Les Bleues mot en nystart

Les Bleues mot en nystart

Det franska damfotbollslandslaget, Les Bleues kallade, startades upp redan 1920. Men det skulle dröja ända till 1971 innan man spelade sin första officiella landskamp. Den spelades mot Nederländerna och Frankrike vann med 4-0. I år är det dags för VM igen, det 7:e. Det spelas den 20 juli-20 augusti i Australien och Nya Zeeland.

Frankrikes damlandslag anses vara ett av de bästa och tuffare lagen att möta.
Trots detta så har Frankrike aldrig tagit någon medalj i VM-sammanhang, trots sex tidigare försök.
Man har vunnit gruppspelen i de 2 senaste VM:en, men sedan åkt ut i kvartsfinalerna.
2019 gjorde det extra ont, eftersom Franrike var värdnation och ansågs vara storfavorit.

2011 tog man en bronsmedalj i EM, sedan dess hade man inte kommit längre än till kvartsfinal där heller, inte förrän 2022.
Då nådde man semi-final, men slogs ut mot Tyskland.

Noël Le Graët
Han var det franska fotbollsförbundets president, fr.o.m 2011, ända fram till den 28 februari 2023.
Då avgick han efter att bl.a ha anklagats för sexuella trakasserier och "olämpligt beteende mot kvinnor".
Ryktet sade att han gillade blondiner...
En annan orsak var att han förolämpade Zinedine Zidane, och det var något som tog bättre skruv.

Zidane har varit starkt kopplad som en potentiell efterträdare till Les Bleus tränare Didier Deschamps, men Le Graët sa till radiostationen RMC att Zidane hade gott om stöd men att han inte hade någon chans att ersätta Deschamps:
– Vem kan förebrå Deschamps för något? Ingen! Zidane gör vad han vill, det är inte min sak. Jag har aldrig träffat honom, vi har aldrig övervägt att skiljas från Didier. Han kan gå vart han vill, till en klubb ... Om Zidane försökt kontakta mig? Absolut inte, jag skulle inte ens ta telefonen!

Nu har jag dålig kunskap om hur det går till när man väljer tränare i Frankrike, och för all del inte bara där, men i Frankrike har valen känts väldigt konstiga, för alla lagen.
Är alla Le Graëts verk?

Tittar man på t.ex manliga U21-landslaget så är det, trots alla stora franska stjärnor, över 35 år sedan (1988) de vann något.
Deras tränare heter, sedan 2017, Sylvain Ripoll. Åren mellan 2007-2017 kvalificerade man sig inte ens!
2019 gick man till semi-final och 2021 till kvartsfinal.
Nyligen, 2023 åkte man också ur U21-EM, trots ett stort antal kommande stjärnor som storlagen redan slåss om.
Varför sitter Ripoll kvar?

Detsamma gällde Frankrikes damer.
Med bara fem månader kvar till dam-VM kom Frankrike i kris.
Här hette tränaren, mellan åren 2017-2023, Corinne Diacre. En fd.fotbollsspelare som Le Graët olämpligt ska ha kallat "min kärlek".
Le Graet hade varit en långvarig supporter av Diacre och föreslog henne först för landslagsjobbet 2016.
Diacre är en hård och kall kvinna som tog all glädje ifrån sina spelare och sa till dem att inte ta med sina känslor in på planen.
48-åringen, som själv gjorde 121 matcher för Les Bleues som spelare, blev den första kvinnan att träna ett herrproffslag när hon tog över andradivisionslaget Clermont i augusti 2014, innan hon tackade ja till damlandslagsjobbet under 2017.

Hon är känd för sin tuffa disciplin – hon sparkade ut den tidigare kaptenen Amandine Henry ur truppen i ett 15-minuters telefonsamtal efter att Henry hade kritiserat hennes "taktlösa och granithårda" stil efter Frankrikes utträde från VM 2019 på hemmaplan!
Diacre visade sig ändå inte kunna leda sitt landslag till final, det blev även förlust mot Tyskland i semifinalen i EM 2022 i England.

Efter besvikelsen över EM 2022 var det 81-åringen Le Graët som, trots allt, såg till att Diacres kontrakt blev förlängt fram till olympiska spelen 2024 i Paris.

– Vi har några av de bästa spelarna i Europa, kanske i världen, men vi har ingen framgång, kritiserade Lyons fd. president Jean-Michel Aulas, en man som brinner för damfotbollen och inflytelserik medlem av det franska fotbollsförbundets (FFF) verkställande kommitté.

Spelarna fick nog
Frankrikes, och Lyons kapten, samt en av världens bästa mittbackar, 187 cm Wendie Renard bestämde sig för att nu gick det inte längre!

”Jag har försvarat den blå-vit-röda tröjan 142 gånger med passion, respekt, engagemang och professionalism. Jag älskar Frankrike mer än något annat, jag är inte perfekt, långt ifrån, men jag kan inte längre stödja det nuvarande systemet, som är långt ifrån de krav som krävs av högsta nivå. Det är en sorglig men nödvändig dag för att bevara mitt förstånd! Tyvärr kommer jag inte att spela nästa VM under sådana förhållanden. Mitt ansikte kan dölja smärtan, men mitt hjärta lider... och jag vill inte lida mer. Innan jag avslutar, tack för ditt stöd och din respekt för mitt beslut"!

Hennes lagkamrater stödde henne och gjorde henne sällskap.
Landslagsspelarna Kadidiatou Diani och Marie Antoinette Katoto skrev på sina personliga sociala mediekonton efter nyheten om Renards "pensionering".

"Vår kapten Wendies ord har övertygat mig om att det är min tur att tala om Frankrikes landslagssituation, skrev Katoto. Händelserna 2019, skadan 2022 och den senaste tidens händelser har visat mig att jag inte längre är i linje med den franska ledningen och de värderingar som förts vidare. Jag beslutar mig därför för att avbryta min internationella karriär tills de nödvändiga förändringarna är gjorda".

Katoto, en 24-årig forward i laget, lämnades kontroversiellt utanför världscuplistan under 2019 års evenemang i Frankrike.
Hon är Paris Saint-Germains främste målskytt genom tiderna med 148 mål.
Katoto är fortfarande skadad, men har också sagt att hon kommer att avstå från internationell tjänst tills vidare.

Även om varken Renard, Katato eller Diani nämnde henne vid namn, var det tydligt vem kritiken riktades mot:
Corinne Diacre, den auktoritära huvudtränaren vars position började se allt mer osäker ut.

Bland veteranspelare som antingen har förvandlats till utstötta, eller försvunnit från laget på grund av de rådande förhållandena, finns även mittfältarna Gaëtane Thiney och Amandine Henry och forwarden Eugenie Le Sommer.
Målvakten Sarah Bouhaddi "pausade" sin landslagskarriär 2020 och har inte återvänt.

Den 9 mars sparkades så Corinne Diacre, pga sina dåliga relationer med spelarna!

Noël Le Graët ersattes av Philippe Diallo, denne blev först interim-president, men den 10 juni röstades han fram som president för FFF.

Corinne Diacre ersattes av Hervé Renard (inte alls släkt med Wendie), en karismatisk man som hittills sett ut att trivas som fisken i vattnet.

Kvar från Le Graët-eran är Sylvain Ripoll, samt Didier Deschamps. Le Graët förlängde tyvärr Deschamps kontrakt en månad innan han tvingades lämna sin post. Personligen så hoppas jag att bägge försvinner inom den närmaste framtiden. Den förste för att han inte är mannen för jobbet, och Deschamps för att hans franska lag spelar den tråkigaste fotbollen jag någonsin sett.

Hervé Renard
Är en 54-årig fransman som fram tills han fyllde 30, spelade som back i ett par, tre "blåbärslag".
Sedan började han jobba som tränare.
Han verkar ha varit runt hela världen, han har tränat lag i Frankrike (bl.a Lille), England, Vietnam, åtminstone 5 afrikanska lag och senast Saudi-Arabien, med vilka han hade kontrakt fram t.o.m 2027.
Han tog Saudi-Arabien till VM 2022 och chockade med att besegra Argentina med 2-1 i gruppspelet. Sedan förlorade man mot  Mexico och Polen och åkte ur.
Han har vunnit Africa Cup of Nations (CAF) två gånger. Med Zambia 2012 och med Elfenbenskusten 2015.
Han blev därmed den förste tränaren att vinna CAF 2 ggr med två olika lag.
Han blev vald till CAF Coach of the year både 2012, 2015 och 2018.
Den 29 mars avslutade han jobbet i Saudi Arabien och den 30 mars blev han officiellt tränare för Les Bleues.

