Presentation av Zambia


Debut för the Copper Queens i ett VM. Stora möjligheter väntar för detta ganska sammansvetsade och unga lag. Många pratar om storstjärnorna Kundanaji och Banda, men laget är fylltav rutin och intressanta spelare. Väldigt många har hängt ihop sedan det U17-VM som formade laget. Intressant är att BIIK Shymkent i Kazakhstan står för tre av spelarna i laget och snart en fjärde. 
En presentation av truppen nedan,

Målvakter:
CATHERINE MUSONDA, EUNICE SAKALA. 

En trolig debatt i Zambia om vem som skall stå uppstod, men då Hazel Nali skadade sig så är Musonda given som målvakt.Sakala blir nu andra val och Nalis ersättare får agera tredje-målvakt, 

Försvarare
MARGARET BELEMU, MARTHA TEMBO, AGNESS MUSESA, ESTHER BANDA, JUDITH SOKO, MARY MULENGA, VAST PHIRI, LUSHOMO MWEEMBA

De fyra mest troliga i backlinjen är Belemu, Tembo, Musesa och Mweemba. Dessa var mest synliga under resan fram till slutspelet och spelade också ihop mot Tyskland. De två sistnämnda opererade ihop som mittbackar med framgång och de spelar också ihop i klubblaget Green Buffaloes. Som tänkbar back-Up finsn Judiho Soko och Vast Phiri främst. Båda två har lång erfarenhet och ses som främsta back-up. 18-åriga Esther Banda är med frör att lära och Mulenga har varit skadad länge och är nu åter i truppen. 

Mittfältare
EVARINE KATONGO, IREEN LUNGU, HELLEN CHANDA, MARY WILOMBE, SUSAN BANDA, AVELL CHITUNDU

Detta är en stark lagdel där Katongo sticker ut som nästa generations zambisk spelare. En spelare från nationella akademin i Zambia och som utvecklats till en mycket bra spelfördelare. men mittfältet väller av rutin. Lungu brukar vara en given motor på mitten, men här finns den äldre Susan Banda, som tog plats i matchen mot Tyskland, Chitundu, som fick en högermittfältssplats, Wilombe och Chanda kom in från bänken. Här finns rutin och ett bra samspel. 
 
FORWARDS
BARBRA BANDA, XIOMARA MAPEPA, RACHAEL KUNDANANJI, HELLEN MUBANGA, GRACE CHANDA, OCHUMBA LUBANJI

Här finns det hög klass. banda, Kundananji och Chanda har alla tre riktigt bra säsonger bakom sig. Lubanji fick speltid mot Tyskland och här går det undan, när forwardsen kommer. Det kan bli riktigt underhållande. 
 

Magnus Falk2023-07-17 14:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons