Lagkoll: Italien

Lagkoll: Italien

Världsmästerskapet närmar sig med stormsteg och det är dags att ta tempen på en av Sveriges gruppmotståndare, Milena Bertolinis Italien.

Lagets biljett till sommarens äventyr Down Under hämtades ut efter ett övertygande kvalspel. De checkar in med fyrtio gjorda och enbart två insläppta mål i bagaget. Ett ensamt poängtapp kom i förlusten mot Schweiz, vilka också blev ensamma om att lyckas göra mål på Italien. Detta schweiziska lag slutade tvåa i gruppen och kvalificerade därefter sig till mästerskapet via play-off mot Wales.

Med undantag av Barcelonas 16-åriga stjärnskott Giulia Dragoni tillhör samtliga spelare i den italienska VM-truppen lag i den inhemska ligan. Hela sjutton spelare tillhör någon av de bägge toppklubbarna Juventus eller Roma. Denna unika truppstruktur bör kunna komma att bli en edge under förutsättning att förbundskapten Bertolini lyckas få spelarna att lägga diverse klubbrivaliteter åt sidan. Vi har tidigare sett landslag med block av spelare från klubbar i den inhemska ligan skörda stora framgångar, såsom Argentinas herrar 1978 eller Spaniens dito då de vann tre raka mästerskap för dryga tio år sedan. 

Poängbäst för laget i kvalspelet blev Cristiana Girelli (8+3) och Valentina Giacinti (7+4). Understödda av mittfältsmotorn Arianna Caruso och det tekniska spelgeniet Manuela Giugliano så är det dessa två poängdrottningar som förväntas få saker och ting att hända i offensiv väg för Le Azzurre. Det står dock inte skrivet i sten att båda dessa stjärnanfallare kommer att finnas med i den startelva som entrar Eden Park i lagets premiär mot Argentina. Förbundskaptenen räds i vanliga fall inte att ta obekväma beslut och det återstår att se om hennes elva rymmer två renodlade nior. I fredagens genrep mot Nya Zeeland förpassades Girelli till bänken då Giacinti istället flankerades av två ytterspringare i form av Barbara Bonansea och Benedetta Glionna. Giacinti gjorde matchens enda mål. 

Inför mästerskapet har en stor del av mediebevakningen i landet kretsat kring det faktum att tidigare lagkaptenen Sara Gama lämnats utanför truppen. Mittbacken, som sedan europamästerskapet förra sommaren haft svårt att ta en plats i Bertolinis elva, avslöjade själv petningen via sina sociala medier.


På FIFA:s världsranking placerar sig Italien på en 16:e plats och de har erfarenhet av att ha deltagit i tre stycken tidigare världsmästerskap, däribland den senaste upplagan i Frankrike 2019. Laget vann då sin grupp, något sensationellt, på samma poäng som Brasilien och Australien men med bättre målskillnad. I kvartsfinalen tog det sedan stopp mot Nederländerna, som tillslut lyckades omvandla ett stort spelövertag till två mål de avslutande tjugo minuterna. Nederländerna tog sig sedan till final där de förlorade mot USA. Kvartsfinalsförlusten till trots var det därmed svårt att vara besviken på italienskornas prestation i mästerskapet. Det återstår nu att se om de kan bygga vidare på den prestationen och studsa tillbaka från förra årets missräkning i europamästerskapet, där de slutade sist i gruppen efter ynka en inkasserad poäng. 

Premiären spelas mot Argentina den 24:e juli klockan 8.00 svensk tid. Därefter ställs de mot Sverige och Sydafrika i de två avslutande omgångarna. 

TRUPP
Målvakter
Rachele Baldi (Fiorentina)
Francesca Durante (Inter)
Laura Giuliani (Milan)

Försvarare
Elisa Bartoli (Roma)
Lisa Boattin (Juventus)
Lucia Di Guglielmo (Roma)
Martina Lenzini (Juventus)
Elena Linari (Roma)
Benedetta Orsi (Sassuolo)
Cecilia Salvai (Juventus)

Mittfältare
Arianna Caruso (Juventus)
Valentina Cernoia (Juventus)
Giulia Dragoni (Barcelona)
Manuela Giugliano (Roma)
Giada Greggi (Roma)
Emma Severini (Fiorentina)

Anfallare
Chiara Beccari (Juventus)
Barbara Bonansea (Juventus)
Sofia Cantore (Juventus)
Valentina Giacinti (Roma)
Cristiana Girelli (Juventus)
Benedetta Glionna (Roma)
Annamaria Serturini (Roma)

John Johansson2023-07-15 15:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons