor bidragande faktor i mållossningen som vi idag bjöds på. Den som väntar får se, jag väntar med spänning!

Nu väntar Nigeria som varit starka i grupp B, de kom tvåa i gruppen bakom Australien då de landade på en poäng mindre än hemmanationen. Nigeria besegrade faktiskt Australien i den andra gruppspelsmatchen med 3-2 och är helt klart ett bra lag som England får se upp med. Är det till och med så att England ställs mot det bästa laget i grupp B, Nigeria är faktiskt obesegrade i VM så här långt.

Åttondelsfinalen spelas på måndag med avspark kl. 9.30 svensk tid.
 

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-08-01 15:34:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons