Ryckigt när Sverige vann tredje raka

Ryckigt när Sverige vann tredje raka

Sveriges överkörning av Italien i den andra gruppspelsomgången innebar att Blågult säkrade en plats i åttondelsfinalen redan inför den avslutande gruppspelsomgången mot Argentina. Inför den avslutande gruppspelsmatchen bekräftade förbundskapten Peter Gerhardsson att Sverige mot Argentina skulle rotera en hel del i laget. Och mycket riktigt var det nio nya spelare som inte hade startat i dem föregående gruppspelsmatcherna.

Sverige var inför den avslutande gruppspelsmatchen redan klara för åttondelfinal. Mästerskapspodden slog fast att Sverige även hade vunnit gruppen, trots att det fanns en matematisk chans för Italien att gå om. Inför matchen mot Argentina talades det mycket om att Peter Gerhardsson skulle vila många av de spelare som startat i dem två tidigare gruppspelsmatcherna mot Sydafrika och Italien. Och mycket riktigt var det nio nya spelare som gjorde sin första match från start i årets VM, däribland VM-debutanterna Jennifer Falk, Anna Sandberg och Stina Lennartsson. Kvar i elvan från tidigare matcher var endast mittbackslåset med Magdalena Eriksson och Amanda Ilestedt.

Den svenska startelvan mot Argentina med 9 nya startspelare .

Det blir en trevande inledning på matchen med en del kamp och tuffa dueller. Sverige viker inte ner sig i närkampsspelet, där annars brukar ha sin styrka. Det ser stundtals lite osynkat ut i det svenska laget, något som inte är konstigt med en så stor spelarrockad. Sverige anfaller mycket på vänsterkanten där Anna Sandberg gärna följer med upp och utmanar det argentinska försvaret.

De fasta situationerna har Sverige varit starka på i VM, och i den 19:e matchminuten får Olivia Schough ett frisparksläge ganska långt utifrån. Hon testar den argentinska målvakten, men skottet är tamt och går rakt målvakten.
Argentina går ofta fram på vänsterkanten genom Banini och Bonsegundo, mot Stina Lennartsson som ibland går in lite för tufft drar på sig ett par onödiga frisparkar. Frisparkarna förblir dock ofarliga.

Ryckig första halvlek
I den 25:e minuten vaskar Sverige fram tre hörnor på rad som renderar i dem första egentliga farligheterna mot det argentinska målet.
Sverige fortsätter trappa upp offensiven. Sofia Jakobsson kommer runt på sin högerkant och slår ett inlägg till Olivia Schough som i bra position nickar bollen utanför.
Blågult spelar avslappnat och har kontroll på matchen, men saknar fart i offensiven för att kunna luckra upp ett kompakt argentinskt.
Det sista som händer i halvleken är att Sverige får en frispark ett par meter utanför straffområdet. Den här gången är det Magdalena Eriksson som kliver fram,  men skottet går rakt i på täckande försvarare. Det blir det sista som händer i den första halvleken. En väldigt ryckig halvlek med mycket avblåsningar och spelavbrott. En matchbild som passar Argentina väl.

Andra halvlek börjar lite där första slutade. Spelet är fortsatt ryckigt och Sveriges passningsspel blandar och ger. Det märks att det är en match där det inte är vinna eller försvinna för Sverige. Argentina tar första gången över bollinnehavet under en period och försöker spela sig förbi det svenska försvaret som är disciplinerade och ligger rätt.
Sofia Jakobsson utmanar mycket på sin högerkant och får till en del farliga inspel. Och i den 66:e minuten skulle det ge utdelning. Jakobsson får bollen till höger och har gott om tid till att slå in den till Rebecka Blomqvist som nära mål, sätter pannan till och gör 1-0 till Sverige.

Efter målet fortsätter matchen vara fysisk och målchanserna åt bägge håll uteblir.
Argentinas profilspelare Yamila Rodriguez kommer in I matchminut 78 och får direkt ett fritt läge mot Jennifer Falk efter att en boll studsat igenom det svenska mittförsvaret. Falk är dock vaken och kommer snabbt ut och tar bollen. Argentinas farligaste chans i matchen.
Johanna Rytting Kaneryd kommer in för Sverige och drar upp tempot lite i det svenska anfallet. Även Janogy har vuxit in i matchen och de två tillsammans hotar mot den argentinska försvaret.
När bara minuten återstår av matchen blir Rebecka Blomqvist nerbrottad i samband med en frispark och domaren Salima Mukansanga pekar övertygat på straffpunkten. Fram kliver Elin Rubensson och placerar säkert in 2-0.
Spelet böljar lite fram och tillbaka under tilläggstiden utan att några riktiga farligheter skapas. Sverige avslutar gruppspelet på ett fint och vinner gruppen på maximala nio poäng.

Tryggt besked inför fortsättningen
Efter chansfattig och ryckig första halvlek växer Sverige i matchen i andra halvlek. Att det tog tid för alla nya spelare att hitta samspelet är såklart naturligt. Men Blågult fick ändå ett kvitto på att det finns spelare på bänken som är redo att kliva in och ta jobbet när man får chansen. Ett tryggt besked när det nu är vinna eller försvinna på riktigt.
Matchen var långt ifrån den klang-och jubelföreställning som var mot Italien, men det hade såklart sina anledningar. Sverige har gjort det man kan kräva utav de när turneringen nu ska börja på riktigt.


TV: Sverige gruppsegrare – vinner tredje raka

Elias Johanson2023-08-02 11:44:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons