Kvartsfinal: Australien - Frankrike / The Matildas - Les Bleues

Kvartsfinal: Australien - Frankrike / The Matildas - Les Bleues

Det här blir tufft! Hemmalaget har hemmamatch, Australien har alla fördelar. Man väljer tröja och omklädningsrum. Matchen spelas på Suncorp Stadium i Brisbane. Den tar in 52.500 åskådare, jag sätter en tia (minst) på att det blir "lapp på luckan"! Men det skrämmer inte Les Bleues! "Vi älskar det! Det var likadant mot Brasilien, på samma stadium. 98 % av brasilianarna gjorde mycket oväsen den där natten. Det hindrade inte det franska laget från att ha en fantastisk match", säger H.Renard!

Frankrike - Marocko 4-0. No hard feelings från Reynald Pedros.
- Jag är inte besviken. För när du spelar den första åttondelen av VM så vet du att det kommer att bli svårt. Vi såg skillnaden mellan ett världs 5:e lag, vant vid stora tävlingar, och ett lag som skapade bedriften genom att komma på åttonde plats. Jag är väldigt nöjd med kursen vi har haft och önskar det franska laget lycka till. Jag hoppas att hon blir världsmästare! 

Och vi önskar Pedros Lycka till och hoppas han får fortsätta med sitt Marocko några år till.

Hervé Renard:
"Snaran dras åt. Det är bara åtta lag kvar, vi fortsätter vår resa. Målet är att uppnå den bästa prestationen i Les Bleues VM-historia (4:a 2011) så vi måste nödvändigtvis gå längre. Det var det ursprungliga målet, det har inte förändrats".

- Australien är ett lag som jag mest såg försvara mot Danmark. Man kontrade vid rätt tillfälle. Så vi vet vad vi kan förvänta oss. Att vara ett arrangörsland är ett tveeggat svärd, Frankrikes team upplevde det 2019, det var en stor besvikelse. Vi måste få värdlandet att uppleva vad det franska laget upplevde på hemmaplan. Det finns inget val. När du kommer med ambitioner måste du slå de bästa lagen. Det finns inget att frukta från det här laget men du måste respektera det. Vi är välinformerade, vi har sett dem, de har en kollektiv kraft, en disciplin. Det är upp till oss att förbereda oss väl.

Australien och Frankrike möttes i en match en dryg vecka innan VM startade. Inför en fullsatt arena så vann Australien med 1-0. 
Les Bleus hade då flugit, direkt från Irland till Australien, en resa på 24 timmar, och spelade match några dagar senare.
- Jag ska vara ärlig, jag bestämde inte schemat för den här uppvärmningsmatchen innan turneringen. Den tidigare personalen, ledd av Corinne Diacre, gjorde det. Om jag hade fått bestämma så hade jag aldrig velat spela Australien. När du känner till din grupp så spelar du inte mot ett sådant lag. Den här matchen var speciell, vi hade precis kommit, spelarna hade inte sovit särskilt bra, vi var inte på 100%. 
På lördag måste vi vara över 100%. Att ha förlorat i förberedelser sätter oss på alerten, men konfigurationen är helt annorlunda. Frankrike har redan spelat en fjärdedel av fotbolls-VM, de vet vilken smärta det medför att inte fortsätta sin resa, det måste vi utnyttja.


Vinnaren av Australien-Frankrike möter England eller Colombia i semifinal.

*********
Corinne Diacré och FFF hade även bestämt vart Les Bleues skulle bo och förbereda sig inför VM-starten och det låg på annan ort, vilket innebar mer resor för franska laget. 
Och det är inte slut med det... Jag såg att Corinne Diacre nu jobbar med UEFA och som observatör för FIFA. Hon kommer, enligt info, att finnas på plats i Australien för att observera kvartsfinalerna! 
Jag hoppas att det ger, om möjligt, ännu mer motivation för Les Bleues att vinna!!

Läget i laget
Selma Bacha som stukade vänster fotled i slutet av ovan nämnda match mot Australien, hon stukade nu höger fotled i matchen mot Marocko. 
- Hon har onda anklar, skämtade tränaren Hervé Renard. Hon fick en smäll men jag tror att allt kommer att bli bra. Hon biter ihop tänderna, hon hänger på, jag är säker på att hon är där i nästa match.
Selma håller med: Ja, säger hon, räkna med mig! 
Backen Maëlle Lakrar, som fått en smäll på låret och vilades mot Marocko är också tillbaka.  
- Vi kommer att behöva henne, säger Renard. Det var ingen idé att ta risker genom att spela henne på tisdagen, Vi väntar otåligt på hennes  återkomst.
Eugénie Le Sommer och Kadidiatou Diani (som bröt nyckelbenet i våras och inte var 100% vid VM-starten) börjar nu hitta varandra vilket ju, inom parentes, även bådar gott för mitt Lyon. Le Sommer har nu 92 landslagsmål på sin meritlista. Och Kadi Diani ligger 2:a i The Golden Boot Race, med 4 mål. 
Även 19-åriga OL-spelaren Vicki Becho, som matchas sparsamt, hon får ca en halvtimme på slutet i varje match, fick komma in och göra sitt första landslagsmål för Les Bleues. Hon har även en assist. Hon har nu status som joker, hon kan ge sin energi, sina dribblingar och sin målkänsla för att ersätta Kadidiatou Diani eller Eugénie Le Sommer längst fram, eller rusa fram på en kant. En spelartyp som jag personligen gillar jättemycket. 

- Vi har fördelen av att ha spelat dem i uppvärmningsmatchen, vi vet vad vi kan förvänta oss. Vi hade en full arena, en publik mot oss, vi är redo för det, vi kommer inte att bli överraskade, säger Le Sommer. 

Trolig startelva:
Peyraud-Magnin - Perisset, Lakrar, Renard, Karchaoui - Toletti, Geyoro, Dali, Bacha - Diani, Le Sommer

Australien
Har delat grupp med Nigeria, Irland och Kanada. Man gick vidare från gruppen m 6 poäng, vann sina matcher mot Irland och Kanada och förlorade sin match mot Nigeria. 
I åttondelsfinalen slog man ut Danmark med 2-0. 
Detta blir Australiens fjärde VM-kvartsfinal. 
I februari spelade Australien Cup of Nations, tre matcher mot tre lag (Spanien, Jamaica och Tjeckien). 
Australien vann samtliga och hela turneringen för andra gången. 

Australiens stora stjärna, och kapten, heter Sam Kerr. Hon har spelat i Australien och USA och nu spelar hon för Chelsea.
Hon skadades på träning (även hon en vad-skada), i början av VM, och har inte spelat en minut förrän i åttondelsfinalen mot Danmark då hon kom in i min.69 inför stående ovationer. Hon kommer med största sannolikhet starta mot Frankrike. Hon spelade i träningslandskampen mot Frankrike innan VM så dom har känt på varandra. Det var dock inte hon som gjorde Australiens mål då, det var Mary Fowler. Hon är inte dålig hon heller, ett mål och en assist på tre matcher.

Australien tränas av svenske Tony Gustavsson sedan 2020 och är rankade 10:a enligt FIFA. Tony Gustavsson har mestadels tränat svenska lag tidigare men även varit assisterande tränare för USA, bl.a till Pia Sundhage. 
Sex av Australiens damer spelar i Sverige (Luik, Polkinghorne, Micah, Gorry, Grant och Cooney-Cross) och Ellie Carpenter spelar i OL. De flesta av de andra spelar i England. 

Australien, eller The Matildas (enl. wikipedia) kallas så efter den klassiska australiensiska folkvisan Waltzing Matilda. Den betraktas som Australiens inofficiella nationalsång. Har ni inte hört den så finns den t.ex med Tom Waits (min favorit). 

Jag hoppas att Australien inte "valsar iväg" med vinsten nu!

Allez Les Bleues! 

Avspark 09.00
Matchen visas på TV 6 och Viaplay.se

Källor: Ouest-France, Le Progrès, L'Equipe

Birgitta Malmborg2023-08-11 17:49:42
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons