Spanien världsmästare efter övertygande finalinsats

Spanien är nya världsmästare efter att ha besegrat England i finalen med 1-0, efter mål av lagkaptenen Olga Carmona. England kom inte närmare än en ribbträff. Istället kunde Spanien, som skakats av interna stridigheter inför VM, efter övertygande insats spela hem nationens första VM-guld på seniornivå.

För första gången på 20 år avgjordes VM-finalen mellan två europeiska lag, och för både England och Spanien var det deras första VM-final. The Lionesses klev in finalen dittills obesegrade i årets turnering, och Spanien klev in som det mest målproduktiva laget i turneringen med sina 17 mål fram till finalen. Efter minst 90 minuter skulle ett av lagen ha skrivit ny fotbollshistoria.

Inledningen böljade lite fram och tillbaka. Det var främst när det blev omställningar som pulsen höjdes. Men det skulle dröja fram till den 15:e minuten innan matchens första riktigt stora chans skulle komma. Lauren Hemp avslutar ett engelsk anfall med att skjuta i ribban. Minuten senare tvingades Mary Earps till en stor räddning när Alba Redondo avslutade en farlig spansk omställning.
Efter en intensivare period gick tempot ned under några minuter. Men i den 30:e minuten blixtrade Spanien till i en omställning, där bollen tillslut hamnade ute hos ytterbacken och kaptenen Olga Carmona som sköt in 1-0 i den högra stolproten.

Svårt att få igång ett eget spel
Efter målet tog Spanien över taktpinnen i matchen och förde spelet. Man hittade sina patenterade trianglar och England hade svårt att störa deras passningsspel. När man väl förlorade bollen var man extremt snabba på att återerövra den och England hade svårt att få igång ett eget spel. Som farligast blev det vid omställningar, men då var det oftast för få spelare som följde med och spanjorskorna kom snabbt på rätt sida. Istället för en engelsk kvittering var det närmare ett spanskt 2-0-mål. I övertidens absoluta slutminut hittade Ona Batlle in till Salma Paralluelo som direkt klippte till i stolpen. Virket räddade England den gången ifrån en brant uppförsbacke inför den andra halvleken.

Andra halvlek inleddes som den första slutade, med mycket spanskt bollinnehav. Men sakteligen började England äta sig in och började hota det spanska försvaret med sitt inläggspel. I den 69 minuten kunde dock den definitiva dödsstöten kommit från Spanien, när Jenni Hermoso fick chansen från elva meter efter att Keira Walsh tagit med handen i eget straffområde. Men Mary Earps gick rätt och höll fortsatt liv i finalen.

Höll fortsatt liv i finalen
Earps straffräddning gav engelskorna ny energi. Lauren James som kom in, låg bakom halvlekens kanske bästa engelska chans, när hon tvingar Cata Coll till en viktig räddning på ett tungt skott vid den första stolpen. Kort därefter blir det ett längre skadeavbrott efter att Alex Greenwood fått Salma Paralluelos knä i huvudet. Det blev ett tillfälle för England att kraftsamla sig för en slutforcering under de sista 10 minuterna plus den förmodade långa tilläggstiden.

Trots ett par offensiva byten lyckas inte England skapa något farligt under dem sista minuterna. Spaniens försvar är otroligt kompakt och hinner vinna bollen innan England ens trätt in i offensivt straff område.
Istället öppnades det ytor för spanska omställningar och på slutet var det närmare 2-0 än en engelsk kvittering.
Efter hela 13 minuters tilläggstid i den andra halvleken, blåser till slut amerikanskan Tori Penso av matchen och förkunnar att Spanien är världsmästare för första gången någonsin på damsidan.

Trots sprickan mellan förbund och spelare, lyckades det spanska laget gå hela vägen och vinna landets första VM-guld. Under de senaste åren har Spanien prenumererat på guldmedaljer på ungdomssidan. Och om ett spanskt landslag, utan 13 av sina bästa spelare, kan gå och vinna VM-guld, så är det ganska tydligt att vi har en ny dynasti inom damfotbollen att vänta.