"Av kandidaterna så är 54-åringen är den enda som inte är inriktad på damfotboll, men det kan nog också vara en fördel. Han hade kontrakt med Saudiarabien till och med 2027 men hans internationella status talade för honom. Han har redan vunnit på internationell nivå och är van vid stora mästerskap", skrev RMC Sport!

Herve Renard kontaktade själv Lyons fd. ägare o president Jean-Michel Aulas och sökte jobbet. Något som Aulas först inte verkade tro på, men så var det.
Renards egen agent var inte särskilt imponerad av dennes beslut, enligt Renard.

***********
Så började det...

Så snart han tillträtt så ringde Hervé Renard, Amandine Henry, mittfältaren med 93 landskamper (13 mål), tidigare kapten för de blå under Diacre. För att säga att han räknade med henne.
Hon som varit frånvarande från den franska gruppen sedan november 2020, då hon fick betala priset för sitt utfall mot Diacre.

Samma var fallet för Eugénie Le Sommer, hon, precis som Henry, kallades heller aldrig av Diacre till EM 2022.
Hon kommer i detta VM, tillsammans med Grace Geyoro, att bära vice-kaptensbindeln.
Googlar man på Frankrikes bästa målskytt så kommer, tråkigt nog, Olivier Giroud upp! Jag är ett fan av Giroud men han är ingalunda Frankrikes bäste målskytt! Frankrikes bäste manlige är han, med sina 52 mål.
Men Frankrikes bästa heter Eugenie Le Sommer! Efter träningslandskampen mot Irland, som Les Bleus vann med 3-0 där ett av målen gjordes av Le Sommer så har hon nu gjort 89 mål.

Kapten? Naturligtvis är Wendie Renard tillbaka i både trupp och med kaptensbindeln!

Träningsmatcher
Den 7 april så spelade Les Bleues sin första match under Hervé Renard. Man mötte Colombia i en match som slutade 5-2 till Frankrike. Trots att Colombia inledningsvis ledde med 0-2.
Den 11 april var det dags igen, då mötte man Kanada. Den matchen som var tuffare, då Kanada blev olympiska mästare 2021, slutade 2-1 till Frankrike.
Renard bytte 7 spelare från matchen mot Colombia, inför matchen mot Kanada. Bara Renard, De Almeida, Toletti och Le Sommer startade båda matcherna.

VM närmar sig
Gruppen samlades för förberedelser på Clairefontaine tisdagen den 20 juni.

Ett antal av de stora stjärnorna, Katoto, Bussy och Cascarino, saknas i truppen pga korsbandsskador.
Detta bekymrar Hervé Renard som säger att han kommer att lyssna på den medicinska personalens råd.

– Det är sant att i damfotbollen lider många spelare av korsbandsskador. Vi måste snabbt undersöka ämnet. Jag vet att Chelseas tränare (Emma Hayes) gör en undersökning om detta, men vi måste hitta en lösning väldigt snabbt, för det börjar bli oroande.

I stället för de skadade stjärnorna så kallade H.Renard in två nya, unga stjärnskott.
Nämligen den unga Lyon-yttern Vicki Becho (19) bland de sex anfallarna, samt anfallaren Naomie Feller (21) från Real Madrid.

Kadidiatou Diani bröt nyckelbenet i mars, men är med i truppen och tillbaka i träning. Enligt H.R, finns det nu inga problem med henne även om man tar det lugnt med henne. Hon är ännu inte i toppform, men på väg dit.

Hervé Renard släppte så småningom en lista med tjugosex spelare.

Den kallade truppen (26 spelare):

Målvakter (4)
Pauline Peyraud-Magnin (Juventus), Mylène Chavas (ex-Bordeaux), Constance Picaud (PSG), Solène Durand (Guingamp)

Försvarare (8)
Selma Bacha (OL), Estelle Cascarino (Manchester United), Wendie Renard (OL), Elisa De Almeida (PSG), Sakina Karchaoui (PSG), Ève Périsset (Chelsea), Maëlle Lakrar (Montpellier), Aissatou Tounkara (Manchester United)

Mittfältare (8)
Kenza Dali (Aston Villa), Amel Majri (OL), Grace Geyoro (PSG), Sandie Toletti (Real Madrid), Amandine Henry (Angel City FC), Oriane Jean-François (PSG), Léa Le Garrec (Fleury), Laurina Fazer (PSG)

Forwards (6)
Viviane Asseyi (West Ham), Kadidiatou Diani (PSG), Eugénie Le Sommer (OL), Clara Mateo (Paris FC), Vicki Becho (OL), Naomie Feller (Real Madrid)

Här vill jag påpeka att lagtillhörigheterna inte stämmer för alla längre. Renard ville att spelarna som skulle byta klubb gjorde klart det innan VM startade och det har gjorts i en del fall. T.ex har Kadidiatou Diani lämnat PSG och sägs vara klar för Lyon.

*************
Efter de första veckorna av träning så skulle truppen reduceras till 23 spelare. Den slutgiltiga listan skulle lämnas till FIFA senast den 10 juli.
Det skulle ske innan resan till Irland där man skulle spela en vänskapslandskamp den 6 juli (som jag skrev ovan så vann Frankrike den med 3-0).

De tre som så småningom lämnade var ljumskskadade Oriane Jean-François (PSG), målvakten Mylène Chavas (ex-Bordeaux) samt Aissatou Tounkara (Manchester United). De två sistnämnda hamnade på en reservlista.
Vilket var tur, eftersom helt plötsligt, under träning, så gav Amandine Henrys vadmuskel upp. Och hon som äntligen, glad och lycklig plockats ut till landslaget igen, fick lämna. Henry som fyller 34 om några månader ser ut att ha gjort sitt sista VM.
Hennes skada betydde att Aissatou Tounkara plockades in i truppen igen.

Stämningen i laget är viktig
Två som lämnades hemma av Renard var Kheira Hamraoui (33 år gammal, 41 landskamper, 3 mål) och den parisiske yttern Sandy Baltimore (23 år gammal, 23 landskamper, 3 mål).
Hamraoui har haft kaotiska år med otrohetsaffärer och misshandelsfall.
Något som Renard klarar sig utan, även om han hävdar att valet är rent sportsligt. Han ska personligen har ringt upp alla spelarna och informerat om sina beslut och varför.

Sinnestillståndet i laget är viktigt för Hervé Renard. Det kommer att vara nummer 1.
Chefen för Les Blues önskar en bra sammanhållning för att försöka vinna denna första stora titel.
T.ex så har han bjudit in Estelle Cascarino's tvillingsyster, OL-spelaren Delphine som smällde korsbandet i Lyons match mot PSG (då OL vann ligan) till Clairefontaine, för att skapa en fin stämning och gemenskap.

Sista träningsmatchen
Den 8 juli åkte man till Melbourne, där man den 14 juli skulle spela match mot Australien. En resa på 24 timmar!
Väl där sprang man på sin första förlust sedan Herve Renard tog över.
Jag missade tyvärr matchen men den lär ha varit tuff och ha haft en "enögd" domare.
Inför ett sgs fullsatt Etihad Stadium (52.000) åskådare så förlorade Les Bleues med 1-0.
Till på råga av allt så drabbades man av ännu en skada.
Selma Bacha träffades och vred sin fotled i slutet av matchen, och fick genomgå en magnetröntgen på lördagen.
Man konstaterade att där inte fanns något brott, utan det är en rejäl stukning. Bacha stannar alltså i truppen och den senaste infon jag sett är att hon lagt kryckorna och använder en skena.
Nu har Herve Renard och laget en del att jobba på!

För Frankrikes del så startar VM den 23 juli då man möter Jamaica i Sydney.
Efter det så blir det Brasilien den 29 augusti och sedan Panama den 2 augusti.

Källor: dw.com, cbssports.com, coeursdefoot.fr, L'Equipe, Le Progrès, Olympique-et-Lyonnais.com

Birgitta Malmborg2023-07-18 18:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons