Nytt mästerskapsfiasko för Italien

För andra året i rad blev det respass hem redan i gruppspelet. Detta efter förlusten mot Sydafrika, vilka därmed inkasserade sin första vinst någonsin i ett världsmästerskap.

Matchen började enligt plan för italienskorna och efter tio spelade minuter gick Beccari, som var en av planens bästa spelare, omkull strax innanför straffområdeslinjen. Caruso förvaltade därefter straffsparken säkert med bredsidan. Trots Italiens spelövertag visade Sydafrika kontinuerligt sig giftiga i sina omställningar. Robyn Moodaly var nära att utjämna med en vackert slagen yttersida men Durantes vänstra stolpe räddade henne den gången.

1-1 kom istället via ett grovt individuellt misstag i den 32:a minuten. Mittbacken Benedetta Orsi, som överraskande fått starten istället för slitna Salvai, skickade pressad hem bollen mot Durante i blindo. Bollträffen blev alldeles för hård och 23-åringen fick se sin egen passning leta sig in i de egna nätmaskorna.

Ungefär samtidigt som Sverige gjort 1-0 mot Argentina i mitten på andra halvlek och det stod klart att en poäng skulle räcka för Italien, utnyttjade Sydafrika bristerna i ett nykomponerat italienskt försvar. Bara minuter tidigare hade Bartoli bytt av De Gugliemo och klivit in i mittlåset medan syndabocken Orso skickats ut på högerkanten. Det var på den här högerkanten som Kgatlana hittade fram till Magaia som skickade in ledningsmålet.

Minuterna efter var det sedan ytterst nära två gånger om att Sydafrika utökade sin ledning. Dessa missar skulle svida ytterligare när Caruso en kort stund senare kvitterade med sitt andra mål för matchen, detta efter en nickskarv från nyss inhoppade Girelli som ännu en gång gjort skillnad i sin roll som super-sub. Girelli fick sedan chansen att avgjöra tillställningen i den 86:e minuten då hon blev frispelad av Cantore, men Swart avvärjde. Firma Kgatlana-Magaia skulle istället få sista ordet, återigen via ett anfall på Italiens högerkant. Trots oändlig övertid lyckades inte italienskorna skrapa fram någon högklassisk målchans från sin forcering och fiaskot var ett faktum.

Dagarna efter uttåget har stor kritik riktats mot förbundskapten Bertolini, vars kontrakt nu går ut. Spelare som Greggi och Girelli har kontinuerligt lämnats utanför elvan, vilket ifrågasätts. Bertolini menade efter förlusten på att spelarna blivit rädda efter matchen mot Sverige och att de varit sina egna fiender, en bild som spelarna själva inte delar. På sina sociala medier har spelarna lagt upp ett gemensamt inlägg där de indirekt riktar skarp kritik mot förbundskaptenen och motsätter sig påståendet att de varit rädda.

Trots ännu en missräkning i ett mästerskap finns det ljusglimtar för Italien. De har ett ungt landslag och de båda ynglingarna Dragoni och Beccari var två av lagets bästa spelare under mästerskapet. Stommen i laget är dessutom i en ålder där de har många år kvar på toppen. Förbundet har nu en viktig uppgift att komma fram till vem som är rätt person att leda dessa talanger.

TV: Italien utslagna efter dråpligt självmål