Summering av VM dag 23

I Dagens VM får ni reda på det senaste efter matcherna i fotbolls-VM under dag 23.

Nederländerna utslaget
En av turneringens stora favoriter, Nederländerna, är utslaget efter att ha förlorat sin kvartsfinal mot Spanien efter förlängning. Spanien sågs på förhand som lite av en underdog men stod för en riktigt bra insats och segern var i slutändan rättvis. Det såg länge ut att sluta 1-0 till spanjorskorna, men på tilläggstid kvitterade Stefanie Van der Gragt för Nederländerna.

I den 111:e minuten kunde sedan inhopparen Salma Paralluelo frälsa sitt Spanien efter en fin aktion. Nu väntar Sverige i semifinal för Spanien. En match som går av stapeln på tisdag.

Svenskt styrkebesked
Sverige gick i sin kvartsfinal upp mot Japan. Ett Japan som imponerat stort och som seglat upp som en guldfavorit. Sverige kom dock in rätt i matchen från start och med sitt fysiska spel kunde de neutralisera japanskorna på ett fint sätt.

Amanda Ilestedt satte 1-0 i den första halvleken och när sedan 2-0 kom på straff via Filippa Angeldal kändes en semifinalplats mycket nära. Men Japan repade mod trots en missad straff och en frispark i virket. Man reducerade i den 87:e minuten och tryckte därefter på för ett kvitteringsmål under den långa tilläggstiden. Men närmare än så kom man inte och Sverige tog sig på ett imponerande sätt vidare till semifinal.

Frågetecken för Rolfö och Asslani?
Fridolina Rolfö har dragits med knäproblem under en tid och mot Japan byttes anfallaren ut i den 72:a minuten. Hon kunde sedan ses på bänken med hårt lindat knä. Och precis som för Rolfö blev även Kosovare Asslani utbytt i den 72:a minuten. Och även hon kunde efter bytet ses med lindat knä. Två mörbultade nyckelspelare som förhoppningsvis kan vara i speldugligt skick när Sverige möter Spanien på tisdag i Auckland.

Miljonregn över Sveriges spelare
Efter kvartsfinalsegern får de svenska spelarna en rejäl bonus och ett rejält klirr i kassan. Varje spelare i truppen är nu garanterad runt 1,75 miljoner kronor, en summa som till en början låg på 320.000 kronor. Men under turneringens gång har summan stigit och det Svenska fotbollsförbundet får även de en rejäl slant för framgångarna, närmare bestämt 26 miljoner kronor.

Sverige seglar upp som guldfavorit?
Några av turneringens på förhand största favoriter har fallit ur en efter en. Brasilien och Tyskland redan i gruppspelet och USA mot Sverige i åttondelsfinalen. I kvartsfinalerna fick ju som bekant både Nederländerna och Japan respass tidigare i dag. Kvar av de stora nationerna är Spanien, Frankrike och England. Fullt överkomliga motståndare för Sverige som även spelat upp sig under turneringens gång och toppat formen i perfekt tid.

TV: Spanien till semi efter förlängningsseger mot Nederländerna