Spelarbetyg efter Sveriges seger mot Japan: Sverige till semifinal

En näst intill perfekt takstiskt utförd första halvlek bäddade för avancemang mot VM:s hittills bästa lag. En masterclass på mittfältet i att täcka ytor och vinna boll av Angeldahl och Rubensson gjorde att Sverige trots Japans press i slutet lyckades vinna. Nu väntar Spanien i semifinalen. Nedan följer spelarbetyg. Halva betyg innebär att man snuddar på högre.

Zecira Musovic – 3
Testas inte ofta under första halvlek. Är med när Shimizu testar lurigt skott utifrån som ser ut som ett inlägg. I andra halvlek höjs belägringen av Sveriges straffområde och Zecira får jobba. Står också för flera högklassiga räddningar som håller Sverige i matchen. Ska inte lastas för Japans reducering. Har VERKLIGEN marginalerna på sin sida idag.

Nathalie Björn – 3
Håller högerkanten bra defensivt och skicklig när hon hittar Blackstenius i djupet med de längre bollarna. Bjuder inte på några onödiga ytor för Tanaka och company. Får jobba mer i andra halvlek men rider ut Japans anfallperiod med hjärtat i halsgropen.

Amanda Ilestedt – 4
Skyttedrottning Ilestedt. Ligger helt rätt i försvaret där hon kliver upp och vinner boll ibland, för att i nästa stund sjunka.Är även påpassligt med på andrabollsspelet när hon på skyttedrottningsmanér skopar upp 1-0 till Sverige efter en fast situation. Läser spelet väldigt bra på egen planhalva.

Magdalena Eriksson – 3
Ligger bra i positionsspelet och vågar söka alternativ framåt  planen. Tar närkamperna på ett bra sätt och är inte rädd att kliva in i duellerna. Får jobba mer i eget straffområde under andra halvlek men visar prov på fysik även om hon bjuder på frispark i känsligt läge när hon hamnar fel i en närkamp. Otursfågel vid Japans reducering där hon inte får bort bollen.

Jonna Andersson – 2
Bra koll defensivt i första halvlek. De anfall som Japan åstadkommer är dock från Jonnas sida. Slår hörnan som leder till straffsituationen i andra halvlek. Kommer inte riktigt in i matchen, utan att göra bort sig på något sätt.

Filippa Angeldahl (ut 97) – 4
Aggresiv in återerövringen. Lugn med boll och jobbar bra för att tvinga ut japanerna i banan. Siktar in sig från distans under första halvlek för att hålla Japans målvakt på tårna. Men framförallt defensivt gör hon ett jättejobb där hon inte ger motståndarna en lugn stund med bollen. En jätte på mitten under första halvlek. Öppnar andra halvlek på bästa sätt genom att ta vara på straffen Sverige ges. Får slita hårt i sista 20 när Japan ligger på för mål.

Elin Rubensson – 5
Ligger nära mittlåset under första halvlek och har bra koll i försvarsspelet. Täcker upp bra de gånger Japan kommer igenom. Även delaktig offensivt och vinner mycket boll och sätter ofta bollen på rätt adress. Skicklig på spelet med och utan boll, en jätte på mittfältet som vanligt En defensiv masterclass tillsammans med Angeldahl fram tills hon byts ut i slutet av matchen. Bästa insatsen av många bra i årets VM

Kosovare Asllani  – 3,5
Bra i kombinationsspelet och spelar ofta på en touch vilket öppnar upp ytor. Hittar ofta farliga passningar i djupet. Skicklig på små ytor när hon ofta tar sig igenom Japans mittfält/backlinje. Har även guldläge att sätta 2-0 där Yamashita får en fingertopp och styr till stolpen. Öppnar upp andra halvlek lika bra som den första och fortsätter operera med bar resultat på små ytor. Tröttas ut märkbart under andra halvlek.

Johanna Rytting Kaneryd (ut 81) – 3
Startar matchen bra genom att ett par gånger komma runt på högerkanten med inlägg. Försvinner ut ur matchbilden till och från för att sedan blixtra till. Men ett ständigt hot och irritationsmoment med sina kvicka fötter och löpningar i djupet.

Stina Blackstenius  – 3,5
Sveriges uppspelspunkt som suger ner bollen skickligt när Sverige behöver skicka långt. Är snabb i djupet och hotar den japanska backlinjen hela tiden. Hade också ett kanonläge att göra mål där man kan kräva mer av Stina som missar mål. Andra halvlek fortsätter på samma vis, ingen utdelning i form av poäng denna match dock, även om hon är högst bidragande.

Fridolina Rolfö – 2,5
Gör ett fint jobb i defensiven när hon täcker stora ytor centralt. Offensivt är hon mer anonym under första halvlek. Läcker passning fram till Asllanis stolpträff som förtjänade ett bättre öde. Står för ett bra defensivt jobb innan hon byts ut.

Avbytare

Lina Hurtig (in 72) – 2
Milimeter-Hurtig Kommer in och avlastar Blackstenius i offensivt straffområde. Har också ett läge där hon inte lyckas få pannan rätt på bollen. Håller bollen bra och låter Sverige rida ur stormen i slutminuterna.

Madelen Janogy (in 72) – 2
Kommer in och drar på sig en straff genast. En billig sådan. För Maddes tur har Sverige centimetrarna på sin sida och bollen träffar ribban för att sedan studsa ut. Gör det sedan bra genim att hålla boll när Sverige måste andas.