Presentation av Sydafrikas trupp

Presentation av Sydafrikas trupp

Desiree Ellis har en trupp som rä lätt stukad så superveteranren Janine van Dyk med nästa 200 landskamper missar VM på grund av skada. Hon har dock en bra uppsättning av rutinerade spelare att förlita sig till. Här kommer truppen 

Målvakter: 
ANDILE DLAMINI, KAYLIN SWART, KEBOTSENG MOLETSANE

Andile Dlamani , kallad "STICKS", är den målvakt som Desiree Ellis ser som förstamålvakt. Rutinerad 30-åring som stått hela livet i mästarlaget Mamelodi Sundowns. Hon konkurrerar med Kaylin SWart, som gjort en bra karriär i amerikanska ligan, men som är sedd som tvåa. Moletsane står för långden, men har bristande internationell erfarenhet
 
Försvarare,
BAMBANANI MBANE,  KARABO DHLAMINI, FIKILE MAGAMA,LEBOGANG RAMALEPE,TIISETSO MAKHUBELA, BONGEKA GAMEDE, NOKO MATLOU

Efter van Dyk och Matlou som styrt backlinjen i många år, så har rutinerade Mbane och Dhlamini tagit startplatserna med Ramaltepe och Makhubela bredvis sig. Flera av dessa finns i Dynamo MInsk som proffs och får back-up från rutinerade Matlou, Gamede och Magama. Bortsett från Minsk så finns Mamelodi Sundowns som nyckeln här. Flera spelare finns i det laget. 

Mittfältare 
REFILOE JANE, LINDA MOTLHALO, KHOLOSA BIYANA, SIBULELE HOLWENI, NOMVULA KGOALE, ROBYN MOODALY

Kapten Jane är en av lagets starkaste och mest viktiga spelare. Hon har varit med länge och har de senaste fyra åren funnits i den italienska ligan. En annan viktig spelare är Motlhalo, som via Djurgården nu finns i USA- Hårt arbetande och teknisk mittfältare. Biyana var proffs i Spanien, men är nu åter i Sydafrika hos University of West Cape. Hon var med i Frankrike för fyra år sedan. Bakom dessa är det rätt tomt på erfarenhet när det gäller Holweni och Kgoale, medan Moodaly har varit med ett tag och deltagit i landskamper och mästerskap. 

FORWARDS
THEMBI KGATLANA, JERMAINE SEOPOSENWE, GABRIELA SALGADO, NOXOLO CESANE, MELINDA KGADIETE, WENDY SHONGWE, HILDAH MAGAIA

Högst sannolikt lär någon av de många duktiga offensiva spelarna i forwardslinjen kliva ned i banan hos Desiree Ellis, för här finns en hel del att välja mellan. Störst av dem är Kgatlana, som har snabbhet, kvickhet, irrationalitet och målskytte. Var borta pga skada, men är nu åter i laget. Bredvid finns Seoposenwe, som trivs bra med Khatlana. De har spelat ihop i landslaget och kan variera pass med skott. Salgado är en skicklig dribbler som kan ge laget en X-faktor på kanten. Cesane finns som möjlig släpande forward bakom de övriga tre och här kan nog tänkas att Ellis drar tillbaka henne i banan. Kgadiete kommer med rutin och med ett bra skott. Trolig bänk i Sydafrika dock. Shongwe kan vara turneringens snabbaste spelare, då hon är f.d fridirottare och sprinter. Har en del att bevisa fotbollsmässigt , men kan riva sönder försvar med blixtrande löpningar. Sist är Magaia, som var landets hjälte i AFCON, men som möjligen får se sin plats vara vikt åt Kgatlana och Seoposenwe. 








A

Magnus Falk2023-07-18 14:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons