Semifinal, värdnationen mot europamästarinnorna
Lagkamrater till vardags - rivaler imorgon

Semifinal, värdnationen mot europamästarinnorna

England ställs mot värdnationen Australien i en rafflande semifinal. De kanske har samma monark, men imorgon är det världsfyran mot världstian som gör upp om den sista finalplatsen.

England fyllt med stjärnspelare är på pappret favoriter att ta sig till söndagens final mot Spanien, men onsdagens match mot Australien kommer bli allt annat än enkel. Australien med fullsatta läktare i ryggen har visat flera gånger om denna turnering att de inte går att räkna bort dem.
Efter straffdrama mot Frankrike, laget som rankas femma i världen av Fifa, visade Tony Gustavsson att hans Australien har byggt ett lag som är svårt att slå. De har tillsammans byggt ett starkt lag med bra samarbete på plan, som visade att de klarar sig utan världsstjärnan och kaptenen Sam Kerr som vi vet missade gruppspelet till följd av en skada hon ådragit sig på den sista förberedande träningen.

England, som har haft väldigt svårt att göra mål, hade med ny formation till följd av Keira Walsh skada mållossning mot Kina i gruppspelet, men efter det åter igen haft svårt att göra mål.
Lauren James hjärnsläpp mot Nigeria gör att hon missar semifinalen och får spela final/bronsmatch, då hennes två matchers avstängning är avklarad.
Kommer England att klara av att lösa upp Australiens kollektiv utan 21-åringen, med kapaciteten att diktera matchtempot, på planen. Den frågan får vi svar på först i morgon.

Många av spelarna i de respektive lagen känner varandra väl då de till vardags spelar med och mot varandra i Englands högstaliga Women’s Super League.
Onsdagens semifinal känns som en stor prestigematch, kan lillasyster Australien besegra stormakten, storasystern. På förhand känns det som att det precis som tisdagens semifinal mellan Spanien och Sverige kan bli en jämn batalj där första målet kan komma att bli helt avgörande.

Enligt mittfältaren Keira Walsh så är Englands mål är att vända den stora publikfördelen som Australien – som värdnation – har mot dem. De vill tysta läktaren, precis som laget gjorde mot Colombia i kvartsfinalen som de vände från underläge 0-1 till 2-1.

De båda länderna har mötts många gånger tidigare men i det senaste mötet satte Sam Kerr och Australien stopp för Englands långa segersvit på 30 matcher.

2015 och 2019 tog sig England till semifinal, men båda gångerna har de fallit vid målsnöret och istället fått spela bronsmatch. Med ett EM-guld i ryggen, en stark stomme samt Sarina Wiegmans ledande röst vill de bryta sviten – siktet är inställt på guld!

Ska de lyckas får de inte bjuda australiensiskorna på något, inget slarv för det har de inte råd med. Att försvara en ledning – förutsatt att de tar den – genom att lägga sig lågt på egen planhalva som de gjort tidigare under VM känns inte särskilt klokt. Anfall är bästa försvar brukar det heta, med det sagt behöver tjejerna inte satsa allt framåt. Att hålla i bollen, minimera alla misstag borde räcka lågt – Australien behöver, tro det eller ej, bollen för att kunna göra mål.
Det engelska landslaget har en bredare trupp, lite mer spets än Australien, något som talar för dem.
I år är det dags för dem att nå målet, fånga drömmen, på söndag spelar de final mot Spanien om de sköter sina kort rätt.

Semifinalen har avspark kl. 13.00 svensk tid under morgondagen [onsdag] då Sveriges motståndare i bronsmatchen samt finalmotståndarna till Spanien koras.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-08-15 17:50:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons