Spanien slog Zambia med 5-0

Spanien slog Zambia med 5-0

Auckland välkomnade två lag med olika slags problem. Spanien med storseger mot Costa Rica och ett Zambia som skulle ta sig tillbaka från 0-5 mot Japan. Parallellt med detta två lag med interna problem. Spanien kom till VM med spelare som kommit tillbaka efter en protestm som fortfarande lämnade nästan ett dussin spelare hemma; och Zambia som har en tränare som anklagats för sexuellt tvång och spelare som inte fått betalt på två år. 
Två lag med problem ställdes mot varandra i denna match, som skulle visa sig bli händelserik. 

Laguppställningar;
Spain (4-3-3): Rodriguez; Batlle, Paredes, Andres, Carmona; Abelleira, Bonmati, Putellas; Caldentey, Hermoso, Paralluelo

Zambia (4-3-3): Sakala; Mweemba, Belemu, Tembo, Musesa; S Banda, Katongo, I Lungu; B Banda, Kundananji, Mapepa

MATCHEN
Spanien i rött satte ett högt tempo från start. Väl medvetna om att Zambias försvar inte är det starkaste eller längsta och att målvakten Sakala är orutinerad, så satte de upp ett högt passningstempo. De fick i sär laget, storstjärnan Putellas sköt, Paralluelo sköt och Sakala fick tippa ut eller med nöd få undan bollen. 
1-0 kom efter nio minuter då Teresa Abelleira sköt ett längskott som smet förbi Sakala. Otagbart? Jo, nästan. Inte mycket att gnälla om. 
2-0 någon minut senare. Zambias försvar står rätt högt, brett, Putellas rusar in i straffområdet, lyfter in den mot bortre. Hermoso smeker in bollen med pannan. 

Fram med räknesnurran?
Nja, det blev inte riktigt så. Av någon outgrundlig anledning slog Spanien av på takten och Zambia fick bättre kontroll. Tyvärr var deras anfallsvapen "långa bollar på Banda". . Sakala måttade och ibland fick Banda tag på bollen, men någin hjälp fick hon sällan, Kandananji som är hennes partner-in-crime är väl bekant för spanjorskorna och de skärmade av henne enkelt. 
Banda hade ett par halvchanser, men bolarna gick en bit över planen. Halvleken stördes en del av skador och rycktes sönder. INgen större föreställning. 2-0 i paus

Tre byten av Spanien i paus. Klart är att Putellas fortfarande inte håller 90 minuter, men hennes närvaro stärker Spanien. Början av andra är det bara Spanien. Zambia försöker med Banda, men målvakten Rodriguez använder det som uppvärmning. Istället ökar Spanien farten och avbytaren Redondo kommer fri efter snyggt lyft av Navarro och 3-0. 
Sedan följer lite farsartad VAR.bedömning när domaren dömer in 4-0, dömer bort 4-0 efter VAR-koll och sedan korrigerar sig till 4-0. 
5-0 också efter VAR. 

Mot slutet är det nära 6-0 då Sakala får undan en farlig nick. 

5-0 till Spanien. Kassaskåpssäkert. Vidare till nästa omgång och Copper Queens åker hem. 

TV: Spanien klart för åttondelsfinal efter seger mot Zambia
 

Magnus Falk2023-07-26 11:53:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons